Zari
ohodnotit

Hody

Žánr:
Rok:
1987
Délka:
87 minut
Premiéra v ČR:
1.5.1988
„Tragikomedie o tom, co není na prodej.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hody
Tragikomická výpoveď o súdobej společnosti a o jej životných názoroch, morálnych postojoch a generačných vzťahoch, odohrávajúca sa počas tradičných hodov v jednej západoslovenskej dedine.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Hody
Mora!ita zasloužilého umělce Andreje Lettricha Hody, natočená podle námětu a scénáře Aleny Bodingerové, se odehrává v současnosti, v jedné západoslovenské vesnici. Při příležitostí tradičních hodů se tu schází rodina starého Ondreje Nádaského. Během bouřlivého vikendu dojde k řadě tragikomických situací a jako memento jej poznamenává i nešťastná událost: sebevražda osamělé sousedky. Každoroční rodinné setkání se promění v konfrontaci různých životních názorů, morálních postojů a generačních změn. Namísto očekávané pohody a bezstarostné zábavy je každý z účastniků nucen "bilancovat",. zamyslet se nejen nad sebou, ale i nad ostatními, zaujmout nějaké stanovisko. Bezprostřední příčinou událostí je otázka prodeje rodného domu, v jejímž pozadí
jsou finanční výhody pro většinu příbuzných. ~ Tento základní motív je odrazovým můstkem pro obraz naších současníků, pro charakterizaci postav, pro naznačeni složitých rodinných vztahů. Zároveň snímek nabízí možnosti pro hlubší výpovéď o dnešní společnosti, o jejich vyznávaných hodnotách. Tvůrci své téma rozvíjejí v poněkud jednoznačné poloze, načrtávají povahové rysy protagonistů v ostrých konturách, a tak jistě závažný problém přece jen z jednodušují. Forma díla, postaveného zejména na hereckých výkonech, odpovídá spíše rozměrům televizní obrazovky než filmového plátna.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama