Duben
ohodnotit

Kokain

Blow

Žánr:
Rok:
2001
Délka:
124 minut
Premiéra v ČR:
20.9.2001
„Tento film obsahuje sex, drogy a rock & roll!“
Popis / Obsah / Info k filmu Kokain
V 70. letech zaznamenal obchod s drogami rychlý vzestup a v jeho středu se ocitl zcela nenápadný a ve všem průměrný Američan. Georg Jung, hvězda školního fotbalového mužstva z malého města, se během několika let stal hlavním dovozcem kokainu z kolumbijského Medellínu. Kšeftování s marihuanou bylo pro něj tehdy jen prostředkem k realizaci vlastního amerického snu.
"Kokain" je jedním z filmů čerpajících ze skutečnosti, se suchým humorem zachycuje, jak se kluk z chudé rodiny vyšvihl přes noc ve zbohatlíka, kopírujícího životní styl vyšších vrstev. Zaznamenává jeho lásky, včetně té, na kterou dodnes marně čeká tam, kde jeho dráha skončila.


Autor: Lenas

Popis / Obsah / Info k filmu Kokain
V úvodu bych Vás poprosil o malé zamyšlení. Vezměme si film. Na jakou věkovou skupinu musí producenti směřovat své filmy, aby vydělali své „drahocenné penízky“? Ano správně, také si nevzpomínám na mnoho starších lidí v prostorech kin (i když…). Mladí lidé tvoří trh. A proč tedy dělat filmy, které takto širokou skupinu neosloví?
A ač je pravdou, že my teenageři jsem poněkud jednoduchou skupinou, které stačí bum prásk a je z toho letadlo. Ne každý však ocení tyto počiny proti filmovosti. Proto je tady ta druhé skupina, kterou musí oslovit alespoň námětem. Nyní se zeptejte své nedoslýchavé babičky, co si myslí o nastupující generaci.

Odpověď byla jistě jednoznačná: „Fetují a pořád samý alkohol. Párty a volná promiskuita.“ Babi, to jste ale zaspala dobu. 60. léta skončila a doba se změnila. Je však pravdou, že komunitu mladých dříve osloví film, který nepoukazuje, jako x desítek různých přednášek, o škodlivosti a odpornosti drog.

Odkloním se však od hluboké debaty, poněvadž už jistě víte o čem film Kokain bude (ono já bych to nečekal). Když ještě vezmete v potaz, že film patří do kategorie „Ano, opravdu se to stalo“, zjistíte, že film má opravdu neuvěřitelně poutavý příběh…

Žil, byl jeden chlapec. Chlapec jménem George Jung (Johnny Depp) žil v obyčejné rodině. Prostě typický Američan s pracovitým otcem a stále skuhrající matkou, která využije každé příležitosti, aby z domu utekla. George otce miluje, ale nikdy by nechtěl dopadnou stejně, proto se ihned po škole se svým nejlepším přítelem Tuňákem rozhodne uniknout do jiného světa. Bájná Californie – pláže, holky a drogy. Co víc si přát? Ale plážový trh se brzy zdá Geogovi příliš nedoceněný, když se mu v hlavě honí už spousta nápadů na výdělek. Jedinou věcí, kterou potřebuje je teď potřebný materiál. A k tomu mu napomůže jeho nová láska Barbara, jednoduše Barbie (Franka Potente), jež má přítele, který má přátele… Netrvá to dlouho a za spolupráce Dereka (Paul Rebens) se Geogovi obchody rozvíjí natolik, že je třeba podstoupit pořádný rozlet. Vzhledem k tomu, že jeho milá Barbie pracuje jako letuška to nebude toliko veliký problém. S novým trhem však vznikají nové konexe, ale i nové problémy. Takže zanedlouho přichází první incident se zákonem – a jsou z toho dva roky natvrdo. Tento trest však nepřichází sám a na George se to sype ze všech stran. Naše drahá Barbie, která povýšila na snoubenku, bohužel nepočká na drahého překupníka… Zní to od ní jako zrada, ale nemoc přichází nepozvána. S pohřbem Barbie ztrácí George mnohem více než jen životní lásku. Je odhodlán skončit. Už žádný další kšeft, ale kriminál vás naučí jednu věc dokonale a tou je zločin… Georgovy schopnosti se začínají zdát více nežli chvályhodné a toho si všímají i vysoko postavení papaláši. Z obyčejného chlapce je nyní Escobarův (Cliff Curtis) první muž na nově vznikajícím trhu.

Život zhrzeného podnikatele začíná nabírat nové obrátky a do života vstupuje i žena číslo dvě s jiskrou jedničky. Penelope Cruz – svůdná krása propůjčená Mirthe by nedala spát nejednomu muži. Ona si už vybrala. Jestli už kvůli peněz či z ryzí lásky, to už ví jen - Escobar. Netrvá dlouho a přichází i žena číslo tři. Ne, že by se z Georgeho stal najednou pedofil, ale dceru miloval snad více než obě předešlé.

Ale, ale, ale… S velkou mocí přichází i velké problémy. Bum prásk a z ničeho nic jste na dlažbě a to i přesto, že vás z obchodu vyšplouchl váš přítel… Policie nebere žádné ohledy. Nyní stojí George na začátku. Tak jak nikdy nechtěl dopadnou. Bez peněz, s dcerou, která ho má sice ráda, ale matka ho nenávidí… George má ještě jednu možnost. Jednu akci. Už jen poslední zásilku a bude konec. Jediná zásilka toho nejlepšího, co kokain nabízí…


Autor: Fox

Popis / Obsah / Info k filmu Kokain
George vyrůstal s otcem, zkrachovalým podnikatelem, a věčně nespokojenou matkou. Proto si slíbil, že bude žít jinak a nikdy nebude chudý. Koncem 60. let proto s kamarády Tučňákem a Kevinem, svou přítelkyní letuškou Barbarou a překupníkem Derekem rozjedou obchod s marihuanou, po níž je na vysokých školách velká poptávka. V 70. letech přejdou na kokain a podílí se na vytvoření kokainové cesty z Kolumbie. Ač se časem topí v milionech, zůstává George obyčejným mužem, který touží především po šťastné rodině. Jako takový však v nelítostném světě zločinu nemá šanci a čeká ho hořký pád až na samé dno.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Kokain
Skončila éra marihuanových jointů, úsměvných LSD-tripů a přerostlých "květinových dětí", poctivě zkouřených mexickou trávou z Michoacánu. Pomalu končí sedmdesátá léta, ideály jsou v prachu a Ameriku zasahuje s razancí atomové pumy deziluze a KOKAIN.
Ambiciózní George Jung (JOHNNY DEPP - Ospalá díra, Z pekla, Čokoláda) se přeškolil na kokain z marihuany při svém prvním pobytu za mřížemi. Když ho pustili, byl přesně ten typ profíka, co má zkušenosti, kontakty a koule. Tedy tři základní vlastnosti, které od své budoucí americké spojky vyžadoval boss medellínského kokainového kartelu Pablo Escobar (CLIFF CURTIS). A tak si s Jungem plácli a odstartovali období jeho strmého vzestupu, pobytu na výsluní i nevyhnutelného pádu.
Z basy George pustí v roce 2015 a toto je jeho příběh.

Snímek vypráví příběh jednoho z největších amerických obchodníků s drogami. V sedmdesátých letech se George Jung stal jedním z velkých šéfů v tomto odvětví. Začínal s několika gramy marihuany na plážích východního pobřeží USA, ale díky své učenlivosti a odvaze (či lehkomyslnosti) dokázal jít mnohem dál. Vybudoval černý letecký most mezi Kolumbií a USA a v době své největší slávy údajně kontroloval až pětaosmdesát procent amerického kokainového trhu. Jenže v branži se objevují mnohem protřelejší a ráznější jedinci, kteří přispějí k tomu, že Jungův příběh pro něj nekončí př1iš dobře. Kromě „profesního" příběhu se film částečně zabývá i osobním životem Junga, jeho vztahu k ženám a ke svým rodičům, jejichž výstižné miniportréty jsou ozdobou snímku. V hlavní roli drogového bosse, který však po celou dobu v podstatě zůstává obyčejným klukem, potvrdil svou pověst herce mnoha tváří proměnlivý Johnny Depp. V rolích jeho partnerek vystupují Penélope Cruz a Franka Potente, kterou známe spíše jako přítelkyni a dvorní herečku německého režiséra Toma Tykwera.
Snímek byl v Čechách poprvé uveden v soutěžní sekci MFF Karlovy Vary, kde se setkal s velmi vstřícnou diváckou reakcí.

Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Kokain
Snímek režiséra Teda Demmeho Kokain je životopisem jednoho z hlavních šéfů amerického obchodu s drogami v sedmdesátých letech dvacátého století. George Jung byl spoluzakladatelem kokainového trhu v USA a podle vlastních odhadů dodával na vrcholu kariéry do země až pětaosmdesát procent „zboží ". Byl závratně bohatý a prožíval pocity opojného štěstí, ale nedovedl se udržet na vrcholu. Zkušenější představitelé podsvětí se ho zbavili a lehkovážný playboy skončil jako zestárlá lidská troska ve vězení, odkud vypráví svůj příběh. (Film vznikl na základě životopisné knihy, napsané podle Jungova vyprávění.) - Tvůrci detailně a zasvěceně popisují Jungův „profesní " život, od počátků s prodejem marihuany na kalifornské Manhattan Beach přes vytvořeni kokainové cesty z Kolumbie do USA až po obchodníkův hořký konec. Zločincův rodinný život se ve vyprávění omezuje na epizodní výjevy ze dvou milostných vztahů a na výstižné miniportréty rodičů (jejichž role jsou jakoby obrácené: milující otec Fred se zajímá jen o synovo štěstí, zatímco matka Ermine neváhá vydat ho policii). Tvůrci se vůbec nezabývají morální stránkou Jungova počínání. Výsledkem je poněkud zploštělý portrét člověka, nazíraného vlastním idealizujícím pohledem. Jung zůstává po celou dobu „obyčejným" mužem z předměstí, jenž se na vrcholnou pozici ve světě organizovaného zločinu dostal díky souhře náhod a díky vlastní lehkomyslnosti. Není však schopen nabídnout o sobě hlubší výpověď. Snímek je tak zajímavý především díky postižení mechanismu drogových obchodů a díky chameleonsky proměnlivému Johnnymu Deppovi v hlavní roli. Námětem připomíná fiktivní příběh Briana De Palmy Zjizvená tvář (1983).
Zdeno Kubina Filmový přehled 2001


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Na stopě (2000) [TV pořad]

14:10 - 14:35

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

13:35 - 14:30

35 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:45 - 14:35

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

45 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10