Duben
ohodnotit

La Paloma

Große Freiheit Nr. 7

Další název:
Grosse Freiheit No 7; Great Freedom No. 7; La Paloma; Auf der Großen Freiheit; Port of Freedom; Přístav svobody
Rok:
1944
Délka:
112 minut, 3060 metrů
Popis / Obsah / Info k filmu La Paloma
"La Paloma". Režisér Helmut Käutner se divákům představil svým prvním barevným filmem Terry ze života známých přístavních hamburských čtvrtí, kolem Repperbahnu a známé uličky zábavních a atrakčních podniků "Große Freiheit". Käutnerův barevný debut je vskutku víc než zdařilý. Barva mu zde nebyla jen pohou atrakcí, a vítanou příležitostí k předvádění pestrých kostýmů, pohádkových interiérů a barvotiskových obrázků ze života idylického venkova, nýbrž má svou dramatickou funkci, umocňuje realitu filmového obrazu a hlavně je nevtíravá, svébytně nepřehlušuje ostatní důležitější prvky filmové skladby, naopak jen je harmonicky doplňuje.

Takže: tak nějak si divák mohl představovat také - ovšem při ještě větší technické dokonalosti - konečnou funkci barvy ve filmu vůbec. Delikátním použitím, která konec konců za tehdejšího stavu barevné techniky, se musela vždy spokojit určitým druhem stylisace, dosáhl tehdy Käutner obrazové plastiky hodné povšimnutí a zejména ve scénách v hipodromu a v přístavu žádoucí ovzduší. Vlastní děj filmu je celkem kalendářovou historkou o marné lásce staršího námořníka a zpěváka v jedné osobě k mladé dívce, ale režijní i scénáristické vypracování pohrávající si mistrně s psychologií osob i davu s pointami, místy umělecky i obsahově na svou dobu obsahově velmi odvážnými (třebas delikátní scéna v milencově pokoji) jsou vzorným příkladem čisté filmové práce a režijního vkusu. Hans Albers, Hamburčan rodem, zahrál si jistě s chutí a gustem svou druhou postavu v barevném filmu po Münchhausenovi.

Jeho poctivý námořník Hannes to až nezaslouženě, citově prohrává proti mladšímu sokovi (Hans Söhnker) a ani sám nechce věřit, že on, miláček žen, v nevysloveném boji o útlou Gisu (Ilse Wernerová) nezůstává tentokrát vítězem. Roli majitelky hipodromu skvěle zahrála Hilde Hildebrandová, za povšimnutí v ženské úloze stojí i Thea Thieleová, jako paní konsulová. O bodrý námořnický humor se postarala výtečná dvojice námořníků (holohlavý Gustav Knuth a suchý Günther Lüders), kterou trefně doplňuje na „trojhvězdí“ i sám mladý režisér Helmut Käutner v charakterní roličce námořníka z Kolína nad Rýnem. Informace, která spíš směřovala k německým divákům byla, že film věrně zachovává severoněmecký dialekt, což přispívalo k autentičnosti hamburské atmosféry.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu La Paloma
Námořník Hannes si vydělává na živobytí jako barový zpěvák. Když jeho bratr Jan umírá, slíbí mu, že se postará o Gisu. Hannes se do mladé dívky zamiluje a sní o svatbě. Vyzná však Gise lásku příliš pozdě, dívka už má milostný poměr s přístavním dělníkem Willemem. Hannes opustí St.Pauli a vrací se ke svému dřívějšímu neklidnému životu námořníka.

Nákladnou výpravu filmu umožnili nacističtí funkcionáři, kteří si přáli film, jenž by povzbudil v těžkých časech války, a proto poskytli velké množství finančních prostředků. Protože se film kvůli válce musel točit nejprve v Hamburku, pak v Berlíně a nakonec v Praze, mohl režisér Kautner pracovat relativně bez dozoru cenzury a uniknout tak bezprostřednímu vlivu režimu. Film měl premiéru v Praze, promítání v Německu nacistické vedení zakázalo. Hlavním důvodem zákazu je nechvalně známé prostředí vykřičené hamburské čtvrti Reeperbahn. Teprve v roce 1946 může být film promítán v německých kinech a od té doby je považován za jeden z nejlepších filmů 40. let minulého století.

zprac./curil


Autor: curil

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

47 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

16:35 - 17:25

17 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:35 - 16:57

77 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:40 - 17:55

12 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295

Poslední komentáře

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10