Duben
ohodnotit

Indián a sestřička

O indianos the e pheňori

Další název:
Indián & sestřička,
Žánr:
Rok:
2006
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
13.4.2006
„Komu vadí láska? Ko nakamel o kamiben?“
Popis / Obsah / Info k filmu Indián a sestřička
Náš příběh začíná v noci na jedné z jihočeských luk, kde právě ožil duch indiánských rituálů a diváka takřka zmate, není-li kdesi v noční prérii. Seznámíme se s tvářemi všech hlavních protagonistů tohoto indiánského Společenstva. Současně poznáváme i romskou dívku Marií Kováčovou a jejího otce. Marie je typickou ukázkou asimilované Romky. Pracuje v městské nemocnici jako zdravotní sestra, kde také momentálně leží coby pacient její otec. Na návštěvu za Kováčem do nemocnice přicházejí Mariini bratři – asi dvacetiletý Tobiáš a malý Pavlík – a brzy je následuje i elegantní Martin Duna, muž, který k Marii cítí víc než jen přátelskou náklonnost. Pro rodinu Kováčových je i finančně zajištěným člověkem, který si mohl dovolit vzít na svá bedra nejeden z jejích problémů. Mariina kamarádka Dana a kolegyně z nemocnice Jitka pak čekají na břehu řeky, kam dorazila i Klekiho indiánská skupina. Brzy je louka zaplněna lidmi a k temnému nebi vzplanou ohně. Marie s Františkem úplně zapomenou na své skupinky a věnují se sami sobě. Nelze pochybovat, že v sobě nalezli zalíbení. Jen neradi se pak loučí, ale Marie musí dostát slibu svému otci, že přijde na oslavu jeho narozenin. Domluví se s Františkem na dalším setkání…


Popis / Obsah / Info k filmu Indián a sestřička
Podle debutujícího režiséra Dana Wlodarczyka je snímek Indián a sestřička inspirován věčným tématem Romea a Julie, tedy láskou navzdory okolí. Vznikl na základě staršího scénáře Jana Stehlíka, jenž v přípravách doznal četných změn. Původně v něm dominovalo prostředí komunity „bílých“ indiánů, tedy lidí, kteří ve volných chvílích vyznávají indiánský způsob života a ctí kulturu severoamerických indiánů. Mladík František z pošumavského města je členem zmíněného společenství. Seznámí se s romskou zdravotní sestřičkou Marií a zamiluje se do ní. Dívka má však vážnou známost s úspěšným romským podnikatelem Martinem. Její bratr Tibor s přítelem Františka zmlátí a vážně zraní jeho obětavého přítele Wagana. Nešťastná epizoda výrazně zasáhne do osudu milenců, kteří stále váhají s konečným rozhodnutím. Právě tato váhavost, ovlivněná především reakcemi jejich blízkých, vede nakonec k rozpadu krátkého a něžného vztahu. Oba mladí lidé se vlastně poprvé v životě ocitají v konfliktní situaci. Marie je silnější než její přítel: dokáže přetnout dosavadní pouta a má odvahu postavit se na vlastní nohy. – Tvůrci se snaží vyvarovat nabízejících se klišé (rasismus, záporný pohled na romskou komunitu apod.), daří se jim to však jen zčásti. Příběh je až příliš modelový a moc s ním nesouzní ani spojení s další „minoritou“, tedy s „indiány“. Zvolené dokumentaristické ladění přináší sympatický civilní pohled na dnešní realitu. Podařilo se i spojení „bílých“ herců s romskými neherci. - Na plátně je uveden název Indián & sestřička/O indianos the e pheňori.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2006/5


Popis / Obsah / Info k filmu Indián a sestřička
Indián a setřička je film o lásce, odehrávající se na malém městě v Jižních Čechách. Konkrétně byly vybrány Prachatice.
Hlavními hrdiny jsou pětadvacetiletý Franta, dělník na pile, a půvabná dvaadvacetiletá Marie, která pracuje jako zdravotní sestra v místní nemocnici.
Franta je lehce introvertní mladík, který žije na statku s rodiči, a Marie je moderní romská holka, chytrá a realistická, která má dlouhodobou známost s romským podnikatelem.
Příběh je vlastně vyprávěním o srážce dvou tradičních společenských modelů (Romové a bílí jako Montekové a Kapuleti) na pozadí klasického milostného trojúhelníku.
Mariina rodina na odhalení Františkovy existence reaguje velmi emotivně, řekněme že až bouřlivě. Má pro to své celkem pochopitelné důvody. Duna – což je ten podnikatel a Mariina vážná známost - rodinu finančně podporuje, a je to slušně zajištěný, rozumný a už zralý chlap, který oproti Frantovi, neperspektivnímu gádžovi z pily, ví co chce a má to v hlavě srovnaný.
Tibor, Mariin starší bratr s poněkud prudší povahou a sklony k poručníkování, se svým kamarádem tvrdě napadnou Frantu a při krátké potyčce (na férovku) končí Frantův nejlepší kamarád, jenž se do rvačky připlete, v nemocnici na JIPce.
Oba milenci se ocitají mezi mlýnskými kameny předsudků svého okolí, svých rodin a kamarádů, a svých vlastních pochybností a nedorozumění.
Na Frantu jsou nabroušeni jak jeho vlastní rodiče (ostuda na vesnici), ostatní dělníci na pile (ke rvačce dojde na umývárnách), tak i nejbližší kamarádi, kteří Frantu nutí, aby před láskou dal přednost spravedlnosti a Tibora udal na policii.
Marie čelí tlaku rodiny, která Frantu považuje za neperspektivního podivína, jako i výčitkám svědomí vůči Martinu Dunovi, kterému se zatím ještě neodvážila přiznat, že její srdce patří jinému. Marie je dívka natolik inteligentní, aby věděla, že okřídlená věta „mám tě ráda, ale jenom jako kamaráda“ není určitě to, co by Duna, který staví rodinný dům a spřádá plány o středostavovském rodinném štěstí, chtěl v tuto chvíli slyšet.
Vztah s Frantou se začíná komplikovat právě i kvůli Dunovi, neboť Franta ji s ním několikrát zahlédne a přestává si být jistý opravdovostí jejích citů. Co když ho jenom vodí za nos, co když je to všechno jinak?
Motiv trojúhelníku vrcholí přímou konfrontací všech tří aktérů: Duny, Marie a Franty. Do událostí zasahuje ještě řada bočních charakterů, postav a malých epizod, počínaje Frantovým strýcem Jiřím, razantním chlapíkem, jenž bere spravedlnost do svých rukou a Mariina bratra Tibora pořádně spráská, a konče Mariiným tatínkem, který umírá a před svou smrtí chce ještě Marii uspořádat svatbu s Dunou.
Nelze si nevšimnout, že příběh v nabírá podobných obrysů jako klasické milostné drama Romeo a Julie, nebo jeho modernější americká verze West Side Story (i když v našem případě se jedná spíše o East Side Story). Montekové proti Kapuletům, Tryskáči proti Žralokům, Tibor jako Thibault a Frantův nejlepší kamarád znehybněný na JIPce jako Merkuccio. Milostné příběhy mají svá schémata a pravidla, a Romeo a Julie jsou zkrátka schéma které funguje nejlépe. Popisuji-li náš příběh jako východoevropskou variantu East Side Story, děje se tak nejen kvůli reáliím českého venkova a maloměsta, kde ještě fungují rodinné vazby a společenské předsudky, vytvářející na naše milence žádoucí dramatický tlak, ale i proto, že v české kotlině se láska sebevraždou až tak často neřeší.
Naši milenci z Prachatic se na závěr rozcházejí. Franta ve zlomový okamžik nenachází dostatek rozhodnosti a přesvědčení, aby dal životní lásce přednost přede vším ostatním. Řekněme, že do opravdového vztahu ještě nedozrál, a když pochopí, že to vlastně podělal, stane se tak o oněch osudových pět minut později, než mělo.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Dobré ráno (1998) [TV pořad]

02:15 - 04:45

12 minut již uběhlo
138 minut zbývá do konce

ČT2 - Ta naša kapela

02:15 - 02:40

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Anděl (2008) [TV se...

01:45 - 03:05

42 minut již uběhlo
38 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:55 - 02:55

32 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jak chutná smrt (1995)

Jak chutná smrt
Pokus o psychologický   thriller v režii Milana   Cieslara nemohl dopadnout   jinak, než jako řádnej   průser. Bohužel jsem nečetl   předlohu více >

Autor: topipig | Hodnocení: 2 / 10