Zari
ohodnotit

Lidé v bouři

Ein Mädel von der Reeperbahn

Další název:
Menschen im Sturm; A Girl from the Reeperbahn
Žánr:
Rok:
1930
Délka:
98 minut, 2678 metrů
Premiéra v ČR:
13.2.1931
Popis / Obsah / Info k filmu Lidé v bouři
"Lidé v bouři" byl německý film českého režiséra. Měl svou předehru, která ostře osvětlila obtíže tehdejší výroby českých zvukových filmů. Režisérovi Antonovi bylo tehdy vytýkáno, že točil v Praze německý film. Bránil se v tisku a svou obranu opřel o doklady, že marně sháněl pro náš český film s totožným námětem potřebný kapitál. Dostal jej od říšskoněmecké firmy Hagewald pro německou verzi. A tak tehdejší náš nejlepší charakterní herec Josef Rovenský byl nucen hrát úlohu němého, protože byl s němčinou na štíru.

Lidé v bouři - byla skutečnost a zároveň i symbolika. Maják stál v bouři vln a hrstka osamělých lidí se zmítala v bouři vášní. Rozpoutalo ji lehkomyslné, ale veselé, žvatlavé a zpívající děvče, které se na majáku zachránilo a postavilo se mezi příliš vážnou ženu strážce majáku a tohoto drsného, poněkud těžkopádného muže. Takže mnoho nescházelo do katastrofy tohoto manželství. Byl to námět velmi podobný Dupontovu filmu "Lidé v kleci", ale film "Lidé v bouři" zde byl o malinko dříve, takže tohle srovnání přišlo pochopitelně o něco později.

Role strážcovy ženy byla v rukou Olgy Čechové, která vytvořila v ní důsledný a soustředěný typ, zatímco Hans Adalbert von Schlettow zanechal u diváků pocit roztříštěnosti. Přirozená, výbojná, bez divadelně strojeného svůdnictví, povrchní v citech a proto bez jakékoliv sentimentality byla Truda Berlinerová. Hudební i zpěvní stránka byla ve filmu uspokojující. Co se týkalo režie, byl film zpracovaný poctivě, v některých místech ve svojí důkladnosti byl až rozvláčný. "Lidé v bouři" byl dobrý film.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Lidé v bouři
Na břehu malého ostrůvku stojí osamělý maják. Žijí v něm tři lidé - strážce majáku Uwe, jeho žena Hanne a němý přítel Jens. Do klidného a jednotvárného života na majáku vtrhne jednoho dne temperamentní Margot. Na ostrůvek ji vyvrhla voda, když loď, na níž dívka plula za dobrodružstvím a zábavou, ztroskotala. Uwe brzy podlehne jejímu svůdnému kouzlu a chce s ní odejít z majáku. Před odchodem oznámí svůj úmysl Hanne. K její prosbám zůstává hluchý a nezpozoruje ani, že světla majáku nesvítí. Svědomitá Hanne se pokouší odstranit poruchu, ale ani s Jensenovou pomocí se jí to nepodaří. Jens se snaží přimět Hanne, aby alespoň zachránila svoje manželství. Při zápase, k němuž mezi ním a Hanne došlo, praskne chatrné zábradlí a oba se zřítí. Hanne se zachytí vyčnívajícího trámu, ale Jens beze stopy zmizí v moýské hlubině. Výkřiky hrůzy, zaznívající z majáku, uslyší Uwe. Uvědomí si svou povinnost, opustí Margot a vrací se k majáku, kde v poslední chvíli zachrání Hanne život. Tragické okamžiky osvobodily muže od neblahé vášně a on rád zůstává se svou ženou.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Maigret a hlava muže (1996) [T...

22:50 - 00:30

78 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

ČT2 - Kachna na pomerančích (1975)

23:40 - 01:25

28 minut již uběhlo
77 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:30 - 00:25

38 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

23:30 - 00:10

38 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama