Zari
ohodnotit

Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover

Žánr:
Rok:
1989
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
1.4.1996
„Helen Mirren září v pomstychtivém dramatu, místo děje: luxusní restaurace.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec
V této exotické moderní bajce o nevěře z dílny uznávaného režiséra Petera Greenawaye září Tim Roth, nominovaný na cenu Akademie a držitelka Oscara, Helen Mirren. Sledujte příběh ženy (Mirren), jež je znuděna svým manželem (Michael Gambon), zločineckým bossem, a tak si v restauraci svého chotě začne aférku s tichým knihkupcem (Alan Howard). V Greenwayově pozoruhodném srovnání jídla, sexu a násilí se mění způsob, jakým uvažujeme o našem chování a jednání...

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: titulky


Popis / Obsah / Info k filmu Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec
Snímek Petera Grenawaye Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec nese všechny znaky tvůrcova originálního rukopisu, jak jsme dosud poznali ve filmech Umělcova smlouva a Topení po číslech. V užší distribuci se teď uvádějí i jeho další dva snímky Prosperovy knihy a Dítě z Maconu. Greenaway předvádí chmurný spektákl, kde vedle krvavé zápletky dominuje dokonalé výtvarné pojetí (kamera Sacha Vierny) a hudba Michaela Nymana
Děj makabrózního příběhu se odehrává v rozmezí osmi dnů v prostředí luxusní restaurace. Pravidelně sem dochází gangster Albert Spica se svou manželkou Georginou a svou suitou. Žena si tu pod nenápadnou patronací' majitele podniku, francouzského šéfkuchaře Richarda, najde milence, s nímž se zde miluje na nejrůznějších místech. Její nevěra je však odhalena a gangster muže zabije. Konečné slovo má však mstící se manželka a další Spicovy oběti: zločinec zemře těsně poté, co je donucen ochutnat kus masa z upečeného milence.
Greenaway předvádí chmurný spektákl, kterému vedle krvavé zápletky dominuje dokonalé výtvarné pojetí a hudba. Celý film je ponořen jakoby ve tmě a jednotlivá místa děje mají vlastní barevné řešení. Tvůrce se opět inspiroval díly slavných malířů. Nezbytným doprovodem jsou detailní popis prostředí obrovské kuchyně s jejím stylizovaným pracovním rytmem, detaily nádobí a nářadí, četné odkazy na kulinářské recepty, názvy jídel atd. Vše slouží k vytvoření sugestivní atmosféry podobenství o degradaci lidství. Gangster Spica je prototypem moderního „majitele moci", který navzdory zdánlivému labužnictví a drahým šatům zůstává vulgárním surovcem a ničitelem všeho, co naoko uznává. Destrukce, kterou kolem sebe šíří, nakonec postihuje i jeho samotného. Tato zákonitost ovšem nepřináší očekávanou katarzi, nebol to, co jí předchází, je příliš kruté a pochmurné.
Navzdory perfekcionismu, s nímž je dílo pojednáno, dostává se Greenaway možná až za hranice únosnosti, a to i ve srovnání s Lynchem a Tarantinem (byť zde jde o jinou poetiku). Celý film je ponořen jakoby ve tmě a jednotlivá místa děje mají vlastní barevné řešení („modré" noční parkoviště, bílé toalety, rudá restaurace spod. ) Tvůrce (sám výtvarný umělec) se opět inspiroval díly slavných malířů: kromě holandských mistrů Rembrandta, Franse Halse či Van Eycka jsou to také Arcimboldo nebo Andrei Del Castagna. Nezbytným doprovodem jsou detailní popis prostředí obrovské kuchyně s jejím stylizovaným pracovním rytmem, detaily nádobí i kuchyňského nářadí, četné odkazy na kulinářské recepty, názvy jídel atd. Vše slouží k vytvoření sugestivní atmosféry podobenství o degradaci lidství. Gangster Spica je prototypem moderního „majitele moci", který navzdory zdánlivému labužnictví a drahým šatům zůstává vulgárním surovcem a ničitelem všeho, co naoko uznává. Destrukce, kterou kolem sebe šíří, nakonec postihuje i jeho samotného. Tato zákonitost ovšem nepřináší očekávanou katarzi, neboť to, co jí předchází, je příliš kruté a pochmurné. - Navzdory perfekcionalismu, s nímž je dílo pojednáno, dostává se Greenaway možná až za hranice únosnosti: a to i ve srovnání s Davidem Lynchem nebo Quentinem Tarantinem (byl zde jde o jinou poetiku).

program UH
,Antithatcherovská" bajka Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec je nejvstřícnějším a nejlepším Greenawayovým filmem. Všechny typické rysy jeho tvorby (barokně třpytivá ozdobnost, divadelní řešení scény, barevné odstínění prostředí, naturalisticky krvavé násilí, verbální hedonismus libující si v lidských výměšcích, spíše zhnusující než vzrušující nahota a vynikající hudba minimalisty Michaela Nymana) se objevují i v této kanibalské metafoře. Brilantně vybroušená forma a určitý manýrismus tvůrce však tentokrát obsahové poselství jeho konzumní satiry nijak nezastiňují. (T. Seidl, Rock & Pop 2/96)

Autor/Zdroj: /Kino ART


Děj makabrózního příběhu se odehrává v prostředí luxusní restaurace. Dochází sem gangster Albert Spica se svou manželkou Georginou a svou suitou. Žena si tu pod nenápadnou patronací majitele podniku Richarda, najde milence, s nímž se zde miluje na nejrůznějších místech. Její nevěra je odhalena a gangster muže zabije. Konečné slovo má však mstící se
manželka a další Spicovy oběti: zločinec zemře těsně poté, co je donucen ochutnat kus masa z…
Kina ART

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec
Děj makabrózního příběhu se odehrává v rozmězí osmi dnů (Od čtvrtka do pátku) v prostředí exkluzivní restaurace Le Hollandais. Pravidelně sem dochází gangster Albert Spica se svou manželkou Georginou a se svou suitou. Žena si tu pod nenápadnou patronací majitele podniku, francouzského šéfkuchaře Richarda, najde milence, s nímž se zde miluje na nejrůznějších místech. Její nevěra je však odhalena a gangster muže zabije. Konečné slovo má však mstící se manželka a další Spicovy oběti: zločinec zemře těsně poté, co je nucen ochutnat kus masa z pečeného milence.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Četnické humoresky (1997) [TV ...

20:10 - 21:35

62 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Tělo v mé hlavě

21:05 - 22:15

7 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

NOVA - Jedna rodina (2023) [TV seriál...

20:20 - 21:40

52 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

20:15 - 21:45

57 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Dr. Alban

Dr. Alban

Naposled navštívené:
 Dr. Alban

Dr. Alban