Zari
ohodnotit

Jak je důležité míti Filipa [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1979
Délka:
74 minut
„Josef Abrhám a Jaromír Hanzlík v televizním zpracování klasické anglické veselohry Oscara Wildea.“
Popis / Obsah / Info k filmu Jak je důležité míti Filipa
POZOR SPOILER

Algernon Moncrieff hraje na klavír a posléze o tom debatuje se sluhou.
Na návštěvu přichází mladík stejného věku jako Algernon. Je to jeho kamarád Filip Worthing, kterýžto se ovšem jmenuje Jack. Týž je zamilován do Gvendoliny Bracknellové, takto sestřenice Algernonovy, a rád by se s ní zasnoubil. Ten mu však musí dát svolení a k tomu se Algi moc nemá. A také mu není jasné jméno Filipovo. Nuže tento vysvětluje, že věnování na cigaretovém pouzdře, které nyní Algi má ve své moci, dostal od Cecílie Cardewové, dívky, která žije u něj na venkově. Je to vnučka starého Cardewa, který Jacka jako dítě adoptoval a později ustanovil poručníkem slečny Cecílie. Nu a poručník musí býti velmi mravným. Což se o Jackovi nedá říci zcela jednoznačně. Vymyslel si tedy fiktivního bratra Filipa, kterého v Londýně navštěvuje. Nu, a tak se zde může po libosti vyřádit. Z toho má Algi velkou radost. On si totiž také vymyslel nemocného přítele Bumburyho, aby se mohl vyřádit na venkově a uniknout z Londýna.
Nu, řečená milovaná bytost Gvendolína právě přichází k Algimu i se svou matinkou Augustou Bracknellovou.
Obě totiž chtějí pozvat Algiho na večírek, ale ten se vymlouvá na nemocného Bumburyho. A zatímco Augussta s Algim vybírají hudbu, vyzná se Jack Gven. Ta jej také miluje, tedy jeho jméno Filip, a tak jsou oba spokojeni. Ne toliko matinka slečny Gvendolíny. On totiž jaksi Jack není v jejím seznamu ženichů. Ale je ochotna jej tam připsati. Ovšem Jack musí projít křížovým výslechem třetího stupně, zatím bez tortury. Vyzná se tedy, že je kuřák, vlastní nějaké domy a je nalezenec. Starý Thomas Cardew jej nalezl v tašce, jež mu byla omylem vydána na nádraží místo jeho tašky. A protože zde byla jízdenka do Worthingu, obdržel Jack toto příjmení.
To se Augustě nelíbí, a doporučuje najít příbuzné a alespoň jednoho rodiče. Což ovšem jaksi Jack nemůže, ani kdyby nakrásně chtěl. Jest však Gven ubezpečen, že i přesto, když se vdá za jiného, bude jej stále milovat.
Nyní se ocitáme na venkovském sídle mladého Jacka Wortihinga. Zde debatuje slečna Cecílie se slečnou Prismovou. Ta dává k lepšímu věc o svém ztraceném románku, který kdysi napsala a také o něj přišla. Do této debaty přichází kanovník Chasuble. Cecílie je nenápadně pošle na procházku. A v tomto okamžení se zde objevuje Filip Wortinghon. Totiž, abychom byli přesní, je to Algernon Moncrieff. A za Filipa se jen vydává, neb toužil Cecílii poznat.
Nu, a aby to nebylo jen tak jednoduché, přijíždí i Jack, který oznamuje, že jeho bratr Filip zemřel.
Proto je dosti nepříjemně zaskočen zprávou, že právě přijel. Když spatří svého kamaráda, dá mu hodně práce, aby se ovládl. Ale dokáže to.
Jenže slunce svítí, a to i na anglickém venkově proto, aby sem tam přišel i mráček. A zde je to velký mrak, neb Cecílie chce jen a jen muže jménem Filip. A zatímco Algi běží vyřídit křtiny, neb se chce nechat pokřtít žádaným jménem, přichází sem Gvendolína. Obě dámy se dostanou do velké pře o ženichy. Obě jsou totiž zasnoubeny s Filipem. Jsou však natolik kultivované, že si navzájem nespílají, ba ani netrhají kadeře. Ostatně, pánové se brzy dostaví a věc se vysvětlí. Tedy, jaksi, ehm, ne zcela. Obě dámy tím totiž odhalí pravá jména svých mládenců.
Nuže, je třeba začít s usmiřováním, vysvětlováním a žehlením. Nakonec se to přece jen povede, a dámy jsou uklidněny. A do toho přichází Algiho teta Augusta. Nastává další zádrhel, protože ona nesouhlasí s případnou svatbou Gven a Jacka. Ten projde dalším výslechem, ale nyní se to již netýká jeho osoby, anébrž Cecílie. Když se Augusta dozví, že má dosti velký majetek, ihned připustí, že proti zasnoubení svého synovce a Cecilky nic nenamítá. Ovšem námitky má Jack. Jako poručník by také souhlasil, ale má podmínku, aby Augusta souhlasila s jeho sňatkem s Gvendolínou. A ta o tom nechce ani slyšet, protože Jack nezná svou rodinu.
A tu je vysloveno jméno slečny Prismové. Augusta ji zná, a hned na ni uhodí, kam zašantročila dítě, které jí bylo kdysi svěřeno. Ona se rozpomene, že do kočárku dala omylem svůj rukopis a děcko omylem strčila do brašny. A tuto brašnu má nyní Jack, neb jest to ona, která byla vydána dědovi Thomasi Cardewovi. A on jest nalezeným dítětem v oné brašně. A tak se od Augusty dozví, že je bratrem Algernonovým.
Nyní již skutečně Agáta proti svatbě nemůže, a zdá se, že ani nechce nic namítat. Všichni jsou rádi a spokojeni, dokonce i slečna Prizmová, která odchází s kazatelem Chasublem. A což teprve, až se Jack dozví, jak se doopravdy jmenuje!


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Jak je důležité míti Filipa
Jack (Josef Abrhám) se vypraví do Londýna, aby požádal svoji Gvendolinu ( Libuše Šafránková) o ruku, ale problém je v tom, že Gvendolina byla rozhodnuta, že si vezme jen a jen muže, který se jmenuje Filip. On si vymyslí mladšího neexistujícího bratra a vydává se za něj. Jeho tajemství odhalí jeho přítel Algernon (Jaromír Hanzlík), ale rovněž on se vydává za jiného člověka. Algernon pozve na svoje venkovské sídlo dívku Cecilii (Naďa Konvalinková), do které je zamilován a přijíždí i Jack a Gvendolina. Zde se obě dívky spřátelí a proti chlapům začnou postupovat tvrdě a vyžadují jméno v rodném listě, Filip.

Na sídlo přjede vychovatelka, slečna Prismová (Zdena Hadrbolcová) , která, aniž to tuší, zavdá impuls k tomu, že se všechny záhady začnou rozplétat. Ta se ve slabé chvilce svěří, jak před léty ztratila malé dítě, které měla na starost, kdy jako vychovatelka jej ponechala v cestovním kufru a dala do úschovny. Jack to poslouchá velmi nadšený, neboť on byl v cestovním kufru nalezen a ještě kufr je jako relikvie uschován v pokoji. Jack se dozvídá, kdo byl jeho otec, že jeho matka byla sestrou Lady Bracknellové (Stella Zázvorková).

A jeho otec měl druhé jméno Filip. Vše šťastně končí zasnoubením obou párů...


Autor: jarda53

Popis / Obsah / Info k filmu Jak je důležité míti Filipa
Josef Abrhám a Jaromír Hanzlík v televizní inscenaci klasické anglické veselohry O. Wildea (1979).

Slavná komedie Oscara Wildea, patřící do klasického světového repertáru, vám dovolí vychutnat duchaplné dialogy dvou mazaných kamarádů i jejich svérázné názory na ženění a vztah k ženám. Režisér Jíří Bělka ji natočil v roce 1979 s Josefem Abrhámem a Jaromírem Hanzlíkem v hlavních rolích.

Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hilde Wörner

Wörner Hilde

Carlo Innocenzi

Innocenzi Carlo

Naposled navštívené:
Hilde Wörner

Wörner Hilde

Carlo Innocenzi

Innocenzi Carlo