Královský slib (2001) [TV film]

Královský slib
69.5 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 13.9.2001        
    Délka: 100 min.
„Pohádka, kde slib je zákon a láska platí.“
Dva přátelé, panovníci sousedních království, uzavřou na bitevním poli slib - jejich rody se jednoho dne spojí. Jeden z králů v boji padne…..

Náš příběh začíná po letech. V království se chystají velkolepé zásnuby. Princ už dosáhl plnoletosti. Nastal čas, aby se oženil s dcerou sousední země. Dávný královský slib musí být naplněn!

Princi se však pramálo chce do ženění. Více, než dvorská etiketa a vlastní svatba, zajímají jej okolní lesy, potok, ptáci. A především volnost. Své chování mladík nezmění ani ve chvíli, kdy na Královo pozvání přijíždí krásná Princezna. Ta ovšem záhy pochopí, že se s Princem k sobě vůbec nehodí. Rozumějí si pouze v jednom - oba se chtějí královskému slibu vzepřít. Jenže jak? Král, připomeňme, že je to ještě vcelku mladý a pohledný vdovec, je neústupný a,bytˇ je mu je Princezna více než milá, její prosbě o zrušení či oddálení sňatku, nemíní vyhovět. Princ utíká od dvorských povinností - nejprve sám, později se svým mladičkým panošem.

Ten mladík není na zámku náhodou…..Právě v okamžiku, kdy už si Král neví se svým tvrdohlavým synem rady, opouští jej jeho rádce a přítel Bohdan. Už dávno měl od panovníka přislíbeno, že se může vrátit na svoji tvrz. Ale král je čím dál bezradnější. Přípravy zásnubních oslav vrcholí - přitom Princezna více vyhledává společnost jeho než Princovu a Princ je věčně ve větru! Král tedy znovu posílá pro svého rádce. Přeje si, aby přijel opět na zámek. Anebo alespoň jeho syn - jistě je stejně moudrý! Ale Bohdan žádného syna nemá. Jen o něm léta před Králem vyprávěl. Vždycky si ho přál. Dina, dcera Bohdanova, nabízí králi své služby v přestrojení za mladíka. To je on, panoš Dan, co je princi čím dál tím bližší. A s nímž jednoho dne Princ utíká ze zámku. Před otcem. Před královským slibem. Dva,co se nemilují, dva, co jsou každý jiný, žene ke sňatku pouze královské slovo….

Král se vydá nezdárného syna hledat. Doprovází jej Princezna, ale také Dvorní dáma, Šašek, i Bohdan. Ten už tuší, co se na zámku odehrálo. Prince nachází v lese. Princ už není se svým panošem. Jednoho rána v něm neomylně poznal půvabnou dívku Dinu. Tu má rád a tu si chce vzít. Žádnou jinou.

Setkání s Králem je plné napětí. Princezna se v uplynulých dnech pohybovala stále častěji po boku Krále. On přesto trvá na svém - dávný slib musí být naplněn. Princezna, stejně moudrá jako krásná, má překvapivé řešení…..

Královský slib je naplněn a ti, co se milují mohou slavit slavnou svatbu.

režie:
Kryštof Hanzlík
 
 
hraje:
Maroš Kramár (král), Klára Issová (princezna), Lucie Vondráčková (Dina / panoš), Josef Somr (magistr), Jan Kraus (šašek), David Kraus (princ), Martin Štěpánek (vyslanec princezny), Petr Pelzer (rádce Bohdan), Gabriela Wilhelmová (gardedáma), Otmar Brancuzský (hofmistr), Josef Mádl (učitel šermu), Radek Škvor (Vítek), Zbyněk Fric (královský posel), Radek Mil (bojovník), Dominika Kofránková (holčička), Michal Dlouhý (sousední král Michal), Robert Urban (role neurčena), Petr Janda (role neurčena), Jan Dolanský (role neurčena), Věra Papírková (Madlena), Pavel Fanta (role neurčena), Michal Stránský (role neurčena), Jaroslav Novotný (role neurčena), Milan Plšek (role neurčena), Petra Novotná (role neurčena), Oldřich Nešpor (role neurčena), Martin Hanuš (role neurčena), Jiří Mašek (role neurčena), Rudolf Měřinský (role neurčena), Tereza Měřinská (role neurčena), Jana Blochová (role neurčena), Pavel Polášek (role neurčena), Jan Kvapil (role neurčena), Věra Kadeřábková (role neurčena), Erika Matriaková (role neurčena), Tomáš Jícha (role neurčena), David Rais (role neurčena), Marie Borůvková (role neurčena)
 
 
námět:
František Pavlíček
 
 
scénář:
František Pavlíček, Kryštof Hanzlík (spolupráce a technický scénář)
 
 
kamera:
Roman Pavlíček
 
 
hudba:
Marek Štifter (píseň Královský slib), Pavel Fanta (spolupráce)
 
 
výprava-architekt:
Leopold Zeman
 
 
kostýmy:
Evženie Rážová
 
 
střih:
David Šrám
 
 
zvuk:
Michal Holubec, Ivo Špalj (mix)
 
 
vedoucí produkce:
Ivana Jaroschy
 
 
zpěv:
Josef Mádl, Jáchym Bašek, Soňa Tomečková
 
 
text písně:
Kryštof Hanzlík (Královský slib)
 
 
choreografie:
Zuzana Dostálová
 
 
II. kamera:
Vladimír Křepelka
 
 
masky:
Jiřina Pahlerová
 
 
dramaturgie:
Šárka Baborovská
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Majka Nedbálková
 
 
asistent režie:
Martina Rejžková
 
 
asistent kamery:
Jiří Synáček
 
 
pomocná režie:
Radek Mil
 
 
spolupráce:
Pavel Fanta (hudební), Jaroslav Novotný, Milan Plšek, Ota Bareš, Jitka Lancingerová (práce se zvířaty)
 
 
nahrál:
Český národní symfonický orchestr, Pavel Fanta (klávesové nástroje), Marek Štifter (kytary, klávesové nástroje, fujara), Tomáš Makovský (perkuse, bicí), Jáchym Bašek (baskytara)
 
 
dirigent:
Leoš Svárovský
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.