Duben
ohodnotit

Hodina pravdy

City by the Sea

Další název:
Mark of a Murderer
Žánr:
Rok:
2001
Délka:
108 minut
Premiéra v ČR:
10.4.2003
„Jako detektiv musí dopadnout vraha. Jako otec musí chránit syna, který je hlavním podezřelým.“
Popis / Obsah / Info k filmu Hodina pravdy
Jen třicet minut od Manhattanu leží Long Beach - kdysi výletní letovisko vyhledávané rodinami s dětmi, dnes bezútěšné útočiště narkomanů a bezdomovců. Detektivovi z newyorského oddělení vražd Vincentu LaMarcovi (Robert De Niro) se zdá, že na zdejší pláži kdysi prožíval se synkem Joeym možná nejkrásnější chvíle svého života. Teď se sem musí vrátit, aby s věrným parťákem Regem Duffym (George Dzundza) vyšetřil násilnou smrt drogového dealera - a aby se vrátil k mučivým okamžikům své minulosti, které se léta pokoušel vytěsnit z paměti.
Nejde jen o bývalou manželku Maggii (Patti LuPone), za niž našel už dávno náhradu ve své sympatické sousedce Michelle (Frances McDormand). Jde o to, že hledaným vrahem je dnes už dospělý Joey (James Franco), syn, jehož detektiv už léta neviděl a jenž se už stačil sám stát narkomanem, rváčem a lhostejným otcem osmnáctiměsíčního syna. Při vyšetřování se Vincent propadá stále hlouběji do minulosti: k osudům vlastního otce Augusta, který byl na sklonku 50. let popraven jako vrah dětí. Ochránce zákona, který se celé roky pokoušel temnou skvrnu z rodinné minulosti zamaskovat vlastní svědomitou prací, nemá čas začít uvažovat o tom, zda jsou vražednické sklony dědičné. Stojí teď před největším rozhodnutím svého života. Má cenu zradit své profesionální poslání a pokusit se zachránit syna před spravedlivým trestem?

Zdroj: TV Barrandov


Popis / Obsah / Info k filmu Hodina pravdy
Snímek režiséra Michaela Catona-Jonese Hodina pravdy vznikl volně podle článku předčasně zesnulého novináře Mikea McAlaryho Znamení vraha, publikovaného v časopisu Esquire. Původně pravdivý příběh policejního vyšetřovatele, jehož syn se stane pachatelem zločinu, ovšem prošel řadou změn. - Newyorský detektiv Vincent LaMarca žije po dávném rozvodu osaměle, ale má vztah se sousedkou Michelle. Jeho dospělý syn Joey se jako narkoman potlouká po bývalém letovisku Long Beach, označovaném kdysi jako Město u moře (viz původní název). Zdrogovaný Joey s kamarádem Snakem při rvačce zabijí drogového dealera; vraždu vyšetřuje právě LaMarca s kolegou Duffym. Když se ukáže, že stopy vedou právě k Joeymu, je Vincent nucen uvažovat o tom, jak nezvládl roli otce. Situaci vyhrotí zabití Vincentova parťáka, jednoznačně přisuzované Joeymu, i fakt, že poručíkův otec byl v padesátých letech popraven za smrt dítěte při nepodařeném únosu. - Michael Caton-Jones se zaměřil víc na vztahy mezi otci a syny než na akční či kriminální rovinu příběhu; kvůli tomu si také vyžádal úpravy scénáře. Výsledkem je však stylově nevyvážená podívaná, oscilující mezi drsnou kriminálkou a melodramatem na rodinné téma. Představitelé ústředních rolí jsou odsouzení naplňovat zadaná schémata. Nevyužito zůstalo též prostředí zchátralého letoviska (místo v Long Beach se ovšem natáčelo v obdobně „postiženém“ někdejším výletním středisku Asbury Park v New Jersey).
-zk-, Filmový přehled 2003/5,

Autor/Zdroj: -zk-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

170 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

08:30 - 09:15

19 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:30 - 09:30

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:35 - 09:10

14 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178291

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10