Zari
ohodnotit

Král džungle

George of the Jungle

Žánr:
Rok:
1997
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
23.10.1997
„Tarzan se jmenuje George!Bláznivá komedie s opičím mužem v akci a krásnou dívkou v nesnázích. Nebo to bylo naopak?“
Popis / Obsah / Info k filmu Král džungle
Před mnoha lety se nad centrální Afrikou zřítilo letadlo. Přežil jediný pasažér - nemluvně George. Uplynulo dvacet let a z George se stal skutečný král džungle. pak k jeho útulnému bungalovu z palmoví zbloudila výprava s krásnou dívkou Uršulou, kterou pronásleduje její slizký snoubenec Lyle. Když se Uršula dostane do smrtelného nebezpečí, odporný Lyle zbaběle prchá, zatímco hrdinný George se spouští z liány přímo na překvapeného lva zabijáka a odnáší Uršulu do svého království. Dívka je šokována - pohledný a sexy opičí muž, mluvící gorila a uměleckým nadáním a slon, který se při své mnohametrákové váze chová přesně jako přítulný pejsek. Nicméně překvapen je ovšem i George, když se později se svou láskou Uršulou vydává do San Franciska a na vlastní kůži poznává džungli velkoměsta ...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Král džungle
Postavu tarzanovského chlapíka George z džungle si vymyslel v roce 1967 tvůrce animovaných filmů Joy Ward. Neohrožený a zábavný hrdina se pak objevil v řadě oblíbených kreslených TV seriálů. Podobně jako Flintstouni i on se musel jednou dočkat zpracování v hraném filmu. - Snímek je určen pro celou rodinu a usiluje o zachování osobitého stylu původní předlohy, k němuž přidává výraznou linii parodie. Prostinký děj opisuje Tarzanův příběh. George, vychovaný mluvící gorilou, se v pralese setká se sympatickou cestovatelkou Uršulou, do níž se rázem zamiluje. Následuje ji do současného San Francisca a nakonec s ní skončí ve šťastném manželství pod Opičí horou v Africe. Musí však s pomocí zvířecích přátel překonat četné nástrahy zlých lidí. - Tvůrci kombinují skutečný prales (natáčelo se na havajském ostrově Oahu) s umělým i živá zvířata s animatronickými modely, či jejich digitální podobou (postavu moudrého Opa částečně hraje herec v masce). Četné humorné situace těží právě z možností počítačových kouzel, z kontrastu dvou světů (civilizace a přírody) i z povahových vlastností hrdinů (George sice umí létat na liánách, ale velmi často nabourá do stromu). - Zábavná rodinná podívaná představuje dobrý průměr podobných titulů, vyráběných hlavně studiem Walta Disneyho.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Výše citovaná chytlavá písnička se začala ozývat z televizních obrazovek už před třiceti lety, kdy měl premiéru animovaný seriál "George of the Jungle" o malém chlapci, který se ztratil v africké džungli, kde se ho ujala zvířata a vychovala z něj vládce divočiny. Seriál se našim televizím vyhnul a tak jsme na jeho celovečerní hranou verzi poněkud nepřipraveni. Ale stačí zhlédnout první záběr, ve kterém jsou vypravěčova slova "Hluboko v srdci Afriky..." doprovázena mapou černého kontinentu, jehož oblasti jsou nadepsány "Srdce", "Plíce", "Játra" a "Ledviny", aby divák pochopil, že tento tarzanovský příběh nebere sám sebe zrovna vážně.

Sotva skončí úvodní animované titulky (doprovázené novou cover verzí slavné titulní písničky), můžeme se konečně bleskurychle ponořit do děje. Z George už je velký (a svalnatý a pohledný) chlap, ale pořád mu dělá problémy vyhnout se stromům, které se mu pletou do cesty při houpání na liánách. A pořád žije s mluvící gorilou, tukanem Tuki-Tukim a se svým psem Shepem, který je slon (tj. je to slon, ale chová se jako cvičený pes). Jeho šťastný život je ale náhle narušen přírodovědnou expedicí, vedenou půvabnou ale naivní Uršulou (Leslie Mannová) a jejím nesympatickým snoubencem Lylem (Thomas Haden Church). Ursula se záhy ztratí, ovšem je zachráněna Georgem. Lyle se jí za pomoci pytláků snaží zachránit, přičemž George postřelí. Za to je uvězněn v africkém vězení, zatímco Ursula si odváží George do džungle velkoměsta. Vzplane láska. Rodiče Ursuly jsou proti. Pytláci unesou Georgovu opici. George se ji vrátí do Afriky zachránit. Ursula se vydává za ním. Lyle uprchne z vězení, stane se misionářem a chce sám sebe oddat s Uršulou. A to ještě není všechno...

Král džungle je vydařený comicsový film ve stylu Flintstoneových a i když jste o původním televizním seriálu v životě neslyšeli, můžete celý snímek bez problémů brát prostě jako parodii na Tarzana. Absurdní humor scénáře dosahuje místy téměř montypythonovských kvalit ("A zatím, nedaleko odtud, u drahé kulisy vodopádu..."), což pravděpodobně vůbec nesouvisí s tím, že Georgovu gorilu v původním znění mluví John Cleese. Bezelstný fešák Brendan Fraser (Školní vázanky, Younger a Younger, Rockeři) si pro roli George vypěstoval (namontoval?) úctyhodné bicepsy a dokázal, že má opravdový komediální talent. Ursula, Lyle a všichni ostatní jsou pouhými kulisami a v souboji o přízeň diváků nad nimi drtivě vítězí Georgeovi zvířecí kamarádi, kteří vznikli kombinací živých zvířat, mechanických loutek a počítačové grafiky. Vůbec stojí za to ocenit triky, jejichž kvalita od Flintstoneových učinila opět podstatný krok kupředu. Díky nim může Georgův slon (zcela realisticky vypadající) skákat, aportovat a drbat se zadní nohou za uchem (má blechy). Díky nim se mohou hrdinům prohánět hvězdičky kolem hlavy a zelenat jim obličeje. Díky nim může George provádět neuvěřitelné kusy na liánách. Velmi dobře se podařilo vystihnout dynamiku a fyzikální zákony, takže hrdinové sice provádějí fyzicky nemožné věci, ale nevypadá to, že jsou animovaní nebo přivázaní na neviditelných lanech (i když ve skutečnosti jsou).

A tak si nakonec pořádně omlácený George vezme svou milovanou Ursulu, zlý Lyle si omylem vezme anonymní gorilu, Georgova gorila se dočká slávy v Las Vegas a všechno dobře dopadne. Král džungle je zdařile poskládaná mozaika velkých i malých vtípků, některých vydařených a některých méně, které se na vás valí s takovou intenzitou, že si ani neuvědomíte, jak je vlastně celý příběh chatrný. No a? Pozor na ten strom!

Autor/Zdroj: Fuka František/Cinema


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Král džungle 2 (2003) [Video]

 Král džungle 2 (2003) [Video]
Král džungle 2 n
George Of The Jungle 2
Žánr: komedie / rodinný / dobrodružný
Země: Spojené státy americké
Režie: David Grossman

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Bolkoviny (1997) [TV pořad]

01:10 - 01:50

33 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

83 minut již uběhlo
32 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

48 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

73 minut již uběhlo
102 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Peter Bolton

Bolton Peter

Marlene

Marlene
Marlene

Gabbie Vincent

Vincent Gabbie

Naposled navštívené:
Peter Bolton

Bolton Peter

Marlene

Marlene
Marlene

Gabbie Vincent

Vincent Gabbie