Zari
ohodnotit

Karlík a továrna na čokoládu

Charlie and the Chocolate Factory

Další název:
Charlie a továreň na čokoládu (SK); Charlie und die Schokoladenfabrik
Rok:
2005
Délka:
115 minut
Premiéra v ČR:
18.8.2005
„Připravte se na sladkou příchuť dobrodružství ...“
Popis / Obsah / Info k filmu Karlík a továrna na čokoládu
Karlík žije se svými rodiči a prarodiči v polorozpadlém domku. Žijí nedaleko obří továrny na čokoládu, kde kdysi Karlíkův děda pracoval a poznal osobně samotného majitele Willyho Wonka. Ten jednoho dne vyhlásí soutěž - pět dětí, které najdou zlaté kupóny v některých z jeho čokolád, vyhrají exkurzi do legendární výrobny sladkostí, kterou neměl nikdo šanci spatřit více než patnáct let. Souhrou šťastných náhod Karlík kupón získá. Návštěva se pro všechny děti kromě Karlíka promění v hrůzný zážitek, protože Umpalumpové, kteří sladkosti vyrábějí, je postupně vytrestají za jejich špatné vlastnosti. Jedno spadne do čokoládové řeky, další zfialoví, jiné svrženo do odpadní šachty. Nakonec zbývá jen Karlík. Pan Wonka pro něj přichystal nebývalé překvapení.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Karlík a továrna na čokoládu
Slavný režisér Tim Burton vám přináší další ze svých příběhů, které kvůli jejich neopakovatelnému stylu rozpoznáte na první pohled. Burton se tentokrát ujal oblíbeného románu od spisovatele Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu, který vypráví o excentrickém výrobci čokolády Willy Wonkovi (Johnny Depp) a dobrosrdečném chlapci z chudé rodiny ze sousedství Wonkovy továrny, Karlíku Bucketovi (Freddie Highmore). Ve většině případů mají Bucketovi na večeři prostou zelnou polévku, do které se Karlík hladově pouští jak se svou maminkou (Helena Bonham Carter) a tatínkem (Noah Taylor), tak prarodiči z obou stran.

Jakkoli je jejich domeček malý a nakloněný na stranu, panuje v něm láska a porozumění. Když Karlík večer usíná, to poslední, co vidí z okna, než zavře oči, je velká továrna na čokoládu. A jako každé malé dítě, i on sní o tom, jaké je to asi uvnitř. Ač se to zdá neuvěřitelné, již patnáct let nikdo nezahlédl ani jediného dělníka, který by z továrny vyšel nebo do ní vstoupil, natož jen stín Willyho Wonky - továrna však nadále produkuje čokoládu v neuvěřitelném množství a rozesílá ji do obchodů po celém světě. Jednoho dne vydá Willy Wonka nečekané oznámení. Dá prý svou továrnu otevřít a odkryje “všechna její tajemství a kouzla” pěti dětem, které objeví v jedné z náhodných čokolád přiložený zlatý kupón. Karlíkově rodině by nic neudělalo větší radost, než kdyby to byl právě on, kdo vyhraje, ale všechny okolnosti jsou proti tomu, protože rodina je natolik chudá, že si nemůže dovolit ani to, aby mu k narozeninám koupila Wonkovu čokoládu.

Každý den přicházejí ze světa zprávy o dětech, které v čokoládě objevily zlatý kupón. Zdá se, že Karlík se musí vzdát veškerých nadějí. První zlatý kupón objeví malý jedlík Augustus Gdoule, který nepřemýšlí o ničem jiném, než jak se pořádně nabouchat čokoládou, další je zlá dívenka Veruca Saltini, která ze svého otce vymámí vše, co chce. Třetí je mistryně ve všech možných sportech a velká milovnice žvýkaček Fialka Garderóbová, jejíž jedinou starostí jsou výhry a ceny. Posledním lístkem dětského čtyřlístku je raubíř Mikey Telekuk, který si myslí, že vždycky ví všechno úplně nejlépe.

Karlík a jeho rodina už nadobro ztratili naději - a tu se stane zázrak! Karlík najde na zasněžené ulici bankovku a hned s ní utíká do nejbližšího obchodu, aby si tam koupil Wonkovu pochoutku. Ne snad kvůli tomu, že by nutně chtěl vyhrát. Spíše se těšil na její chuť...a taky potřeboval utišit krutý hlad. Jenže co to? Pod úhledným obalem se cosi zablýskne. Vždyť je to poslední zlatý kupón! A Karlík tedy může do továrny! I jeho dědeček Pepa (David Kelly), který kdysi v továrně pracoval, než ji pan továrník Wonka nadobro zavřel, je úžasnou novinkou natolik rozrušen, že vyskočí z postele jako mladý jelen. Rodinná rada rozhodne, že by to měl být právě dědeček Pepa, kdo by měl Karlíka na jeho jednodenním dobrodružství doprovázet. Jakmile se Karlík dostane dovnitř, je jako u vytržení, protože kam až jeho oko dohlédne, je něco k snědku.

Tým veselých Umpa-Lumpů těží sladkosti z cukrových hor, které jsou hned vedle napěněného vodopádu z té nejlepší čokolády, nebo pádlují na cukrové vikingské lodi s dračí hlavou po proudu čokoládové řeky, která se vine loukami s trávou a stromy z cukrkandlu. Na stromech rostou višňové želatinové krémy ve tvaru květin. O pár místností dál louská stovka cvičených veverek lískové oříšky do čokolády rychleji, než by to dokázal jakýkoliv stroj. A sám pan Wonka řídí dosud nevídaný výtah, který jezdí nejen nahoru a dolů, ale i do stran a křížem, a tak se bleskurychle přemisťuje po své továrně.

Sám Willy Wonka je stejně zvláštní jako jeho vynálezy. Je štědrý, ale ke konvenčnosti má opravdu daleko. Jakoby nepřemýšlel o ničem jiném, než o sladkostech. Jen čas od času se ponoří do svých vzpomínek, o kterých zjevně nechce mluvit. Jak již bylo řečeno výše, Wonka se mimo továrnu neobjevil již několik let. A Karlík a všichni ostatní se mohou jen dohadovat, proč svůj život plně zasvětil čokoládě. Časem se ukáže, že první čtyři děti jsou pěkně nevychované. Jsou natolik zaměřeny na sebe, že si ani Wonkova světa neváží. Jedno dítě vedle druhého je plné závisti, zloby a domýšlivosti, což je nakonec přivede do pěkných problémů.

Když nakonec zbude jen Karlík Bucket, sdělí mu Willy Wonka tajemství, v čem spočívá hlavní cena: vítěz dostane klíče od továrny. Wonka se se svou rodinou nestýká a tak si řekl, že je na čase, aby pro své čokoládové impérium našel nějakého dědice. Někoho, komu může důvěřovat, že bude pokračovat v jeho životním díle. Proto se rozhodl, že si svého nástupce najde mezi těmi, kteří mají rádi to co on: čokoládu. Na počátku celého podniku však ještě Willy Wonka nemohl tušit, že za jeho štědrý čin se mu na oplátku dostane to, po čem vždycky toužil.


Autor: vsimo

Popis / Obsah / Info k filmu Karlík a továrna na čokoládu
Na tenhle film se raději nedívejte bez tabulky čokolády, protože hned na zátku filmu Vás polapí chuť na sladké a až do závěrečných titulků Vás nepustí. Jedná se o adaptaci knihy Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu (1964) a režie se bravurně zhostil Tim Burton, který se na filmu podepsal osobitým způsobem. Hlavním hrdinou je Karlík Bucket(Freddie Highmore), který vyrůstá ve velmi chudé rodině. Bydlí nedaleko továrny na čokoládu jejíž excentrický majitel Willy Wonka (Johnny Depp) schoval do pěti tabulek čokolád Zlatý kupón, který pěti šťastlivcům umožní podívat se do jeho továrny, s úmyslem udělat jedno z dětí dědicem svého čokoládového impéria. Jedním ze štastných nálezců je i Karlík a tak se vydává na neuvěřitelnou cestu továrnou na jejíž konci ho čeká bohatství a tuny čokolády...


Autor: sismik

Popis / Obsah / Info k filmu Karlík a továrna na čokoládu
Známý režisér Tim Burton přenáší svou pestrou obrazovou představivost do klasického příběhu Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu o excentrickém výrobci čokolády Willy Wonkovi (Johnny Depp) a Karlíkovi (Freddie Highmore), dobrosrdečném chlapci z chudé rodiny, jenž žije ve stínu Wonkovi vyjímečné továrny. Wonka, dlouho odloučený od své vlastní rodiny, se rozhodne uspořádat celosvětovou soutěž, jejíž hlavní výherce se stane dědicem jeho sladkého impéria. Pět dětských šťastlivců včetně Karlíka nalezne Zlatý kupón v jedné z Wonkových čokolád a vyhraje tak exkurzi do legendární výrobny sladkostí, kterou neměl nikdo šanci spatřit více jak 15 let. Oslněný jedním pohledem za druhým je Karlík vtahován do Wonkova fantastického světa v tomto úžasném a neutuchajícím příběhu ...


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Karlík a továrna na čokoládu
Knižná predloha z tvorcovskej dielne Roalda Dahla bola zfilmovaná už pred štyridsiatimi rokmi, kedy z nej urobil Mel Stuart vysoko cenený muzikál. Do remaku sa pustil Tim Burton a so svojím klasickým spolupracovníkom Johnnym Deppom sa pokúsil prekonať tento kultový kúsok.

Príbeh je o malom chlapcovi menom Charlie Bucket(preložené ako Karlík), ktorý žije v chudobnem rodine a o jeho obľúbenej čokoláde si môže nechať len zdáť. Ale jedného dňa svojrázny majiteľ továrne Willy Wonka(ako vždy perfektný Johnny Depp), vyhlási súťaž pre štyroch šťastlivcov, ktorí získajú možnosť, preskúmať túto úžasnú a hlavne zaujímavú továrňu, v ktorej sa Tim Burton opäť vyznamenal.

Z hercov treba hlavne pripomenúť vysoko kvalitný výkon Deppa, ktorý si s predstaviteľom Charlieho, Freddiem Highmorom, zahral už druhý krát(Hľadanie Zeme Nezeme). Vo filme si tiež zahrá aj svojrázna manželka Tima Burtona Helena Bonham Carter(Klub rváču).


Autor: paxo44

Popis / Obsah / Info k filmu Karlík a továrna na čokoládu
Adaptací dětské knížky Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu (1964) se Tim Burton znovu přihlásil k tradici černé komedie, skrývající pod barvitou, naivistickou formou moralistní jádro. Kniha, plná absurdně podrobných popisů, dějových ornamentů a zlomyslných vypravěčských odboček, mu poskytla vhodný základ pro originální fantaskní podívanou, která důrazem na atmosféru, spektakulárností jednotlivých „atrakcí“ a v neposlední řadě i trikovou stránkou upomíná na autorský loutkový muzikál The Nightmare Before Christmas (1993, r. Henry Selick), na němž se Burton podílel jako producent a výtvarník (těsnou souvislost s tímto filmem naznačuje i důraz na muzikálová čísla). – Podobně jako v dřívějším přepisu Dahlovy knížky, komedii Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971, Pan Wonka a jeho čokoládovna r. Mel Stuart - V), je hrdinou Burtonova snímku spíš než titulní postava (chudý chlapec Karlík Bucket) bizarní vynálezce a majitel obří čokoládovny Willy Wonka. To ostatně akcentuje i obsazení režisérova oblíbeného herce, extravagantního Johnnyho Deppa. Wonka je navíc oproti předloze obdařen traumatickým dětstvím, v němž hraje klíčovou roli přísný otec/stvořitel, představovaný zde symbolicky legendárním hercem hororů Christopherem Leem. Příběh proto není ani tak dahlovským vyprávěním o chudém dítěti, které díky skromnosti přijde ke štěstí, ale burtonovským příběhem o výstředním podivínovi, nacházejícím na konci rodinné štěstí. – Originálně stylizované vyprávění staví proti sobě bezútěšně šedý svět velkoměsta, pojatý v duchu dickensovsky laděné sociální pohádky, a barvitý svět Wonkovy továrny. Ten je nebezpečný všem, kteří nemají příslušné morální kvality, o čemž svědčí potrestání čtveřice lakotných, rozmazlených a chtivých dětí, jež se s Karlíkem dostanou na prohlídku továrny. Dvojdomé výtvarné stylizaci odpovídá i výběr herců (ve městě jsou využiti vesměs britští, v továrně především američtí). Tvůrce přistupoval kreativně i k postavám Wonkových dělníků, mrňavých Umpa-Lumpů: díky ústrojně využité digitální technologii hraje všechny jediný herec, Deep Roy. – Zvláštní kapitolu ve filmu tvoří pětice muzikálových čísel: první píseň je originální, slova čtyř následujících pocházejí přímo z knihy; zhudebnil je (a nazpíval v nich všechny party) Burtonův stálý spolupracovník Danny Elfman.
-ap-, Filmový přehled 2005/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama