Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Láska a smrt
V rámci Allenovy první komediální etapy představuje Láska a smrt film možná nejlepší (či přinejmenším nejadresnější a nejpůsobivější). Ohlašuje ostatně mnohé aspekty, které poznamenají Woodyho další etapu - již více autobiografickou (Annie Hallová, Manhattan) a stejně tak jeho schopnost výstavby dramatického děje, jak ji pak předvedl třeba v Interiérech.
Ve filmu Láska a smrt se s Allenem ocitáme v Rusku počátku devatenáctého století, během invaze Napoleonovy (James Tolkan) armády. Zbabělec a snílek Boris Grušenko (Woody Allen) je tajně zamilován do své nestálé sestřenice Soni Volonské (Diane Keaton), která ovšem dává přednost Borisovu bratru Ivanovi (Henry Czarniak), jehož miluje a chce si jej vzít. Když jí ale tento plán nevychází, ze zklamání a na truc se vdá za starého bohatého obchodníka se slanečky.
Do osudů soukromých však již vstupuje válka s Francií, a jakkoli je Boris Grušenko nestatečným a neduživým pacifistou, na nátlak rodiny vstupuje do Kutuzovova carského vojska. Allenovským řízením osudu (když usne uvnitř kanonu) se však z Borise nečekaně stává válečný hrdina, který po návratu do rodné vesnice nachází svou Soňu již ovdovělou. Vezmou se, ale když Moskva upadne do rukou Napoleonových francouzských vojsk, Boris doplatí na svou neprávem získanou pověst hrdiny a Soňa jej přiměje k tomu, aby společně zosnovali plán na zavraždění Napoleona.
Pro Allena pochopitelně dobrodružství zbabělého Borise Grušenka, který se snaží s napoleonskými vojsky nechce - respektive bojuje po svém - není ničím jiným než záminkou, aby na sobě vlastním půdorysu napětí a kontrastu mezi osudem jedince a společnosti (zde mezi láskou a válkou) mohl podrobit svému nelítostnému humoru klasiky ruské literatury (tentokrát zejména Tolstého Vojnu a mír, najdeme však i spojitosti s Dostojevského Bratry Karamazovými). Aniž by však ztrácely svou nadsázku a komičnost, nabývají Allenovy dialogy již opět závažnosti, zejména, když se týkají smrti a Boha, když se zabývají častými tématy allenovského vesmíru.
(zpracováno s použitím podkladů Séptimo Arta)


Autor: fred.appl

Popis / Obsah / Info k filmu Láska a smrt
Scenárista, režisér a herec Woody Allen tentokrát situoval děj svého komediálně laděného příběhu do carského Ruska 19. století, do doby napoleonských válek. Hlavní postavou filmu je obyčejný, tak trochu neduživý bojarský synek Boris (v Allenové podání) s celoživotní láskou ke krásné sestřence Soně (Diane Keatonová). Jeho obrovskou smůlou je, že se náhodou narodil právě do společnosti vyžadující příliš velké sliby, velké válečné činy a nepřiměřeně rozmáchlá romantická gesta. Ironií osudu právě Boris má zaplatit vlastním životem za zločin, který nikdy nespáchal. A právě tento okamžik slouží k tomu, aby retrospektivně vyprávěl tragikomickou historii svého života. Film Láska a smrt je neobyčejně vtipnou filozofickou "lahůdkou" na existenciálně pojaté téma - sex a konec života, stejně jako parodií na historické romány typu Vojna a mír.


Autor: Ka.Kat

Popis / Obsah / Info k filmu Láska a smrt
Napoleonova vojska se přiblížila k Moskvě a to je chvíle, kdy slabý a bojácný Boris Grušenko začne císaři usilovat o život... Woody Allen si v tomto filmu bere na mušku životní dílo L. N. Tolstého a F. M. Dostojevského .

Zdroj: AMC Networks International


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Reportéři ČT (2004) [TV cyklus...

14:35 - 15:25

15 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Zapomenuté příběhy 2. světové ...

14:30 - 15:25

20 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

14:35 - 15:35

15 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:30 - 15:35

20 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10