Duben
ohodnotit

Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života

Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life

Další název:
Tomb Raider 2; Lara Croft - Tomb Raider: Kolíska života; Lara Croft: Tomb Raider - Die Wiege des Lebens
Rok:
2003
Délka:
117 minut
Premiéra v ČR:
21.8.2003
„Angelina Jolie znovu zachraňuje svět.“
Popis / Obsah / Info k filmu Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života
POZOR SPOILER

Na ostrově Santorini v Řecku se slaví svatba. Tu přeruší zemětřesení.

Nedaleko odtud se potápí Lara Croft, která si myslí, že zde je chrám Luny postavený Alexandrem Velikým. A také jej najde. V něm nalezne také artefakt v podobě zlaté koule. Jenže chrám se bortí, a navíc se zde objevili cizí lidé. Jeden z nich kouli ukradne a mizí. Lara bojuje se žralokem a musí být zachráněna ponorkou. Navedli ji sem Hillary a Bryte, její pomocníci a kamarádi.

V letadle letí pár milionářů. Jeden z nich se náhle začne dusit a umírá. Byl mu podán jed, protože tuhle partičku zradil MI6. Muž, který tu velí, se jmenuje Jonathan Rays a vlastně donutí každého přítomného spolknout pilulku. Hovoří o protijedu. Následně mluví o jiné toxické látce, proti které neexistuje žádný protijed, ani nic jiného. Každý z účastníků by však měl dát sto milionů dolarů. Muž, který takto hovoří, se zná s Čenem Luo. To je ten, kdo má nyní v držení zlatou kouli, kterou ukradl Laře před nosem.

Laru navštíví muži z MI6. Sdělí jí, že to byl právě Luo, kdo ji okradl, a že právě on se zná s Jonathanem Raysem. Lou vede s bráchou gang zvaný Shei Ling. Mají Rayesovi předat zlatý artefakt. Ten má dokázat najít Pandořinu skříňku. Ta je prý v kolébce života - a koule je mapa. Je nutno najít Čen Loua s bratrem a kouli jim odebrat. Jenže jak? Lara to ví.

Ocitá se v kazašském vězení Barla Kala. Ne, nesedí zde, jen tu našla svého přítel Terryho Sheridana a nabízí mu spolupráci. On přijímá.

Oba dva se tedy objeví někde mezi Asiaty. Po hodně divoké jízdě na motorkách se stávají dobrovolní zajatci gangu. Setkávají se s Čenem, ale jednání nedopadne dle představ. Následuje bitva s Luem samotným i jeho lidmi a poté zběsilý úprk až do Šanghaje.

Zde se opět pokusí Lara získat kouli, ale povede se jí pouze připnout lokalizátor na bednu ve které Rays kouli odváží. A tak se vydáme až do Hongkongu.

Zde se odehraje další bitva a honička, ve které konečně Lara kouli získá. Ta ji později napoví, že další cesta povede do Afriky ke Kilimandžáru. Lara neví, že je Reys u ní doma se svými lidmi, a tím pádem to už ví také.

A také že se v Africe sejdou. On má jako rukojmí ty dva Lařiny kamarády a tvrdě žádá Lařinu pomoc. Ona jej i jeho lidi provede roklí stínů, kde jich notně ubude, a nakonec se ke skříňce oba dostanou. Zde ještě přibude Terry. Dochází k bojům a rozuzlení bude překvapivé.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života
Poblíž řeckého pobřeží v hlubinách moře objeví archeoložka Lara Croft Lunární chrám, postavený Alexandrem Velikým, ve kterém najde kromě nevídaných pokladů také záhadnou zářící zlatou kouli. Vzápětí na ně zaútočí komando čínských potápěčů, vedených Čen Luem. Koule, o kterou se strhla bitka, je přitom mapou, která je zavede k záhadné Kolébce života. Lara nabídne svobodu, novou identitu a pět miliónů bývalému příteli Terrymu Sheridanovi, uvězněnému za zradu, pokud ji dovede do horského úkrytu Čen Lua. Odcizil kouli na objednávku světového teroristy Reisse. Lara se Sheridanem se jí zmocní a rozluští otázku, kde hledat Kolébku života. Okamžitě zamíří do Afriky k hoře Kilimandžáro. Navštíví náčelníka kmene a vysvětlí mu, že přijela, aby se Pandořina skříňka nedostala do nesprávných rukou. Jenže ji napadne Reiss a donutí ji, aby ho ke Kolébce života zavedla. Cestou podivným územím, které střeží Stínoví strážci, padne většina Reissových mužů. Pandořina skříňka, plovoucí na hladině černé kyseliny, podle báje Pandořiných slz, je nadosah. Vypukne rozhodující boj, do kterého nečekaně zasáhne i Sheridan.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života
Druhé filmové převtělení virtuálního sexsymbolu Lary Croft se v kinech objevilo ve stejnou dobu jako šestá část počítačové série Tomb Raider v obchodech. S příběhem této nové 3D akční hry, pojmenované The Angel of Darkness (Anděl temnot), však nemá děj snímku Jana De Bonta Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života moc společného. Oba tituly přesto spojuje několik rysů: vnadná dobrodružka přestává být archeoložkou typu Indiany Jonese a stává se z ní zatvrzelá supermoderní akční hrdinka, využívající hi-tech hračiček. – Protagonistka je opět nucena zachraňovat svět. Tentokrát nehledá magický Trojúhelník světla (srv. první díl Lara Croft: Tomb Raider – FP 8/2001), nýbrž je postavena tváří v tvář děsivému tajemství bájné Pandořiny skříňky, jež kdysi na svět přivedla zlo, nemoci a strádání. Zkázonosnou moc skříňky chce zneužít geniální vědec, jehož zvrhlé plány se Lara z pověření Jejího Veličenstva a s pomocí bývalého milence snaží překazit. Podaří se jí to až ve chvíli, kdy na africkém kontinentu vstoupí do přízračného místa zvaného Kolébka života. – Klasické „mytologické“ schéma v duchu Dobyvatelů ztracené archy je ozvláštněno syntetickou, lehce arogantní krásou Angeliny Jolieové (která v efektním stříbřitém neoprenovém obleku dokonale napodobuje důvěrně známé akrobaticko-gymnastické prostocviky z počítačových her), dále nečekanými lokacemi a balancováním mezi legendami zaniklých civilizací a futuristickou technologií. Některé motivy jsou však tak obskurní (Lařin direkt do žraločí tlamy, „skok o tyči“ na helikoptéru, jízda na motocyklu po hradbách Velké čínské zdi, volný pád z hongkongského mrakodrapu), že se film chvílemi přibližuje (sebe)parodicky nadsazené poetice bondovek s Rogerem Moorem. Na snímky s agentem 007 odkazují rovněž charaktery postav: hlavní padouch Jonathan Reiss je prototypem bondovského megalomana, ztepilá hrdinka pracuje pro královnu a ctí britské tradice (viz souboj s čínským zločincem, při němž cvičí s puškou jako královští gardisté). – Režiséra Simona Westa vystřídal Jan De Bont, nicméně i jeho film je vystavěný na principu počítačové hry. Dobrodružství je jakoby rozčleněno do několika herních úrovní, situovaných do cizokrajných kulis a naplněných exotickými rekvizitami (například armádou terakotových válečníků). Klíčové kouzlo hry je však nepřenositelné: diváci totiž nemohou hrdinku interaktivně ovládat, ale jen ji pasivně sledovat. Ačkoli mysticismem nasycený příběh není tak nesouvislý a dialogy nepůsobí tak ploše jako v prvním snímku, publikum, neobeznámené s počítačovou sérii, bude toto „pohádkové“ dobrodružství zřejmě považovat za pošetilé. – Na kopiích je uveden český název Lara Croft – Tomb Raider: Kolébka života.
-tse-, Filmový přehled 2003/9


Popis / Obsah / Info k filmu Lara Croft Tomb Raider: Kolébka života
Ve svém prvním filmovém dobrodružství bojovala Lara Croft o magický Trojúhelník světa, jehož dvě části byly ukryty na dvou různých, tisíce kilometrů vzdálených místech , aby zachránila neměnný chod času této planety. Ani tentokrát není sexuálně přitažlivá superhrdinka postavena před snadný úkol. V nitru Afriky, v místě zvaném Kolébka života, je ukryta Pandořina skříňka, skrývající nejtemnější síly ďábla, které kdy lidstvo poznalo. Světově proslulá archeoložka Lara Croft (Angelina Jolie) je jediná, kdo může, díky svým znalostem a fyzickým předpokladům, skříňku najít dříve, než padne do rukou nositeli Nobelovy ceny, vědci Dr. Jonathanu Reissovi (Ciarán Hinds). Reiss, ji chce využít k získání neomezené vlády nad světem. Proto musí být zastaven za každou cenu. A je to právě Lara Croft, kdo může rozhodnout o zachováním života tak, jak ho známe.

Obrovský divácký úspěch první filmové verze jedné z nejpopulárnějších počítačových her současnosti logicky podmínil vznik volného pokračování. Režiséra Simona Westa vystřídal tentokrát zkušený Jan De Bont, tvůrce akčních snímků Nebezpečná rychlost či Twister. Pro Angelinu Jolie (držitelku Oscara za vedlejší ženskou roli ve filmu Narušení)je Lara zřejmě osudovou rolí. Sama o tom říká : "Lara Croft byla a je pro mne jako herečku opravdovou výzvou. Je totiž netypickou hrdinkou. Proto jsem uvítala možnost zahrát si ji znovu a hledat v její postavě nové možnosti a dimenze".


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Podobné filmy

Lara Croft - Tomb Raider (2001)

 Lara Croft - Tomb Raider (2001)
Lara Croft - Tomb Raider n
 
Žánr: akční
Země: Spojené státy americké / Velká Británie / Spolková republika Německo / Japonsko
Režie: Simon West

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Všechnopárty (2006) [TV pořad]

21:05 - 21:59

24 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodruh (1983)

20:00 - 21:50

89 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

69 minut již uběhlo
126 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:00

74 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763990
Plakátů: 376627
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10