Zari
ohodnotit

Jak přišli kováři k měchu [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1997
Délka:
58 minut
„Veselá pohádka o kováři, jeho dceři a dvou nápadnících.“
Popis / Obsah / Info k filmu Jak přišli kováři k měchu
POZOR, SPOILER

Kovář má dceru Terezku. Za ní brousí pastýř Antonínek. Jenže to kováři neleze pod vousy. A pak pojme úmysl dceru vyvdat. Proto jednou na jarmarku vyhlásí, že chce k sobě pomocníka a učně, ale tím se stane jen ten, kdo má silný fuk. A hle, takový mládenec se přece jen najde. Je to Józa, takový hrombác a hromnic, ale fuk má a za práci vzít umí. Takže je s ním kovář spokojen.

Méně spokojená je Terezka a vyvádí jako pominutá. Dokonce míní prchnout z rodného domu někam do světa. Jenže její kmotra jí poradí trošku jinak.

Mezitím Antonínek zavolal trpaslíka, kterému kdysi zachránil život, a ten mu dá měch k píšťalce. A tu dostane Antonínek nápad.

Na kováře se šije bouda, ale již je tu svatební den Józy a Terezky. O překvapení nebude nouze.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Jak přišli kováři k měchu
Výpravná pohádka o tvrdé kovářské hlavě a lásce kovářské dcerky k pasáčkovi oveček, která vychází ze sbírky Boženy Šimkové o vzniku řemesel (naše pohádka osvětluje vznik kovářského měchu). Pohádka byla natočená v brněnském studiu České televize pod režijním vedením Vlasty Janečkové, která do hlavních rolí obsadila muzikálovou hvězdu Romana Vojtka (pasáček oveček Antonínek) a Annu Veselou (kovářova dcerka Terezka). Starý kovář chce svou dílnu, a s ní i svou dcerku Terezku, předat pouze statnému tovaryšovi, který umí rozfoukat oheň. Jeho učedník Józa je sice silák a halama, ale moc důvtipu nepobral. A kovářova dcerka Terezka má spíše oči pro sympatického pasáčka oveček Antonínka. Tvrdohlavý kovář však nechce o něm ani slyšet a pomalu chystá svatbu Terezky a Józy. Aby Antonínek Terezku získal a oblomil mistra kováře, využije svých schopností muzikanta a s pomocí kouzelného skřítka vymyslí právě kovářský měch.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Povídka malostranská (1981) [T...

14:50 - 16:30

40 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

ČT2 - Kruté moře (1953)

13:55 - 16:00

95 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

105 minut již uběhlo
150 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

35 minut již uběhlo
95 minut zbývá do konce

Reklama