Zari
ohodnotit

Konference ve Wannsee [TV film]

Conspiracy

Rok:
2001
Délka:
96 minut
„Tajná schůzka nacistických pohlavárů o konečném řešení židovské otázky.“
Popis / Obsah / Info k filmu Konference ve Wannsee
Píše se 20. leden 1942. Je mrazivý den, sněží a nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major SS Adolf Eichmann (Stanley Tucci) osobně dohlíží na to, aby pohoštění i nápoje připravované pro skupinu očekávaných nacistických pohlavárů byly bez jediné chybičky. V limuzínách s osobními šoféry se postupně sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše někteří v uniformách SS, jiní v oblecích vládních úředníků, další ve zcela nenápadném civilu. Posledním z patnácti pozvaných je Reinard Heydrich (Kenneth Branagh) obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Už ve chvíli, kdy vkročí do vstupní haly, vzbuzuje mezi ostatními hosty zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Göring rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirační setkání skončí, “konečné řešení” začíná.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 19.04.2003 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Konference ve Wannsee
V českém kontextu máme tendenci vnímat Reinharda Heydricha pouze v souvislosti s jeho působením v protektorátu Böhmen und Mähren a pochopitelně s úspěšně provedeným atentátem na jeho osobu. To, že byl Heydrich jedním z duchovních otců tzv. konečného řešení židovské otázky a že patřil mezi nejvýše postavené osoby třetí říše, jako by se v povědomí širší veřejnosti ztrácelo.
Komorní drama zkušených televizních veteránů Franka Piersona (z filmů určených pro plátna kin režíroval muzikál Zrodila se hvězda/A Star is Born, 1976 s Barbrou Streisandovou) a Loringa Mandela (mj. napsal pro George Roye Hilla scénář ke špionážnímu dramatu Malá bubenice/The Little Drummer Girl, 1984) se soustředí výhradně na přesnou rekonstrukci několika hodin jednání ve Wannsee, přičemž podkladem jim byla autentická zpráva sekretáře Martina Luthera, kterou nalezla roku 1947 americká tajná policie. Film je tak logicky celý sevřený do interiéru a stojí na herecké interpretaci historických postav, hrajících podle scénáře, který psaly samy dějiny. Takováto rekonstrukční metoda s sebou nese četná úskalí. Vzpomeňme si na podobné narativní experimenty v podání Otakara Vávry (zejména Dny zrady, 1973). Výsledkem často bývá mrtvolné defilé mluvících voskových figurín, které budí spíše dojem infantilní pouťové atrakce než svrchovaného filmového vyprávění.
Film Konference ve Wannsee takový naštěstí není. Již dialogy působí v naprosté bezcitnosti tak mrazivě a dráždivě, že diváka na devadesát minut připoutají k sedačce. Jejich interpretace je navíc podepřena špičkovými hereckými výkony. Kenneth Branagh je ve své roli maximálně úsporný, přesto či spíše právě proto je jeho podání Heydricha opravdu démonické. Není nad to, když hraje padoucha shakespearovský herec, chce se říci… Sekunduje mu zejména Stanley Tucci jako přepečlivý hostitel Adolf Eichmann, který za svou kreaci obdržel Zlatý glóbus, a samozřejmě Colin Firth jako dr. Stuckart, jenž řeší výhradně právní aspekty konečného řešení a stává se tak jakousi podivnou karikaturou pozitivistického myšlení a přístupu k životu.
Film vznikl v produkci HBO a v roce svého vzniku byl právem výrazně oceněn, protože svým provedením o třídu převyšuje televizní produkci. Piersonova nenápadná režie je podporována precizní prací známého kameramana spíše akčních filmů Stephena Goldblatta (Smrtonosná zbraň 1,2/Die Hard 1,2), na působivosti snímku přidává i kontrapunktivní užití hudby Franze Schuberta.
Aleš Říman, Letní filmová škola 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Konference ve Wannsee
Píše se 20. leden 1942. Nikdo netuší, co se zanedlouho odehraje v domě u jezera Wannsee nedaleko Berlína. Major 55 Adolf Eichmann osobně dohlíží na to, aby pohoštění pro očekávané nacistické pohlaváry bylo bez chybičky. V limuzínách se sjíždějí nejvýše postavení muži Třetí říše. Posledním z patnácti pozvaných je Reinhard Heydrich obávaný šéf hitlerovské policie a říšský protektor. Mezi ostatními hosty vzbuzuje zároveň obavy i respekt nejen proto, že má nejvyšší hodnost, ale zejména proto, že sám maršál Goríng rozhodl, aby Heydrich svolal tuto tajnou schůzku a vyřešil na ní veškeré podrobnosti konečného řešení židovské otázky. V následujících devadesáti minutách právě tito muži rozhodnou o osudu milionů lidí v celé Evropě. A když konspirač-ní setkání skonči, „konečné řešení" začíná.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama