Zari
ohodnotit

Král Artuš

King Arthur

Rok:
2004
Délka:
126 minut
Premiéra v ČR:
19.8.2004
„Legenda o králi Artušovi znovu ožívá. V hlavních rolích Clive Owen a Keira Knightley.“
Popis / Obsah / Info k filmu Král Artuš
POZOR, SPOILER

Kolem roku tři sta našeho letopočtu sahala Římská říše až po Británii. Nejnebezpečnější však byli Sarmati. Některé přeživší nechali Římané naživu, ale museli dát své potomky na patnáct let sloužit do Říma. Jedním z nich je i Lancelot. Pro toho si zrovna několik vojáků přijelo a on s nimi do Říma odjíždí.
Tou dobou zde žije i malý Arturio. Ten vidí právě přijíždějícího Lancelota s dalšími chlapci.

Patnáct let uběhlo jako voda. Arturio, kterému jeho muži říkají krátce Artuš, se stal jejich velitelem. Ještě stále však patří do područí Říma. Zrovna vypomohli biskupovi, kterého napadli modří lidé, kterým po léta velí Merlin. Biskup je tedy zachráněn a pozván ke stolu. Zde se naštve, protože je stůl kulatý a on nemůže sedět v čele. Vlastně přivezl propouštěcí listiny, které jim zaručují volný průjezd Říší římskou. Ale nedá jim je, chce po nich poslední úkol. Severně za Hadriánovou zdí bydlí Márius Honorius se synem Alektem. Muži jej mají přivést za každou cenu. Když to Artuš chlapům řekne, nejsou spokojeni. Nesouhlasí, ale ani jeden před úkolem necouvne. Už proto, že bez listin by byli dezertéři a uštvali by je jako psy.

Všude kolem jsou Sasové. Plení, loupí a vraždí. Artuš musí projet kolem, což se mu povede, ale jsou obklíčeni modrými. Ti dali najevo svou převahu, ale nevolí boj, nýbrž Artuše i jeho muže propustí, a ti dorazí až na místo určení. Zde nastávají drobné potíže, když už jsou překonány, najde Artuš zazděné lidi. Trochu to porovná, zachrání malého kluka i hezkou dívku, ale fanatiky, co za to mohli, poroučí strčit zpět. A vyjíždějí na cestu. Artuš volí tu přes hory, i když by ji nemuseli lidé vydržet. Zde poznává blíže onu dívku, Guinevru, která jej seznámí s Merlinem.

Skupina lidí prchá tedy horským průsmykem a Sasové jim dýchají na záda. Rytíři se dohodnou, že už je nebaví prchat a spolu s Guinevrou zůstávají na zamrzlém jezeře, aby si to s nimi vyříkali na rovinu. Boj je to hrozný. Mrtvých je jako much a z Artušovy skupiny je mrtev Dog. Ten sekerou narušil led, takže pronásledovatelé měli smůlu, ale on to zaplatil životem.

Když se Artuš s Guinevrou chtějí milovat, jsou vyrušeni. Sasové chtějí zaútočit. Artuš chce boj, ale ostatní ne. Svoje už si odsloužili a boj zde není jejich bojem. Proto všichni odjíždějí. Avšak cestou jim to nedá a vrátí se zpět. Nastává opět bitva, proti mnohočetné přesile. Jenže nepřátelé se nechají vlákat do pasti. Ne však všichni. Do boje se zapojí i modří a Artuš se probojuje až k úhlavnímu nepříteli a stanou si tváří v tvář.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Král Artuš
Historikové si po staletí mysleli, že král Artuš a jeho rytíři Kulatého stolu jsou pouze mýtem, avšak tato legenda byla založena na skutečném hrdinovi, jehož život byl rozvrácen vnitřním bojem mezi osobními ambicemi a smyslem pro zodpovědnost.

Artuš (Clive Owen) si přeje opustit Británii a vrátit se do poklidného Říma. Předtím však musí podstoupit poslední nebezpečný úkol, který jej spolu s jeho rytíři Kulatého stolu – Lancelotem, Galahadem, Borsem, Tristanem a Gawainem – přivádí ke zjištění, že po náhlém odchodu Římanů z Británie bude země potřebovat vůdce, který by vyplnil mezeru, někoho, kdo by nejen dokázal ochránit Británii před momentální hrozbou útoku Sasů, ale také přivedl ostrov do nové epochy. Pod vedením bývalého nepřítele Merlina a s krásnou a odvážnou Guinevere (Keira Knightley) po svém boku musí Artuš najít sílu k, aby dokázal změnit vývoj dějin...

Zdroj: FTV Prima


Popis / Obsah / Info k filmu Král Artuš
Artuš (Clive Owen) si přeje opustit Británii a vrátit se do poklidného Říma. Ještě předtím však musí podstoupit poslední nebezpečný úkol, který jej spolu s jeho rytíři Kulatého stolu – Lancelotem, Galahadem, Borsem, Tristanem a Gawainem – přivádí ke zjištění, že po náhlém odchodu Římanů z Británie bude země potřebovat vůdce, který by vyplnil mezeru – někoho, kdo by nejen dokázal ochránit Británii před momentální hrozbou útoku Sasů, ale také přivedl ostrov do nové epochy. Pod vedením bývalého nepřítele Merlina a s krásnou a odvážnou Ginevrou (Keira Knightley) po svém boku musí Artuš najít sílu k tomu, aby dokázal změnit vývoj dějin.
Historikové si po staletí mysleli, že je král Artuš pouze mýtem, avšak tato legenda byla založena na skutečném hrdinovi, jehož život byl rozvrácen vnitřním bojem mezi osobními ambicemi a smyslem pro zodpovědnost.
Film Král Artuš je příběhem bojovníka, který stanul v čele Britů v boji proti Sasům. Je to příběh muže, který se stal legendou,“ říká producent Jerry Bruckheimer. „Tento snímek nabízí úplně nový pohled na legendu, o které jsme si mysleli, že ji dobře známe. Pravda je však taková, že král Artuš žil již v Době temna, tedy mnohem dříve, než jak je ve většině filmů zobrazováno. David Franzoni vytvořil příběh, který k tomuto tématu přistupuje úplně novým způsobem a mnohem více se přibližuje skutečným historickým souvislostem.
DVD Express


Popis / Obsah / Info k filmu Král Artuš
Historický válečný snímek Antoinea Fuquy Král Artuš představuje legendárního hrdinu v jiné a méně romantické podobě, než jak ho známe z četných výpravných rytířských filmů, jakými byly například Excalibur (1981, FP 1/84), První rytíř (FP 9/95) či muzikál Král Artuš a jeho družina (1967, FP 8/69). – Scenárista David Franzoni (nominace na Oscara za scénář ke Scottovu Gladiátorovi) se totiž inspiroval více dějinami než mýty. Jeho Artuš je po otci Říman, po matce Brit, a ve druhé polovině pátého století slouží v Británii Římskému impériu. Velí šestici statečných bojovníků, kteří po patnáctileté vynucené službě zbyli z jeho oddílu. Jediné, po čem všichni touží, je odjet po propuštění z vojska zpět domů. Dostanou však poslední, téměř nesplnitelný rozkaz. Mají doprovodit do bezpečí za Hadriánův val rodinu bohatého římského šlechtice Maria Honoria, k jehož domu se blíží mocné saské vojsko. Artuš a jeho muži se tedy vydají na cestu. Úkol se jim podaří splnit za cenu smrti rytíře Dagoneta. Nebezpečná mise zároveň změní jejich životy. Setkání s půvabnou a statečnou lukostřelkyní Gueneverou a vůdcem domorodých bojovníků Merlinem totiž Artuše přesvědčí, že je ve svém srdci Britem a že by se měl postavit do čela svého kmene v boji za svobodu. V rozhodující bitvě se rytíři přidají k němu a Lancelot s Tristanem zaplatí za vítězství životem. - Základ příběhu je postaven na historických faktech. Římský velitel Lucius Artorius Castus skutečně existoval a se svými muži se zúčastnil bitvy na Mount Badon, kde Sasové (asi) v roce 480 utrpěli drtivou porážku. – Tvůrci se snažili věrohodně zobrazit prostředí a dobu. Proto nepoužili digitální triky. Jejich Hadriánův val, u něhož se odehrává velká část filmu, byl zbudovaný v impozantní velikosti a totéž platí o stavbě dvou vesnic. – Snímek Král Artuš je akční, místy až patetické dílo, připomínající např. Gibsonovo Statečné srdce (FP 8/95). Z legendy o králi Artušovi tak vyvanulo kouzlo starých časů a zmizel příběh milostného trojúhelníku mezi králem, Gueneverou a Lancelotem; nahradil jej realisticky laděný obraz dávné doby, jíž se ne nadarmo říkalo temná.
-kat-, Filmový přehled 2004/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 06:00

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Auto moto test

05:30 - 05:45

12 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:55 - 06:05

47 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického

05:10 - 05:59

32 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama