Legenda o Pavlovi a Pavle (1973)

Legenda o Pavlovi a Pavle (Die Legende von Paul und Paula)
80 %
 
 

Die Legende von Paul und Paula

Další název: Legenda o Paulovi a Paule; The Legend of Paul and Paula

    Žánr: drama / hudební / romantický
    Země: NDR
    Délka: 106 min.
„Milostný příběh dvou mladých lidí.“
Podobně jako Stopa kamenů odhaloval i snímek Legenda o Paulovi a Paule skutečnou podobu mezilidských vztahů, formovaných nezřídka pokrytectvím, nevěrami, kariérismem... V druhé rovině jde o filmy, které věrně zachytily detaily života ve (východoněmeckém) socialismu a poskytují tak stále živou látku pro studium. Legenda o Paulovi a Paule však nabízí i archetypální zápletku dvou lidí, kteří k sobě hledají cestu i přes nepřízeň okolností, společenské konvence a nakonec i osobní tragédii jednoho z nich. Před divákem vyvstávají otázky týkající se legitimity lásky ve vztahu k morálce a společenskému angažmá, o (ne)svobodě volby jedince a celkové atmosféře ve společnosti. Především však jde o výjimečně silný a vydařený film o lásce v jejích mnohých podobách. Nefalšovaný příběh, chtělo by se říci na okraj dnešní filmové produkce...

Legenda o Paulovi a Paule se ve východoněmeckých kinech prosadila navzdory cenzuře a předepsané kontrole vlády a stala se diváckým hitem. Na začátku 80. let odešli oba hlavní představitelé na Západ a film se proto už nesměl promítat ani ve východoněmecké televizi. Po obnovené premiéře v roce 1993, jíž se zúčastnili i oba hlavní představitelé, se snímek stal opravdovým kultovním filmem. Nadšení došlo až tak daleko, že část berlínského nábřeží, kde se odehrává scéna s nákladním člunem, byla v roce 1998 oficiálně přejmenována na «Nábřeží Paula a Pauly».
Kino Aero

režie:
Heiner Carow
 
 
hraje:
Angelica Domröse (Paula), Winfried Glatzeder (Paul), Heidemarie Wenzel (kráska), Fred Delmare (Reifen-Saft), Rolf Ludwig (profesor), Käthe Reichel (slečna u střelnice), Hans Hardt-Hardtloff (Schießbudenbesitzer), Frank-Otto Schenk (kolega Schmidt), Dietmar Richter-Reinick (kamarád), Eva-Maria Hagen (blondýna), Jürgen Frohriep (Martin), Hertha Thiele, Willi Schrade (milovník), Peter Gotthardt (kolega muzikant), Marga Legal (sousedka)
 
 
scénář:
Heiner Carow, Ulrich Plenzdorf
 
 
kamera:
Jürgen Brauer
 
 
hudba:
Peter Gotthardt
 
 
kostýmy:
Barbara Braumann
 
 
střih:
Evelyn Carow
 
 
zvuk:
Werner Blaß, Georg Gutschmidt
 
 
výprava:
Harry Leupold
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.