Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Julius Caesar
Příběh Gaiuse Juliuse Caesara, začíná v roce 82 let před naším letopočtem, kdy jej poznáme jako šťastného, římského občana, který má hezkou ženu Pompeiu, dceru Julii a dobré postavení. Jednoho dne, do ulic Říma přijíždí vojsko, kterému velí Lucius Sulla, začne nelítostný teror, děs, jsou zatýkány a popravovány stovky občanů, jejichž majetky jsou za odměnu předány udavačům a vykonavatelům hrdelních zločinů.

Do soukolí bezpráví se dostává i Julius Caesar, který napomáhal k útěku svému tchánovi, kterému stejně útěk nebyl platný, ale nyní jde o hlavu Caesara, který nemlčí a říká všechno, co si myslí. Sullovi, se jeho řeči na oko líbí, ale v postranní dá povel k jeho popravě. Tu má vykonat sám Pompey, ale ten zabije prase a donese jeho srdce. Sulla žije v divném světě a je to pro něj hektický čas, vydává rozkazy k popravám a není nic divného, že v brzku umírá na srdeční infarkt.

V Římě zavládne mír a pořádek. Radost se střídá se zármutkem, Caesarovi umírá žena. Římu vládnou senátoři, konzulem se stává Pompey, který se stává nejlepším přítelem Juliuse Caesara, a když si Pompey vezme jeho dceru Julii, pro něj končí jedna etapa života. Julius se zakouká do hezké Římanky Calpurnie, ale později se rozhodne, že opustí město a dá se k armádě, Pompey mu věnuje svoje legie vojsk, a ten se s nimi vydává na dobu 8 let, vstříc četným válkám, ke slávě a obohacení Říma.

Jeho obliba v Římě stoupá a to se moc nelíbí senátorům, kteří začnou kout pikle. Julius Caesar válčí s keltskými i germánskými kmeny, v Galii s vychytralým Vercingetoriem, který k možnému vítězství, obětuje manželky a děti , které vyžene od hradeb, tam všichni umírají hladem, vojevůdce a generál Caesar nemá s nimi slitování. Vercingetorien vidí, že prohrál a nechá se zajmout a popravit. Při porodu umírá Julia Pompey i dítě, a manžel se nechá senátem přemluvit, že Caesara je potřeba zničit a proto ten se vydá do Egypta, zkřížit cestu Caesarovi. Jeho cesta není dlouhá, je - aniž to čekal - popraven, byl zkrácen o hlavu. Rozkaz vydal vrchní rádce, krále Ptolemaiose XIV.

Pozdější královna Kleopatra se skrývala, protože jí šlo o život. Julius Caesar nechá popravit vrchního rádce, na bratra Kleopatry Ptolemaiose XIV se též uplete bič, půda pro Kleopatru je volná a stává se královnou Egypta. Je to krásná žena, proto není divu, že se v ní Caesar zapomněl a nedalo mu to tolik práce, aby si ji k svému srdci nenaklonil. Vojevůdce se po létech strávených ve světě, vrací do Říma. Začne dupat na paty senátorům, zaslouží se o novou ústavu, o sociální a vládní reformy. Stává se diktátorem na věčné časy. Když se Kleopatře narodí jeho dítě Ptolemaios XV. Kaisarion, pozve je k návštěvě Říma. Královna je pompézně ale lidem chladně přijata, ale již se v některých hlavách rodí hrůzný plán, je potřeba k vykonání vraždy diktátora Caesara dostat na svou stranu politika Bruta, který byl léty jeho přítelem.

Calpurnia má v noci sen, že stále její manžel Julius Caesar je zavražděn. Ten se tomu směje, ale nějaké proroctví se naplňuje, Caesar je skupinou senátorů zabit. Kleopatra ve spěchu opouští věčné město a prchá do Egypta. Na scénu přichází Caesarův přítel Antonius…Žádný z vrahů se nedožil více než tři další léta. Antonius udělal pořádek a ztrestal vrahy, mnozí si sami sáhli na život. Režisér nám předložil, k posouzení, jak Kleopatra a Antonius nemají vypadat.

E. Taylorová i R. Burton jsou proti nim, v ohromné přesile. Klad filmu, herecké výkony herců, Richarda Harrise a Heino Ferche. Ke zvážení, jak je možné, že Julius Caesar i čelní senátoři, za 40 let, téměř nezestárli. Jinak film hodnotím, velmi dobře…


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Julius Caesar
Uvidíte vzestup i pád posledního diktátora velkého Říma, jehož smrt předznamenala konec celé říše. Zažijte jeho mladické vize i tažení do Galie a Egypta. Byl to Caesar, kdo do Říma přivedl nejslavnější královnu Egypta - Kleopatru. A byl to on, jehož život ukončili senátoři v čele s Brutem. (oficiální text distributora)


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

17 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - České stopy

11:30 - 12:30

47 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:25

17 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

47 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10