Zari
ohodnotit

Invaze barbarů

Les Invasions Barbares – le décline continue

Země:
Rok:
2003
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
5.2.2004
„Proč ho nenechají v klidu umřít?“
Popis / Obsah / Info k filmu Invaze barbarů
Montrealský univerzitní profesor Rémy sotva překročil padesátku, když je hospitalizován s příznaky těžkého zdravotního kolapsu. Rémyho bývalá žena Louise zatelefonuje dospělému synovi Sébastienovi, který v Londýně dělá kariéru jako byznysmen. Přestože si s autoritativním otcem nikdy nerozuměl, přiletí Sébastien i s manželkou, aby pomohl matce a podpořil nemocného. Po vyšetření, které syn zařídí v americkém Baltimoru, je ortel jasný: Rémy má neoperovatelný rakovinný nádor v mozku a umírá.
Sébastien se snaží otci zpříjemn it poslední okamžiky: úplatky mu chce zajistit v přeplněné státní nemocnici slušnější zacházení, zařídí mu tajně každodenní dávku heroinu, aby mu ulehčil od bolesti – a hlavně sezve jeho dávné přátele a milenky. Začíná invaze barbarů do světa zlostného a zoufalého muže, který naprosto není smířený se smrtí…


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Invaze barbarů
Tragikomedie Inzvaze barbarů je příběhem o posledním účtu, který nám dává život - jako jedinci, jako občanovi, jako částečce lidstva. A kdo jsou barbaři? Ti druzí, ti zdaleka, ti za našimi hranicemi, teroristé, kteří útočí na naši západní civilizaci a její hodnoty, protože nechápou velikost a krásu našich dějin, psaných vítězi.
Febiofest 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Invaze barbarů
V oceňovaném snímku Invaze barbarů se režisér Denys Arcand vrátil ke svým hrdinům z filmu Úpadek amerického impéria (1985). - Profesoru historie Rémymu bylo nedávno padesát a má neoperovatelný mozkový nádor. Celý jeho život ovlivňovaly ženy a knihy. Manželce byl nevěrný už půl roku po svatbě a brzy se rozvedli. Se synem Sébastienem, který působí jako obchodník, si nikdy nerozuměl. Ale právě on se mu teď nevídaným způsobem snaží ulehčit umírání: zařídí mu v přeplněné státní nemocnici vlastní pokoj, sežene jeho dávné přátele a milenky a na radu známého lékaře obstarává pacientovi heroin, aby cesta na věčnost tolik nebolela… - Rémy, jako historik věří, že ve světě nastala „invaze barbarů“, kteří přinášejí západní společnosti zkázu. Ale i syn je podle Rémyho barbarem (ačkoliv jiného druhu), protože nectí psané slovo a baví ho videohry. - Denysu Arcandovi se podařilo realizovat nevšední komorní příběh se závažným (i když možná až trochu módním) tématem, jenž mapuje situaci dnešní střední generace intelektuálů v minulosti i současnosti a zároveň vyzdvihuje rodinnou soudržnost a sílu přátelství.
-kat- Filmový přehled 2004/2,


Popis / Obsah / Info k filmu Invaze barbarů
Tragikomedie Invaze barbarů je příběhem o posledním účtu, který nám dává život - jako jedinci, jako občanovi, jako částečce lidstva. Film je však navzdory veškeré myšlenkové závažnosti napsán a natočen tak lehce a nezávazně, že jej lze vnímat v několika rovinách - jako černou komedii, jako
satiru na zkorumpované poměry v Kanadě i jako dojemný příběh o přátelství a lásce až z hrob. Po zásluze získal nejvíce ocenění na MFF v Cannes 2003.
Projekt 100/2004


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

15 minut již uběhlo
135 minut zbývá do konce

ČT2 - Crescendo

01:55 - 02:45

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

02:00 - 03:05

30 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

02:30 - 03:30

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Jay Natelle

Natelle Jay

Naposled navštívené:
Jay Natelle

Natelle Jay