Zari
ohodnotit

Hrabě Monte Cristo

The Count of Monte Cristo

Další název:
Gróf Monte Christo (SK)
Rok:
2002
Délka:
131 minut
Premiéra v ČR:
28.2.2002
„Slavný román Alexandra Dumase po mnoha letech na filmovém plátně.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hrabě Monte Cristo
Mladý námořník Edmond Dantes už touží po klidném životě, chce se usadit a plánuje svatbu s krásnou Mercedes. Jeho nejlepší přítel Fernand, který touží získat Mercedes pro sebe, jej ale krutě podvede. Edmond je neprávem uvězněn v nechvalně proslulé ostrovní věznici, pevnosti If, která se stane jeho nejhorší noční můrou na následujících třináct let. Přichází o vše, co miloval. Jeho víra ve spravedlnost je nahrazena myšlenkami na odplatu těm, kteří jej zradili. S pomocí podobně neprávem drženého spoluvězně abbého Farii se mu podaří naplánovat a úspěšně uskutečnit útěk z vězení. Díky pokladu, jehož úkryt mu prozradil abbé Faria než zemřel, se stane bohatým a tajemným hrabětem Monte Christo. Podaří se mu proniknout do kruhů francouzské aristokracie a systematicky, nelítostně ničí ty, kteří jej zradili...

Slavný román Alexandra Dumase Hrabě Monte Christo se dočkal minimálně sedmnácti zpracování. Film Kevina Reynoldse je však první anglicky mluvenou verzí od roku 1934.

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hrabě Monte Cristo
Hrabě Monte Cristo je klasickým příběhem známého romanopisce Alexandra Dumase o úkladně uvězněném nevinném muži a jeho plánu pomsty na všech, kteří ho zradili. Divoký mladý námořník Edmond Dantes (Jim Caviezel) touží po klidném životě a plánuje svatbu s krásnou Mercedes (Dagmara Dominczyk). Jeho nejlepší přítel Fernand (Guy Pearce), který touží získat Mercedes pro sebe, jej krutě podvede. Edmond je neprávem uvězněn v nechvalně proslulé ostrovní věznici, pevnosti If, která se stane jeho nejhorší noční můrou na následujících třináct let. Přichází o vše, co miloval. Jeho víra ve spravedlnost je nahrazena myšlenkami na odplatu těm, kteří jej zradili. S pomocí podobně nevinně drženého spoluvězně (Richard Harris) se mu podaří naplánovat a úspěšně uskutečnit útěk z vězení. Stane se tajemným a bohatým hrabětem Monte Cristo. Podaří se mu proniknout do kruhů francouzské aristokracie a nelítostně systematicky ničí lidi, kteří jej zotročili. Slavný román Alexandra Dumase se dočkal minimálně sedmnácti zpracování (11 filmů, dva televizní filmy, seriály, minisérie). Film Kevina Reynoldse je však první anglicky mluvenou verzí od roku 1934.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Hrabě Monte Cristo
Nejnovější zpracování proslulého Dumasova románu. Příběh o nespravedlivém uvěznění a rafinované pomstě je stylizován jako akční podívaná plná šermířských soubojů.

Autor/Zdroj: /IX. FEBIOFEST


Popis / Obsah / Info k filmu Hrabě Monte Cristo
Dumasův slavný román Hrabě Monte Christo patří k nestárnoucím dílům, jež budou filmaře stále přitahovat. Poprvé vstoupil tajemný hrabě na plátno v němém americkém filmu už v roce 1907 a od té doby se tam neúnavně vrací. – Také v nové adaptaci Kevina Reynoldse se změněným českým názvem Hrabě Monte Cristo (ten narušuje užívanější český úzus psaní Monte Christo) se mladý námořník Edmond Dantes zradou svého přítele ocitne v obávané věznici na ostrově If. Štěstím v neštěstí je pro něj setkání se spoluvězněm abbém Fariou, který mu dá naději na útěk, naučí ho všemu, co má znát všestranně vzdělaný muž, a navíc mu prozradí úkryt pokladu hraběte Spady na ostrově Monte Cristo. Edmond uprchne ze žaláře a vrátí se do Francie jako pohádkově bohatý hrabě s jediným cílem: pomstít se všem, kvůli nimž strávil nejlepší léta svého života ve vězení. I své snoubence Mercedes. A protože ti, kteří mu ublížili, jsou navzdory zdání prohnaní zločinci, není problém na každého z nich něco najít. - Zatímco Alexandre Dumas si dal záležet na tom, aby pomsta jeho hrdiny byla co nejrafinovanější, scénář upřednostňuje přímočařejší akci (mj. zde chybí Dantesovy důmyslné převleky). Dantes také dopadne jinak než v knize a jeho bývalá snoubenka (a nyní manželka zrádného „přítele“) Mercedes není truchlící, pasivní a romantickou hrdinkou, ale předobrazem emancipované ženy, která se nebojí vzít osud do svých rukou, přičemž si svůj hlavní trumf moudře nechává až na závěr. Exteriéry se natáčely v Irsku a na Maltě. Výpravný film sice splňuje mnohé, co se dá od romantického dobrodružného filmu očekávat, nicméně se řadí k nejslabším dumasovským adaptacím.
-kat- Filmový přehled 2002/3

Autor/Zdroj: -kat-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Monte Cristo (2003) [TV divadelní představení]

 Monte Cristo (2003) [TV divadelní představení]
Monte Cristo n
 
Žánr: muzikál
Země: Česká republika
Režie: Jozef Bednárik, Radovan Urban

(pokračování)

Hrabě Monte Christo (1998) [TV minisérie]

 Hrabě Monte Christo (1998) [TV minisérie]
Hrabě Monte Christo n
Le comte de Monte Cristo
Žánr: dobrodružný / drama
Země: Francie / Spolková republika Německo / Itálie
Režie: Josée Dayan

(remake)

Hrabě Monte Cristo (1975) [TV film]

 Hrabě Monte Cristo (1975) [TV film]
Hrabě Monte Cristo n
The Count of Monte Cristo
Žánr: dobrodružný / drama / historický
Země: Velká Británie / Itálie
Režie: David Greene

(pokračování)

Hrabě Monte Christo (1961)

 Hrabě Monte Christo (1961)
Hrabě Monte Christo n
Le Comte De Monte Cristo
Žánr: dobrodružný
Země: Francie
Režie: Claude Autant-Lara

(remake)

Hrabě Monte Christo (1955)

 Hrabě Monte Christo (1955)
Hrabě Monte Christo n
Le Comte de Monte Christo
Žánr: dobrodružný / historický
Země: Francie / Itálie
Režie: Robert Vernay

(remake)

TV Program

ČT1 - Chán Sulejmán a víla Fatmé (19...

13:05 - 14:05

27 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - Ostrov Svatá Helena, bašta bio...

13:00 - 13:55

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Možné je všechno! (2024) [TV p...

11:50 - 13:35

102 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Prima - Česko Slovensko má talent

12:05 - 13:55

87 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Psí dostihy (Hunderennen)

Psí dostihy
Hunderennen

Naposled navštívené:
Psí dostihy (Hunderennen)

Psí dostihy
Hunderennen