Zari
ohodnotit

Krásno [2k digital]

Rok:
2014
Délka:
119 minut
Premiéra v ČR:
30.1.2014
„O návratu dvou čtyřicátníků do rodného města, kteří se rozhodnou vyřešit smrt matky jednoho z nich. Roztáčejí tím spirálu nezadržitelných katastrof, která může smést kohokoliv.“
Popis / Obsah / Info k filmu Krásno



Krásno je jezero nad městem Šumperk, ve kterém našli utopenou maminku Michala, jedné z postav tohoto scénáře. Je dost hrozné žít s pocitem, že ve smrti vaší mámy je možná zapleten váš vlastní otec. Tohle je bohužel podezření, se kterým se musí Michal vyrovnávat. A jakkoli má příběh detektivní nádech a rámec, v určitých věcech detektivce vzdoruje. Nikdy se v něm totiž nedostaneme k tomu, co je základní rekvizitou detektivky – důkaz. V reálném životě, stejně jako v tomhle filmu, se musíme vyrovnat s tím, že jediné co máme, jsou domněnky, podezření, selhávající nervy a nedotažené nápady, když se rozhodneme vzít spravedlnost do vlastních rukou. Přes všechno výše napsané by film měl mít nádech jakési černé komedie. Někdy víc černé, než komedie, ale situace by měly být absurdní svou skutečností.
OstravaKameraOko 2013


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krásno



POZOR SPOILER!!

Děti se koupají v rybníce, když do něj uhodí blesk. Ten co utekl, je pak tahá ven…

Dva kamarádi, Adam a Michal jedou do Šumperka. To je město, kde se Adam narodil. Cestou se málem srazí s jiným autem, ale naštěstí se nikomu nic nestane. Pak oba stojí u rybníka, kde byla nalezena utopená Michalova matka. On tvrdí, že ví, že spáchat sebevraždu tímto způsobem je takřka nemožné, pamatuje si totiž, jak zde do té vody tehdy uhodil blesk a on tam byl. Pak navštíví v nemocnici skoro mrtvého otce a říká mu, že se topí stejně jako máma a že jestli ji to stejně neudělal on, tak za to nese vinu. Pak je jedna žena protlačí na ples, kde se sejdou se spoustou známých, ale taky se dost opijí a udělají tam rambajs. Po návratu do hotelu se Michal dovídá, že jeho otec zemřel. Druhý den navštíví známou Blanku Horákovou, která měla s otcem vztah. Ta mu nabízí různé věci, ale on chce jen fotky. Tam pozná i její dceru Moniku, která se venku při kouření seznamuje s Adamem. Michal nalézá nějaký řetízek, když sbírá na zem spadlé fotografie.

Mezitím v pohřební službě mladý zaměstnanec neví co s mrtvolou. Majitel Luďěk mu vysvětlí, že jí musí „říznout hlavu“. Pak sem přichází Blanka. Ukazuje se, že se s Luďkem znali. Nyní spolu vybírají hudbu na pohřeb Michalova otce.

Oba kamarádi se rozhodnou najít nějaký důkaz o vraždě. Proto si vezmou auto, které otci a Blance patřilo, Blanka jej stejně Michalovi nabízela. Pak zjistí, že autu nejdou brzdy. Později si koupí „jenom litr“ domácí sto třiceti procentní slivovice a hrají badminton, jako za mlada. Nu a při tom pinkání se auto samo rozjede, a vjede do místního, již uzavřeného kina. Tam na ně vlítne městská policie. Ukáže se, že se znají a tak slivovici popíjejí spolu. Policajti odpadnou a oba kamarádi končí u výslechu. Nenápadně zavedou řeč kolem do auta podstrčeného řetízku. Ale Blanka ví, že v autě nemohl být, protože jej občas nosila. A také ví, že Michalův otec jednou rozházel věci a tedy někam hodil i řetízek. Adam s Monikou chtějí sex a Adam se z ní nenápadně snaží dostat nějaké info. Monika mu nedá ani Inko ani sex a nakonec uteče. Kluci vlezou k Blance do bytu, ale ta se vrací i s Monikou dříve domů a málem je tam načapá. Blanka ví, že u ní byli a Monika chce od ní slyšet pravdu. Obě se mezi sebou vyfackují a Monika odchází. Michal se tam vrací a sráží Blanku na zem. Domnívá se, že ji zabil. Monika přichází za Adamem do hotelu a to zrovna ve chvíli, kdy mu to Michal volá. Hned za ním jde, ale Blance se nic nestalo. Ta se s klukama domluví, že jim zaplatí, ačkoli je nevinná, ale chce mít od nich pokoj. Pak volá Luďkovi a ten si na kluky bere zbraň - parabelu. Kluci zase volají toho policistu, který je načapal v kině. Ten si místo slibované kamery bere brokovnici a také jde, stejně jako Luďek a Blanka na místo setkání. Takže tam míří pět lidí. Monika ví, že kluci jsou v nebezpečí a chce je varovat. Ale nemůže je sehnat. A všichni se blíži k osudnému místu, kde se musí všechno vyřešit jednou provždy.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Krásno



Černá komedie o návratu dvou čtyřicátníků do rodného města, odkud „utekli“, ale kde stále žije jejich minulost. Rozhodnou se vyřešit smrt matky jednoho z nich a přitom roztočí spirálu nezadržitelných katastrof. Krásno lehce vychází z reálných životních událostí, a do více či méně fiktivního příběhu je převedl herec a režisér Ondřej Sokol. Vizuálně zajímavý film, snímaný s citem pro harmonický obraz talentovaného Tomáše Sysla.
FFF 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Krásno



Scenáristický a režijní debut herce a divadelního režiséra Ondřeje Sokola, nazvaný Krásno (podle umělé vodní nádrže Krásné u Šumperka), je nezvyklou černou komedií. Autor se spoluscenáristou a hercem Martinem Fingerem jsou kamarádi z dětství a pocházejí ze Šumperka; při psaní těžili z vlastních zážitků, a příběh tak vychází ze skutečných událostí. – Protagonisty jsou třicátníci Adam a Michal, kteří se po letech vracejí do rodného města. Michal sem jede za umírajícím otcem, kterého podezírá, že zavraždil jeho matku, nalezenou před několika lety v nádrži Krásné. Kamarádi stráví ve městě několik dnů a snaží se po smrti Michalova otce najít důkazy proti němu a jeho partnerce Blance Horákové. V duchu žánru a přece jen překvapivě (nejen) tři hlavní postavy na konci zahynou… – Snímek těží z osobité poetiky, připomínající obdobné žánrové tituly severské kinematografie. Šedivé prostředí, bizarní charaktery, maloměstské dusno, to vše přispívá k poněkud depresivnímu obrazu. Humor se kumuluje především v důvtipných dialozích, méně pak v situacích, do nichž se protagonisté dostávají vesměs vlastní vinou (tak například cholerický Adam často schytá ránu pěstí za pražáckou přezíravost). Vyprávění je uvozeno prologem z dětství Michala, Adama a jejich dalšího kamaráda Dana, z něhož se stal policista a jenž se do jejich osudů znovu zaplete. – Krásno je jedním z prvních českých filmových titulů, jež vzniklo i s pomocí crowdfundingu.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2014


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zajímavosti z regionů

05:30 - 05:59

10 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Zajímavosti z regionů

05:20 - 05:45

20 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

55 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Rozpal to, šéfe! (2014) [TV po...

05:00 - 05:55

40 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Trenérka (Wildcats)

Trenérka
Wildcats

Naposled navštívené:
Trenérka (Wildcats)

Trenérka
Wildcats