Zari
ohodnotit

Lidé jako ty

Další název:
Kladno hází
Žánr:
Rok:
1960
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
9.12.1960
"Docela všední a obyčejný" pracovní den v různých provozech velkých oceláren...“
Popis / Obsah / Info k filmu Lidé jako ty
POZOR, SPOILER

Stařičký autobus veze do práce lidi. Vláčilovi jeden z kolegů vyžene z koše slepice. Starý Junek a Matěj Kostečka se spolu zrovna moc nemusí, a tak to napravují jejich děti, mladý Mirek a mladá Junková.

Děda Čuřík jezdí tímto autobusem již čtyřicet let. I dnes se hrne na poslední chvíli.

Kostečka Matěj dělá na ocelárně, které se říká Metuzalém a má být uzavřena.

Za Budilem chodí soudružka z kanceláře. Má o něj zájem a on by ji nejraději něčím praštil. A to je sám s dětmi. Manželku nemá.

Mladí před kinem blbnou ve sněhu, ale zítra je čeká jejich první odpich. V partě je Láďa, jeho pravá ruka Přemysl, silák Tarzan, Batole a Ivan.

Vláčilovi opět vypustili slepici. On sám má podezření, že má nějakou nemoc. Doma jich má dalších pět set.

Inženýr Rudolf se setkává se svou bývalou ženou.

Čuřík je v nemocnici, kde se má jako pověstné prasátko v žitě. Mastí karty s Matějem a dalšími a ti nakecají jeho ženě, že má pít víno. Ona mu je tedy nosí a věří tomu, že to poručila lékařka. Jenže jednou se s ní setká a všechno to praskne.

Chlapi lezou do obří plynové nádrže. Je to velmi nebezpečná práce. Jednou mladý Jirka nepřiznal chřipku a málem tam přišel o život. A nebýt inženýra Rudolfa... Tentokráte však vylezou zdrávi.

A pak přichází den, kdy válcovna jede naposledy. Staří pochopili a všichni přecházejí na nové provozy. A teprve zde, když syn zaučuje tátu, sdělí mu, že se musí ženit.

Děda odchází do zaslouženého důchodu a moc se mu nechce.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Lidé jako ty
Rozličné osudy mají lidé, pracující ve velkých ocelárnách. Každé ráno přiváží autobus do práce staré dělníky Junka a Kostečku, jejichž dospělé děti Květa a Mirek spolu tajně chodí, dědu Čuříka i mlčenlivého inženýra Rudolfa. V drátovně pracuje otec malého chlapce vdovec Budil, kterému Kostečka dohodí úřednici Knovlasovou. Mladí učňové společně chodí na hokej, do tanečních i do kina. Za velké pozornosti starých dělníků také úspěšně provedou svoji první tavbu. Topič závodní lokomotivy Vláčil má problémy s docházkou, protože zároveň pomáhá své ženě v družstevní slepičárně. Inženýr Rudolf potkává v obchodě svoji ženu, lékařku Jiřinu, se kterou se rozešel před rokem pro podezření z nevěry. Zdá se, že ještě není pozdě na obnovení jejich vztahu. Kostečka s Čuříkem jsou s menšími úrazy v nemocnici. Paní Čuříková jim nosí červené víno, údajně nutné k léčbě, dokud jí doktorka Rudolfová neprozradí, že nic takového nedoporučila. Údržbář Jirka tají před svou ženou, jak nebezpečná je jeho práce při opravě plynojemu. Mirek se odhodlá sdělit otci, že se musí ženit. Valcíři se loučí se starou válcovnou a přecházejí do nového moderního provozu. Děda Čuřík odchází do důchodu.

Zdroj: Národní filmový archiv


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama