Zari
ohodnotit

Kapitál

Le capital

Další název:
Capital
Země:
Rok:
2012
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
10.10.2013
„Jsem novodobý Robin Hood. Chudým beru a bohatým dávám.“
Popis / Obsah / Info k filmu Kapitál
Snímek Kapitál od legendárního oscarového scénáristy a režiséra Costa-Gavrase je dynamickým a temně komickým dramatem plným napětí, které nás zavádí do prostředí nejvyšších finančních kruhů v době světové finanční krize. Když se na golfovém hřišti zhroutí generální ředitel francouzské banky Phenix, je na jeho místo dosazen mladý machiavelistický manažer Marc Tourneuil. Mark se ocitne ve víru bezohledných ambicí, mocenských bojů, chamtivosti a podvodů poté, co je jeho doposud nezastavitelný vzestup ohrožen násilným pokusem o převzetí ze strany velkého amerického Hedge fondu pod vedením Dittmara Riguleho. Do karet mu nehrají ani milostné pletky s uznávanou mezinárodní supermodelkou Nassim a tlak protivníkovy destruktivní agendy. Kapitál je ostrou kritikou toho, jak darwinistický svět současného kapitalismu funguje v praxi na globální finanční scéně.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 05.04.2014 HBO


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kapitál
Modelová studie vzestupu ambiciózního a bezskrupulózního bankovního úředníka je dokonalým obrazem nesmyslnosti finančního světa, který si podmanil naše životy. Costa-Gavras ve svém posledním filmu předkládá napínavý příběh a vlastní pohled na zrůdnou nemorálnost finanční hydry. Nemusíme s ním souhlasit, ale asi nelze neuznat, že podobnost se skutečností nebude čistě náhodná.

zdroj: LFŠ


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Kapitál
Snímek Kapitál natočil uznávaný tvůrce Costa-Gavras podle stejnojmenné knihy Stéphanea Osmonta, jež vyšla ještě před velkou bankovní krizí v roce 2008, ale poměrně přesně určovala její příčiny, spočívající mimo jiné v chamtivosti vedení globálních bank. – Protagonistou i vypravěčem je ambiciózní Marc Tourneuil, jmenovaný prozatímním šéfem velké francouzské banky Phenix. Sám se podílí na komplotech a zároveň čelí mnoha jiným. Jeho největším spojencem a protivníkem je zástupce dravých amerických hedgeových fondů, jež chtějí jako akcionáři banku ovládnout, bezskrupulózní Dittmar Rigule. Do ryze mužského světa, plného záludností, pronikají ještě prodejná topmodelka Nassim, po níž Marc naivně touží, bankéřova manželka Diane a specialistka na asijské trhy Maude. – Tvůrci v pozadí příběhu o jedné kariéře přinášejí levicovou analýzu bankovního sektoru a netají se despektem k němu. Nepochybně zajímavý snímek tak trpí jistou jednostranností a místy i zbytečnou doslovností (Marcovy představy, jak zatočí s protivníky, křečovitá závěrečná scéna, kdy se bankéři dětinsky smějí ředitelovým slovům apod.). – V souvislosti s premiérou filmu se v Praze konala retrospektiva devíti snímků Costy-Gavrase.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2013/12


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Co naše babičky uměly a na co ...

18:25 - 18:55

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

19 minut již uběhlo
101 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

49 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

119 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama