Zari
ohodnotit

Kuřata na cestách

Další název:
The Road to Life
Žánr:
Rok:
1962
Délka:
67 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1962
Popis / Obsah / Info k filmu Kuřata na cestách
Děti najdou opuštěnou drůbežárnu s umělou líhní a rozhodnou se pro tajný chov vlastních kuřat. Vypůjčí si knížku o chovu slepic, seženou i čerstvá vejce, která označí jmény. Rozdělí si služby na hlídání a s napětím čekají, kdy se ozve pípání malých kuřátek. Chlapce sice na čas zaujmou více cyklistické závody, ale když se zdá, že je jejich tajná akce v ohrožení, pomohou všichni – kuřata ukrývají na neuvěřitelných místech... Ačkoli je film určen malým divákům, díky poetickému příběhu a skvělému hereckému obsazení jistě zaujme i dospělé.
Filmexport DVD


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kuřata na cestách
POZOR SPOILER

Malí pionýři z Rosovic hrají hru boj o poklad. Jedno z děvčat pak otočí vidlici zapíchnutou do země jiným směrem a tím pádem se pionýři dostanou do staré drůbežárny, kde najdou i umělou líheň. Když se děvče k otočení vidlice přizná, dostanou nápad, že by mohli zkusit vypěstovat v líhni kuřata. Během několika hodin mizí vajíčka odevšad, včetně místního krámku. Vejce jsou tedy do líhně uložena a některá i pojmenována. Ovšem pak děti zjistí, že se vajíčka musí v pravidelných intervalech obracet. Jenže kluci mají jiné starosti, vždyť se jede velký závod na kolech! Syn předsedy družstva Tonda sice zvítězí, ale na vajíčka se vykašlal, což je mu i vytknuto. Předseda sám je upozorněn, že v líhni něco žere elektriku, proto vyhodí hlavní jistič a jde se tam podívat. Ihned mu začne svítat a jistič nahodí zpět. Jenže kvůli bouřce opět nejde proud, a tak to zachrání pionýr s akumulátorem. Za tuto záchranu obdrží druhý den od kamarádů hobla. Tonda pak vajíčka prosvětluje, prý jsou všechna zkažená. Proto také opět vypne hlavní jistič. Ale kuřata jsou již na světě a nyní je třeba je ukrýt. Mají sem totiž přijít zedníci. A tak je všech dvanáct kuřat ukryto do dětského kočárku a nejmenší holčička s nimi a celým dětským kolektivem odjíždí. Jenže se rodí další a další. Prozatím naleznou bydlení u Hanky, takto dcery mistra kominického. A pak v knihovně. A to už má přijet návštěva shora, pozdravit mladé pionýrské hospodáře. Jenže předseda marně kouká do prázdné líhně…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Kuřata na cestách
Při školní pionýrské hře objeví školáci náhodou opuštěnou drůbežárnu. Najdou v ní nepoškozenou umělou líheň a rozhodnou se vypěstovat kuřata. Všichni shánějí čerstvá vejce, jen Vláďa na ně nemá čas, protože dává do pořádku líheň. Hanka si opatří knížku o chovu slepic a nakonec se o líheň musí starat sama. Zájem chlapců se přesunul k cyklistickým závodům. Účetní družstva zjistí, že ve staré drůbežárně běží elektrický proud. Předseda Kaláb, který věc prošetřuje, objeví fungující líheň a v ní vajíčka, označená jmény. Ihned zatelefonuje na okresní výbor ČSM, že v jeho družstvu už existuje pionýrské hospodářství, které před časem slíbil vybudovat. Úsilí dětí, především Hanky a Vládi, je jednoho dne odměněno: kuřata se klubou ze skořápek. Vylíhlá kuřata však způsobí dětem velké starosti. Z rozhovoru předsedy a zedníka se jim zdá, že se bude drůbežárna přestavovat. Proto kuřata nejdříve přestěhují do knihovny a potom do stanu v ovocném sadu. Zde je objeví učitel Hudrava, který je pak spolu s návštěvníkem z okresu odveze zpět do vybílené drůbežárny. Děti jsou šťastny a spokojen je i Kaláb, který se bál ostudy. Když totiž nenalezl kuřata na svém místě, domníval se, že se dětem experiment nepodařil.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Kuřata na cestách
O obětavých pionýrech, kteří se s nadšením pustili do pěstování kuřat v umělé líhni. Po Případu Lupínek druhý dětský film Václava Vorlíčka - ještě nepotkal Miloše Macourka s jeho fantastickými nápady na výborné komedie.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Školáci objeví opuštěnou drůbežárnu s umělou líhní a dohodnou se, že si vypěstují svá kuřátka. Věnují tomu všechny síly a s napětím čekají, až malá kuřátka přijdou na svět. Než k tomu dojde, čeká je mnoho překážek

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

16:05 - 17:00

52 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství Johanky z Arku

16:55 - 17:55

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Počasí

16:57 - 17:00

0 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

17 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Reklama