Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Islandská paměť
Jan Burian a Pavel Koutecký představují divákovi Island nejen pomocí působivých přírodních scenerií, ale především prostřednictvím obyvatel tohoto ostrova. V dokumentu se objevuje pestrý vzorek islandské populace: před kamerou se vystřídají etnograf, spisovatel, pilot, vědec-genetik či učitelka. Všichni protagonisté se snaží analyzovat obecnou společenskou situaci Islandu počátku třetího tisíciletí, přičemž dominantním prvkem je hluboce zakořeněná „islandská paměť" (např. ve formě znovu a znovu čtených středověkých hrdinských ság či stále živých příběhů o vílách a trollech), která se prolíná se stále silněji působící globalizací a čelí atakům konzumu.

Jan Jílek, 36.LFŠ 2010


Popis / Obsah / Info k filmu Islandská paměť
Islandská paměť je hodinový dokument Pavla Kouteckého a Jana Buriana, který byl natočen nadvakrát v zimě a v létě roku 2000 na námět knihy Jana Buriana „Sága o cestě na Island" a jako třetí ze série filmů ze severu Evropy, které mají dokumentovat zvláštní severskou mentalitu a způsob nazírání na život v drsných přírodních podmínkách této části našeho světadílu.
Ve filmu hovoří příslušníci několika islandských rodin, setkáme se s etnografem, genetikem, spisovatelem, rybářem, s rodinou sedláků, se studenty, s pilotem, geologem, učitelkou... Tito lidé vyprávějí o změnách, kterými prošel ostrov za poslední století - od života na úrovni středověku k nejrozvinutější průmyslové zemi - vypovídají ale zejména o svém vztahu k přírodě. Zatímco u nás jako bychom stále ještě „poroučeli větru dešti", na ostrově „ohně a ledu" je tomu zcela jinak.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - AZ-kvíz (1997) [TV pořad]

17:15 - 17:40

24 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Dějiny antisemitismu

16:50 - 17:50

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

9 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

16:40 - 17:55

59 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Kimberly Pullis

Pullis Kimberly

Naposled navštívené:
Kimberly Pullis

Pullis Kimberly