Zari
ohodnotit

Keď hviezdy boli červené

Rok:
1990
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
1.9.1991
Popis / Obsah / Info k filmu Keď hviezdy boli červené
Film zachycuje časové období konce čtyřicátých let až po okupaci Československa v srpnu 1968. Na příběhu váhavého a nesmělého Jožky Brezíka sleduje osudy lidí – spolutvůrců i obětí morálního klimatu, který se v Československu udomácnil v padesátých letech, aby i přes nadějné vyhlídky roku 1968 znovu ovládl mezilidské vztahy.

Zdroj: Československá filmová společnost


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Keď hviezdy boli červené
Zabudnutých ilmov nie je veľa, ale o tomto titule to platí dvojnásobne. Film nás síce reprezentoval v roku 1991 na 42. MFF v Berlíne, ale v domácej distribúcii bol iba pár dní a do Čiech sa nikdy nedostal, ak nerátame jeho uvedenie na minuloročnej Letnej ilmovej škole v Uherskom Hradišti ( 2009). Je to príbeh jedného z milióna – učenlivého mládenca Jožka Brezíka, ktorému doba dala ideály a vzala identitu. V epicky vrstvenom príbehu scenáristov Eugena Gindla a Dušana Trančíka, ktorý podáva obraz niekoľkých režimov, sa vedľa hlavného predstaviteľa, pesničkára Václava Koubka, ktorý je tiež autorom hudby, objavia výrazné herecké osobnosti: maďarský herec Dezso Garas, Eva Salzmanová, Alena Ambrová, Zuzana Kronerová, Ján Sedal, Otto Lackovič a ďalší.
Keď hviezdy boli červené bol posledný slovenský ilm vybratý do hlavnej súťaže v prestížnom festivalovom trojlístku – Berlín, Cannes, Benátky.
18 AFF 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Keď hviezdy boli červené
Vyprávění o váhavém mládenci Jožkovi Brezíkovi, který spolu s řemeslem pověsí na hřebík i svoje srdce, křivolakými stezkami se vydá hledat světlou budoucnost, aby nakonec zjistil, že štěstí není amatér - potká jenom ty, kteří zůstali sami sebou.
Československo 1950. Gróf Szentirmay nesouhlasí s novým režimem. Rozhodne se "znárodnit" svojí knihovnu, aby se jeho knihy dostaly k lidem. Díky tomu se setkává s dětmi, mezi nimiž je i Jožko Brezík. Starý aristokrat ztrácí veškeré iluze o komunistických mocipánech a stále více se přátelí s malým Jožkou, kterého zasvěcuje do života. Později Brezík odchází do továrny a trápí se nenaplněnou láskou. Stává se obětí i spolutvůrcem ničivého morálního klimatu. Jako dospělý se vydává za astronoma a získá uznání za objevení meteoritu, který ve skutečnosti našel gróf Szentirmay. Okupace Československa v roce 1968 ho přivádí ke konečnému poznání a díky tomu si zachrání tvář. Je však i nadále pronásledován pocitem zrady a zbabělosti.Autor/Zdroj: /PopisFilm zachytáva časové obdobie konca štyrudsiatych rokov až po okupáciu Československa v auguste 1968. Na príbehu váhavého a nesmelého Jožka Brezíka sleduje osudy lidí - spolutvorcov i obetí morálnej klámy, ktorá sa v Československu udomácnila v p'atdesiatych rokov, aby napriek nádejným vyhliadkam roku 1968 znovu ovládla medzil'udské vsťahy.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmovAutor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmovVe svém desátém celovečerním snímku se vrací režisér Dušan Trančík - jak už název napovídá - do nedaleké minulosti. Autor námětu a spoluscenárista E. Gindl dílo komentuje: „Je to vyprávění o váhavém mládenci
Jožkovi Brezíkovi, který spolu s řemeslem pověsí na hřebík i svoje srdce. Křivolakými stezkami se vydá hledat svoji budoucnost, aby nakonec zjistil, že štěstí není amatér a že potká jenom ty, kteří zůstali sami sebou." Film utěší účastí brněnských herců z Ha-Divadla a Husy na Provázku.
Dny slovenského filmu 1997Autor/Zdroj: /


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Antigona

Antigona

Naposled navštívené:
Antigona

Antigona