Zari
ohodnotit

Leon

Léon

Další název:
Leon: The Professional; The Professional; Léon - Der Profi
Žánr:
Rok:
1994
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
3.8.1995
„Leon je profesionálním zabijákem. Jeho svět se však změní, když potká malou Matyldu“
Popis / Obsah / Info k filmu Leon
Profesionální zabiják, který nestřílí na ženy a děti, psychopatický policista, který střílí na každého, dvanáctiletá dívka, která by chtěla střílet na onoho policistu a kytka. To jsou hlavní figury na šachovnici úspěšného francouzského filmu. Odehrává se v New Yorku, kde v italské čtvrti žije osamělým životem stárnoucí profesionální vrah Leon. Stará se pouze o svou kytku, pije mléko a stýká se jen s mafiánským restauratérem Tonym, který mu obstarává zakázky. Jeho život se ovšem změní v okamžiku, kdy se seznámí s dvanáctiletou Mathildou, která žije v sousedství. Dívka jako jediná a to pouze náhodou, přežije masakr své rodiny, kterou vyvraždil psychopatický policista z protidrogového oddělení Stansfield, protože mu dívčin otec ukradl část ze zásilky drog. Leon neochotně slíbí, že se o dívku postará, ale odmítne naučit ji zabijáckému řemeslu. Dívka chce totiž pomstít svého čtyřletého bratříčka, kterého jediného z celé zabité rodiny je jí líto. Mezi podivnou dvojicí vzniká neobvyklý vztah. Zatímco dívka se učí střílet, pere a uklízí, Leon se učí číst, psát a také mít rád a nemyslet jen na sebe. Mathilda náhodou vyslechne rozhovor Stansfielda s kolegou a sleduje vraha svého bratříčka až na ministerstvo spravedlnosti. Pronikne dokonce až do jeho kanceláře, ale je odhalena. Leon, který našel její vzkaz, zabije několik policistů a dívenku si odvede. Stansfield však zjistí, kdo je Leon, obklíčí jeho byt i dům a zmocní se Mathildy. Té se podaří nic netušícího Leona varovat. Začíná rozhodující střetnutí.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Leon
Podivínský Leon, žije v New Yorku velmi osamělým životem a je plně oddán své profesi nájemného zabijáka. Vše se mění ve chvíli,kdy u jeho dveří zazvoní s prosbou o pomoc dvanáctiletá Mathilda.Ona jediná unikla vyvraždění své rodiny,jež bylo odplatou za to ,že její otec ukradl psychopatistickému policistovi Stanfieldovi část zásilky drog...


Autor: Jaris44

Popis / Obsah / Info k filmu Leon
Šestý celovečerní snímek francouzského režiséra Luca Bessona můžeme považovat za pokus o dorozumění s americkým publikem ze strany evropského tvůrce, který ve svých předchozích filmech živě experimentoval s vyprávěcími modely hollywoodské kinematografie. - Snímek je jednodušší a poněkud konvenčněji vyprávěný než předchozí režisérovy filmy. Titulní hrdina, špičkový profesionální zabiják Leon, je rozvinutím postavy "čističe" Viktora z Brutální Nikity, jež se nedílně pojí s Bessonovým kmenovým hercem Jeanem Renoem.
Podivínský Ital Leon žije v newyorské Little Italy velmi osamělým životem; pije jen mléko, pečuje jen o svou pokojovou rostlinu a je plně oddán své profesi nájemného zabijáka. Vše se změní ve chvíli, kdy u jeho dveří zazvoní s prosbou o pomoc dvanáctiletá Mathilda. Ona jediná unikla vyvražděni své rodiny ve vedlejším bytě, jež bylo "trestem" za to, že její otec ukradl psychopatickému prodejnému policistovi z protidrogového oddělení Stansfieldovi část ze zásilky drog. Leon velmi neochotně svolí, že se o dívku postará. Mathilda chce ztrestat vraha svého bratříčka, a tak žádá, aby ji muž vyučil svému řemeslu. Mezi dívkou a zabijákem se postupné rodí zvláštní vztah: Leon se učí "mít rád" a nestarat se jen o sebe. Do nevyhnutelného střetnutí se Stansfieldem a jeho vražednickým komandem už nevstupuje chladnokrevný a bezohledný zabiják, ale zranitelný a citlivý muž...
Besson se svébytnou ironií představuje moderní svět s převrácenými hodnotami: totálně zkorumpovaný policista je sadista a psychopat, "nevinná" krásná dívenka vnáší do příběhu pokušení zmar a cynismus popkuItury, a zabiják-gentleman je smutný hrdina, který zásadně nevraždí ženy a děti. Pro režiséra příznačná sofistikovaná směs "cynického" krvavého násilí, jemného humoru a sentimentu je pojatá ve vytříbeném comicsovém stylu. - Vyprávění se soustřeďuje na bravurně rozehraný vztah dvojice protagonistů a odehrává se vesměs v interiérech; newyorské ulice, důsledně snímané pouze ve dne, jsou využity minimálně, ale s originální působivostí. Cizelovanou atmosféru, pohrávající si s hollywoodskými vyprávěcími stereotypy, avšak dodržující pravidla "akčního melodramatu", dotváří výborná hudba Erica Serry. Vedle vynikajícího Jeana Renoa zaujme malá Nathalie Portmanová (Mathilda) a přesný Gary Oldman (Stansfield).
V našich kinech je film uváděn jak v anglické tak ve francouzské verzi.
-ap-, Filmový přehled 1995/7


Popis / Obsah / Info k filmu Leon
Besson se svébytnou ironií představuje moderní svět s převrácenými hodnotami: totálně zkorumpovaný policista je sadista a psychopat, „nevinná" krásná dívenka vnáší do příběhu pokušení, zmar a cynismus popkultury, a zabiják-gentleman je smutný hrdina, který zásadně nevraždí ženy a děti. Pro režiséra příznačná sofistikovaná směs „cynického" krvavého násilí, Jemného humoru a sentimentu je pojatá ve vytříbeném comicsovém. stylu.
Vyprávění se soustřeďuje na bravurně rozehraný vztah dvojice protagonistů.
Kino ART

Autor/Zdroj: /


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

171 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

08:30 - 09:25

20 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:35

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:50 - 09:15

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Reklama