Duben
ohodnotit

Had z ráje [TV hra]

Další název:
Had z ráje
Rok:
1980
Délka:
132 minut, 1. díl - 68 minut, 2. díl - 64 minut
„Dvoudílná životopisná hra o J. K. Tylovi“
Popis / Obsah / Info k filmu Had z ráje
Sto padesát let uplyne letos (2006) v červenci od úmrtí osobnosti českého národa Josefa Kajetána Tyla. Byl duchovním otcem českého národního divadla, dramatikem, hercem, novinářem, v revolučním roce 1848 národním gardistou a poslancem. Největší význam má jeho tvorba v oblasti divadla. Jeho sociální dramata, historické hry a dramatické báchorky daly základ kmenovému národnímu repertoáru. Jeho Švandové, Dorotky, Kalafunové, Terezky, Jiříkové, stejně jako historické postavy Husa, Žižky, Jeronýma... to všechno jsou postavy dodnes životné. Spisovatel František Kožík svou životopisnou dvoudílnou televizní hrou z roku 1980 vypráví o zakladateli novodobého českého divadla na pozadí třicátých let předminulého století až do roku 1856, kdy J. K. Tyl ve věku čtyřiceti osmi let zemřel.

Miláček národa - tak se jmenuje vyprávění Františka Kožíka o Josefu Kajetánovi Tylovi, čtyřiadvacet kapitol o jeho statečném životě a revolučním díle.

1. Vlast krásného doufání
2. Konec chudého komedianta


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Had z ráje
Ve dvou nedělních večerech si televizní diváci připomněli 125. výročí úmrtí Josefa Kajetána Tyla. Dvoudílnou životopisnou hru Františka Kožíka inscenoval režisér Evžen Němec. První část, zahrnující období od Tylova mládí až do roku 1848, působila jako dramatizovaný kaleidoskop učebnicových dat. Značnou časovou rozlohu nebylo technicky možné pokrýt víceméně souvislým a soustředěným dějem, proto se Kožík pokusil podle svého uvážení o výběr klíčových epizod. Snažil se, pokud mu to televizní médium umožňovalo, aby sladil Tylova biografická data s vývojem uměleckým a myšlenkovým. Je přirozené, že na zajímavé jemnosti a mnohostrannější souvislosti nebylo dost místa. Nedostatečně tak například vynikl Tyl jako vůdčí osobnost mladé generace třicátých let minulého století a jen pod čarou soukromých dějů se Kožík dotkl Tylovy negativní kritiky na Máchův Máj, i když právě tento moment mohl pomoci autorovi odkrýt latentní rozpor umělecké osobnosti Tylovy a upřesnit jeho ideu národní služebnosti umění. Ústřední postavu hry HAD Z RÁJE ztělesnil Viktor Preiss a v první části vyzníval jeho výkon dost monotónně snad právě kvůli zmíněné roztříštěnosti dějů. Poněkud pedagogické poslání díla podtrhovaly i dosti obsáhlé „jevištní citace“ Tylových her, což mimochodem nebyl špatný nápad, protože se tak divákovi nenásilně dostalo základní informace o klasickém díle a navíc si tím autor jednoduchými prostředky vytvořil možnost, jak charakterizovat herce Tylova okruhu.

Ucelený zážitek poskytla až druhá část Hada z ráje. Existenční, umělecký i politický zápas posledních osmi let Tylova života má sám o sobě silnou vnitřní dramatičnost, kterou tvůrci inscenace citlivě respektovali. Vzniklo tak několik epizod obecnějšího významu, pokud jde o charakter českého národa. Je třeba ocenit také takt a vkus posledních scén Hada z ráje, neboť autor si tzv. nechal ujít laciný patos Tylova umírání, věru nelichotivého pro tehdejší českou politickou reprezentaci.

Náročnost na volbu a přípravu exteriérů diktovala režisérovi odehrát vše v interiérech, což se zdařilo, i když za cenu některých deklamativních prodlev. Značné množství postav velelo obsadit výrazné herecké typy. Z výkonů Miroslavy Špánkové-Hozové, Mileny Steinmasslové, Petra Čepka, Jiřího Bartošky, Miroslava Moravce, Milana Riehse, Jiřího Klema i dalších pak bylo patrné, že nabídnutou příležitost nepovažovali za zbytečnou. Kožíkův Had z ráje neotevíral nové cesty k interpretaci Tylovy osobnosti, chtěl být především zasvěceným, materiálově fundovaným holdem klasikovi. A toho dosáhl v plné míře.

BÍLEK, Petr [pb]. Týden v televizi. Tvorba, týdeník pro politiku, vědu a kulturu. 1981 [22. červenec], č. 29, s. 23. [upraveno, zkráceno]


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Na stopě (2000) [TV pořad]

14:10 - 14:35

6 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Fantom ze Spandau

13:35 - 14:30

41 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:45 - 14:35

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

51 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10