Zari
ohodnotit

Italština pro začátečníky

Italiensk for begyndere

Žánr:
Země:
Rok:
2000
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
12.9.2002
„…a láska pro smolaře.“
Popis / Obsah / Info k filmu Italština pro začátečníky
Režisérce se podařilo natočit milý film o pětici obyvatel jednoho města, které spojují jejich povahy - jsou nejistí ve svém počínání, lehce zranitelní a stále ještě bez partnerů. Jedné zimy se všichni zapíší do večerních kurzů italštiny a všichni se také stanou obětí série nečekaných náhod.Stále sklíčený Andreas se nepříliš úspěšně snaží nahradit místního faráře. V té samé době se prodavačka Olympia rozhodne vzepřít dominantnímu otci a učinit krok, ke kterému se dosud nikdy neodhodlala. Zvláště introvertní kadeřnice Karen odhaluje matčino poněkud temné tajemství. Zlostný a agresivní Halvfinn se snaží vyrovnat s náhlým setkáním s láskou a jeho nejlepší přítel Jorgen Mortensen se pokouší kde komu pomoci, bez ohledu na své vlastní problémy. Jak dny ubíhají, všichni pomalu poznávají, že dostali nečekanou šanci změnit své dosavadní životy a vstoupit do šťastnějších dnů.

Zdroj: Film Europe Media Company


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Italština pro začátečníky
ITALŠTINA PRO ZAČÁTEČNÍKY skvěle reprezentuje současnou Dánskou (a vlastně i celou Skandinávskou) kinematografii. Režisérce se podařilo natočit milý film o pětici obyvatel jednoho města, které spojují jejich povahy - jsou nejistí ve svém počínání, lehce zranitelní a stále ještě bez partnerů.
Jedné zimy se všichni zapíší do večerních kurzů italštiny a všichni se také stanou "obětí" série nečekaných náhod.

Jak dny ubíhají, všichni pomalu poznávají, že dostali nečekanou šanci změnit své dosavadní životy a vstoupit do šťastnějších dnů…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Italština pro začátečníky
Pátý film natočený v duchu manifestu Dogma ´95 vypráví o mladém faráři, který právě nastoupil v jedné předměstské farnosti. Jeho asistentka ho přesvědčí, aby se přihlásil do kurzů italštiny. Dostane se tak do středu skupiny zranitelných jedinců, kterým osud zasadil pár šeredných ran. Nikdo z nich ale neklesá na mysli a všichni hledají svou cestu, jak být i přes nepřízeň osudu šťastní. Režisérce se podařilo natočit milý, divácky neobyčejně úspěšný snímek o pětici obyvatel jednoho města, které spojují jejich povahy - jsou nejistí ve svém počínání, lehce zranitelní a stále ještě bez partnerů. Lone Scherfigová získala na Berlínském festivalu cenu FIPRESCI za režijní přínos v hnutí Dogma ´95 vzhledem k tomu, jak dovolila hercům vnést do filmu humor a lidskost, a obdržela také Stříbrného medvěda za režii.
Kino AERO


Popis / Obsah / Info k filmu Italština pro začátečníky
Pátý dánský dogma film. Příběh plný humoru, půvabu a vtipu o šesti zranitelných jedincích, jejíchž životy jsou propleteny. Do města přijíždí mladý kněz, aby se postaral o chod kostela. Je přesvědčen svým asistentem, aby se zúčastnil večerní skoty italštiny. Brzy se stane středem dění celé skupiny lidí, kterým život připravil nejrůznější rány osudu. Postupně ale každý přichází na šťastné řešení své krize.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


"Italština pro začátečníky" skvěle reprezentuje současnou Dánskou (a vlastně i celou Skandinávskou) kinematografii. Režisérce se podařilo natočit milý film o pětici obyvatel jednoho města, které spojují jejich povahy - jsou nejistí ve svém počínání, lehce zranitelní a stále ještě bez partnerů. Jedné zimy se všichni zapíší do večerních kurzů italštiny a všichni se také stanou "obětí" série nečekaných náhod. Jak dny ubíhají, všichni pomalu poznávají, že dostali nečekanou šanci změnit své dosavadní životy a vstoupit do šťastnějších dnů.

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Italština pro začátečníky
Dánský film Italština pro začátečníky je podle oficiálního číslování dvanáctým snímkem, opatřeným certifikátem Dogma 95 (přestože některé prameny uvádějí číslo pět), jehož znění jsme přinesli ve FP 5/99 na str. 43. Zároveň jde o první film, který v duchu kolektivní úmluvy několika filmových režisérů natočila žena. Od ostatních filmů Dogmatu se však dílo liší optimistickým laděním a použitím komediálních prvků. - Pět osamělých lidí z kodaňského předměstí bojuje se svými problémy: začínající pastor Andreas se střetává o pojetí víry se svým zahořklým předchůdcem a vyrovnává se se smrtí manželky, nesmělý a nekonfliktní hotelový správce Jorgen trpí impotencí a zároveň láskou k italské servírce Giulii, mladý šéf restaurace Halvfinn má potíže s okolím kvůli své prchlivosti a umanutosti, kadeřnice Karen se musí starat o těžce nemocnou matku-alkoholičku, nešikovná prodavačka z pekárny Olympia se pomalu vymaňuje z vlivu nemocného despotického otce. Místem společného setkávání všech zúčastněných je kurz italštiny, a to přesto, že nikdo v Itálii nebyl a ani se tam nechystá. - Režisérka Lone Scherfigová se v duchu Dogmatu úzce soustřeďuje na své postavy a na jejich problémy a naopak upozaďuje jindy okázalý důraz na „pravdivost“ použitých výrazových prostředků. Přestože vypráví o závažných či tragických věcech, udržuje si nad nimi nadhled. Značný význam v ději ponechává motivu náhody či nečekaného překvapení. Styl vzniklého díla vyrostl spíše z autorčiny televizní praxe než z nějakých striktních pravidel; snímek je tak především sympatickou výpovědí o mnoha podobách přátelství a o dozrávání či „dospívání“ dospělých lidí.
Zdeno Kubina Filmový přehled

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

11:30 - 12:00

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Šikmá věž v Pise

11:15 - 12:15

22 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

NOVA - Můj přítel Monk (2002) [TV ser...

10:55 - 11:50

42 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:15 - 12:20

22 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Labutí trumpetka (The Trumpet of the Swan)

Labutí trumpetka
The Trumpet of the Swan

Naposled navštívené:
Labutí trumpetka (The Trumpet of the Swan)

Labutí trumpetka
The Trumpet of the Swan