Duben
ohodnotit

Limonádový Joe aneb Koňská opera

Žánr:
Rok:
1964
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
16.10.1964
„Chceš-li správnou mušku míti, musíš Kolaloku píti!“
Popis / Obsah / Info k filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera



Legendární film režiséra O. Lipského byl natočen podle románu a divadelní hry J.Brdečky, které byly parodií na rodokapsovou literaturu.
Děj Vás zavede do Stetson City roku 1885. V Trigger Whisky Saloonu se scházejí tvrdí chlapi a lotři z celého okolí. Jednoho dne se zde objeví krásný, ušlechtilý hrdina v bílém obleku na bílém koni, obhájce cti nevinných dívek - Limonádový Joe. Snaží se všechny přesvědčit, aby přestali pít lihoviny a přešli na Kolalokovu limonádu. Podaří se mu to, ale jen do chvíle, než se objeví Hogofogo - padouch stíhaný zákonem...


Autor: Lenas

Popis / Obsah / Info k filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera



V Trigger Whisky Saloonu, který stojí kdesi na Divokém západě, se strhne rvačka. Majitel podniku Doug Badman uklidní rozvášněné pistolníky vystoupením "famózní arizonské pěnice" Tornáda Lou. Právě když se pistolník Grimpo chystá vypít svého oblíbeného "supercloumáka", objeví se v saloonu pan Goodman s dcerou Winnifred, kteří se snaží pomocí letáků a písně odvrátit pistolníky od pití alkoholických nápojů. Jedinou odezvou jsou jim urážky. Tu se však objeví sličný kovboj v bělostném oděvu, poručí si sklenici Kolalokovy limonády, hravě donutí Grimpa, aby se omluvil půvabné Winnifred, a než odjede, stačí ještě zlikvidovat bandu bankovních lupičů a probudit v srdcích Winnifred i Tornáda Lou hlubokou lásku. Zanedlouho se Trigger Whisky Saloon ocitne na pokraji bankrotu, protože pistolníci popíjejí v sousedství, v Goodmanově nealkoholickém baru. Na scéně se objeví Badmanův bratr Horác, padouch Hogofogo, přetáhne je zpět k whisky a unese Winnifred, které se chce chlípně zmocnit. Limonádový Joe vše vidí díky zrcadlení vzduchu a dívku zachrání. Vyzná jí lásku a pak se vydá zachránit podnik jejího otce před zánikem. Hravě si poradí s pistolníky, ale podlehne zákeřné léčce, kdy je mu ve sklenici Kolalokovy limonády podstrčena lihovina. Jenže kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp, protože ani takové drobnosti, jako je dvojitý průstřel srdce, nemohou hrdinu v bílém rozházet.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera



Bláznivá komedie vypráví o Limonádovém Joeovi, který je ztělesněním všeho dobrého. Kovboj na bílém koni přijíždí do městečka Stetson City, aby zde šířil abstinenci a především Kolalokovu limonádu, jíž je obchodním zástupcem. Joeovo přirozené charizma, přesná muška a široký americký úsměv okouzlí nejen Winnifred, nevinnou dívku bojující proti alkoholismu, ale i kabaretní tanečnici Tornádo Lou. Svým počínáním ovšem Joe kříží plány Dougu a Horáci Badmanovým, kteří chtějí vydělávat na whisky.
Limonádový Joe vzdává hold americkým westernům němé éry a často využívá pro ně typické formální postupy, které však komicky upravuje. Hned v první scéně je tak možné vidět domněle němou rvačku v saloonu, typicky zrychlenou a doprovázenou ve zvukové stopě jen pianem. Tvůrci také využili metody užívané u černobílých filmů - virážování - tedy barvení světlých částí filmového pásu k naznačení atmosféry či denní doby. Při tanečním vystoupení Tornádo Lou se obraz zbarví doruda, noční scény indikuje modrá tonalita. Když dojde na mučení hlavního hrdiny, poskokové Horáce Badmana si pro něj připraví to nejhorší - ničí jeho pečlivě střižený bílý oblek a pálí mu doutníkem ozdobný šátek kolem krku. Absurdní rozuzlení pak ukáže, že láska a boj dobra proti zlu jsou sice důležité, ale v duchu hesla „Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!" je ze všeho nejpodstatnější rodinný byznys.
Režisér Oldřich Lipský dobře znal i krátký animovaný film Jiřího Trnky Arie prerie (1949), který některými motivy Limonádového Joea připomíná a dokonce v něm zazní stejná hlavní píseň „So far". Koňská opera zapadá do kontextu českých komedií parodujících žánry a využívajících absurdní humor. Lipský později natočil obdobně laděné snímky Adéla ještě nevečeřela (1977) či Tajemství hradu v Karpatech (1981), v nichž zvrhlého protivníka hlavních hrdinů také ztvárnil Miloš Kopecký.

Hana Šilarová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


Popis / Obsah / Info k filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera



„Padouch, nebo hrdina, my jsme jedna rodina!“
Slavná westernová parodie, v níž hlavní roli hraje Kolalokova lihuprostá limonáda v nelítostném souboji s lihovinami.

Jedna z nejslavnějších a nejoblíbenějších českých filmových komedií, kde správní muži pijí pouze Kolalokovu lihuprostou limonádu a zákon má podobu pistolníka s přesnou muškou, zářivým úsměvem a lahodným tenorem. To vše v malém městečku Stetson City kdesi na Divokém západě. Když se v místním Trigger Whisky Saloonu strhne rvačka, uklidní majitel podniku Doug Badman rozvášněné pistolníky, vystoupením „famózní arizonské pěnice“ Tornado Lou, která zpívá o šampionovi svého srdce, na něhož stále čeká v naději, že ji učiní jinou, lepší. A hle – on a jeho Kolalokova limonáda právě vstupují do dveří, aby získali srdce arizonské pěnice i nevinné plavovlasé Winnifred a potřeli všechny padouchy ve městě. vyráží společně za dalšími výnosnými obchody.

Limonádník, jak se mu někdy říká, vznikal ve čtyřicátých letech jako zábavné čtení (Jiří Brdečka jej psal na pokračování pro časopis Ahoj) a později slavil úspěchy také jako divadelní hra (i ta vznikala v režii Oldřicha Lipského). Filmová verze se velmi líbila Henrymu Fondovi (také si zahrál v několika westernech), získala Stříbrnou mušli na MFF v San Sebastianu a chytlavé texty písniček, stejně jako mnohé repliky, doslova zlidověly.

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera



Westernová paródia - komédia Limonádový Joe aneb Koňská opera sa stala takou dôležitou nielen preto, že znovunaštartovala éru českej komédie. V prvom rade je tento film zásadný, pretože dokonale dokázal využiť všetky známe stereotypy žánru a poskladať ich do nového, nezvyklého kontextu. Príbeh super-pištoľníka sa stále relativizuje, neočakávane sa mení a pretvára bez toho, že by vybočil z rámca westernových pravidiel. Už desaťročia vyvoláva búrky smiechu. Dialógy z tohto filmu sa dodnes citujú a slová:„Já se vrátím, Dougu Badmane, a se mnou přijde zákon!" ovplyvnili už niekolko generácií. Operetná atmosféra, odcudzovacie efekty, neustála hra so žánrovými pravidlami a na prvý pohľad nenápadné filmárske vtipy však tento film nikdy neodvedú do oblasti trápnosti. Všetko tu funguje ako bezchybne namazaný stroj, všetko navzájom do seba zapadá a jednotlivé sekvencie sú formálne vyvážené. Aj samotný hrdina Joe je tak dokonalý, že mnohí diváci dávajú prednosť radšej jeho protivníkovi, rovnako dokonalej postave, ktorá však zosobňuje„zlo".
katalog 17.ArtFilmFestu 2009/130


Popis / Obsah / Info k filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera



Kultovní parodii na kovbojky v Čechách diváci kvůli neznalosti westernů nikdy dostatečně nedocenili, zatímco v Americe žasli nad její stylovou čistotou a věrohodností.
Tento disk přináší jedinečnou příležitost, jak snímek zhlédnout v původním širokoúhlém formátu - tedy už žádné proti sobě mířící špičky pistolí, jak to můžete vidět v oříznuté televizní verzi.
V obraze se objevují nečistoty, ale u tak starého filmu
to nehraje až tak významnou roli. Oproti tomu větší škoda je, že se nedochoval původní vícekanálový zvuk.
Nejobsáhlejšími z materiálů na disku jsou slovo historika, který nudným hlasem čte poměrně zajímavé informace, rozhovory s herci, kde se dozvíte, jak Karel Fiala spolu Lipským a Brdečkou osahávali Olgu Schoberovou, rozhovory s potomky tvůrců a s Jaroslavem Tomsou, který stál u zrodu kaskadérské profese v Čechách. Třešničkou na dortu je povídání Zdenka Srstky. DVD Limonádový Joe je na české poměry velice povedené a vysoko ční nad levnými rychlo-kvašenými disky se staršími českými filmy, které kvalitou i výbavou připomínají spíš jakési „placaté videokazety".


Popis / Obsah / Info k filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera



Správní pistolníci pijí Kolalokovu lihuprostou limonádu. Brdečkův "Limonádník" byl znám jako zábavné čtení (první verze vycházela ve 40. letech na pokračování v Ahoji) a jako neméně zábavné divadelní představení (inscenace souboru Větrník), ale teprve film to dal vše správným způsobem dohromady. Repliky a chytlavé texty písní vstoupily v obecnou známost už u nejedné generace vděčných diváků. Film nemá ideálně dokonalou stavbu příběhu a je na "kovbojku" trochu zdlouhavý, ale diváci se stále znovu ochotně a rádi vracejí do Stetson City, kde jim v Trigger Whisky Saloonu neodolatelná arizonská pěnice Tornado Lou zazpívá, že "Visky to je moje gusto". Její konkurence - okouzlující Winnifred - má také své tajné zbraně. Za zmínku stojí i neobvyklá "barevnost" materiálu - po starém způsobu byly jednotlivé scény charakteristicky zabarveny. Málokterý z diváků viděl tento film jen jednou.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Tento film je věnován drsným hrdinům Divokého Západu, kteří mstili bezpráví a ochraňovali Zákon - ať byl jakýkoliv.
*****
Brdečkův román o Limonádovém Joeovy zaujal Oldřicha Lipského už za okupace. Po válce režíroval jeho divadelní adaptaci a již tehdy jej zamýšlel zfilmovat, k realizaci tohoto záměru ovšem došlo až později. Na otázku, neztratil-li za tu dobu námět, který je vlastně parodií dávno zaniklé rodokapsové literatury, na aktuálnosti, režisér odpověděl: "Aktuálnost filmu spočívá v odkrývání pokrytecké morálky - peníze jsou víc než cit - kterou nám tak často servírují západní filmy. Limonádový Joe je jakýsi extrakt filmových kovbojek, ovšem všechny typické nuance tohoto žánru jsou v něm daleko markantnější a ostřeji vystupují. Možná, že některé budou našemu diváku unikat, neporozumí jim, protože se zatím v našich kinech s mnoha westerny nesetkal. Ale zcela určitě budou ´něco´ signalizovat - a až uvidí špatnou filmovou kovbojku, bude mu jen k smíchu."
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Správní pistolníci pijí Kolalokovu lihuprostou limonádu. Brdečkův „Limonádník" (neboť film vznikl podle knihy a divadelní hry Jiřího Brdečky) byl už kdysi dávno znám jako zábavné čtení (první verze vycházela ve čtyřicátých letech na pokračování v Ahoji) a jako neméně zábavné divadelní představení (inscenace souboru Větrník), ale teprve film to vše dal správným způsobem dohromady. Repliky a chytlavé texty písní (Jiří Brdečka, Vratislav Blažek, Pavel Kopta, Jan Rychlík) vstoupily v obecnou známost už u nejedné generace vděčných diváků. Film, pro většinu mladších diváků známý pouze z televize, dostává při širokoúhlé projekci na filmovém plátně nový rozměr. Hrají Karel Fiala, Rudolf Deyl ml., Miloš Kopecký, Květa Fialová, Olga Schoberová, Josef Hlinomaz, Waldemar Matuška, Karel Effa, Bohuš Záhorský, Eman Fiala, Vladimír Menšík, Karel Gott, Jaroslav Štercl aj.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190626
Osobností: 698008
Fotografií: 764518
Plakátů: 376941
Obsahů a biografií: 178402

Poslední komentáře

Alien Intruder (1993) [Video]

Alien Intruder
I na vysloveně béčkovou   záležitost určenou do   videodistibuce počátku   90.let, na kterou se dokážu   dívat s nostalgickou   shovívavostí, více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 3 / 10

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Vicky Cristina Barcelona
Spíš holčičí filmeček s   lehkou španělskou   prázdninovou atmosférou. Ze   začátku poněkud bez   šťávy, od vstupu Penelope   Cruz se šťávou.

Autor: petrusmev | Hodnocení: 7 / 10

Laurie se stěhuje (1999) [TV epi...

Laurie se stěhuje
Laurie se stěhuje, ale Red je   trochu nesvůj, je to jeho   "holčička" když jí jdou s   Ericem navštívit je s ní v   bytě novej chlap a to Reda více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Cigareta (1999) [TV epizoda]

Cigareta
Dobre díl celkem, Donna si   zapálí u školy, ale cígo   podrží Eric, kterej dostane   vyhazov. Bojí se aby to   nevěděl Red, ale tomu to   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Duna: Část druhá (2024)

Duna: Část druhá
Film je moc pěkný, ale něco   tomu chybí. Větší   napětí, dynamika, spád. Ale   filmek opravdu kvalitní,   dají se ty necelé hodiny   vydržet.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10