Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Krátké filmy Jana Švankmajera I.
POSLEDNÍ TRIK PANA SCHWAZEWALDEA A PANA EDGARA (1964, 14 minut) Groteska využívající principů černého divadla. Absurdní předměty jsou zabírány v tak velkých detailech, že už věci ztrácejí svůj smysl a stávají se abstraktními. Střihem získává film dynamiku a zvláštní výtvarnost. Stylizovaní herci, stylizované pohyby a hudba, kde se starý šlágr bez přechodu střídá s nemelodickou hudbou, doplněnou zvuky a hluky - to vše zvyšuje pocit absurdity.
DON ŠAJN (1970, 31 minut)
Filmová adaptace známé barokní lidové hry českých loutkářů. Živí herci v maskách tradičních loutek v reálných kulisách, originální výtvarné řešení, náročná kamera, prudká montáž, šokující triky, rytmizovaný dialog a funkční hudba-to vše povýšilo Dona Šajna na vrcholné umělecké dílo.
ŽVAHLAV ANEB ŠATIČKY SLAMĚNÉHO HUBERTA (1971, 13 minut) Improvizace na témata z Vítězslava Nezvala a Lewise Carrolla - a infantilní sny. ET CETERA (1966, 8 minut)
Tři kratičké příběhy - Křídla, Bič a Dům - na téma „atakdále". (Dům)...Pokusy se opakují. Jednou je muž mimo domek, podruhé uvnitř. Situace se stále zrychluje. Ale je to pořád totéž, stále znovu ...

RAKVIČKÁRNA (1966, 10 minut)
Maňáskový film na téma staré jarmareční hry - aneb Když se dva perou a pak mezi nimi dojde k půtce o morče, které si teď oba chtějí nechat.
OTRANTSKÝ ZÁMEK (1973-79, 17 minut)
Z čítanky Švankmajerových přírodních (a historických) mystifikací. Televizní reportér (Miloš Frýba) a amatérský historik odhalí „strašnou pravdu" o „skutečném" dějišti známého gotického románu Horace Walpolea. Humor filmuje tak vynalézavý, že musel být v době svého vzniku povinně ukončen titulkem, upozorňujícím, že se jedná o mystifikaci.
DO SKLEPA (1982, 14 minut)
Bez použití vyjímečných rekvizit, jen s věcmi denní potřeby a ozvláštňujícím pohledem na běžné a banální situace, evokuje tento moderní horror pocit úděsného strachu, jaký je schopno prožít jen dítě.
HISTORIE NATURAE (1967, 10 minut)
Experimentální výtvarný „balet" v duchu manýrismu doby Rudolfa II. Zabývá se živočišnou říší od měkkýšů až po člověka a v pocitové i filozofické rovině demonstruje destruktivní zásah člověka do života zvířat.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Adolfo Yanelli

Yanelli Adolfo

Naposled navštívené:
Adolfo Yanelli

Yanelli Adolfo