Duben
ohodnotit

Výdělečné ženy

Žánr:
Rok:
1937
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
26.11.1937
„A stejně je nejlepším vynálezem láska“
Popis / Obsah / Info k filmu Výdělečné ženy
V roce 1937 si náš okouzlující milovník - Rolf Wanka nejen zarežíroval, ale opět zahrál vedle Hany Vítové, své nejčastější filmové partnerky hlavní roli.

Kamila Benderová - Hana Vítová je rozvedená a žije se svou dcerkou a matkou - Antonie Nedošínská. Pracuje jako úřednice v rozhlase. Sympatický vynálezce Ing. Marek - Rolf Wanka předvádí řediteli a dalším odborníkům svůj vynález - televizor. Pod falešným jménem Welles je tu i bývalý Kamilin manžel, který se chce vynálezu zmocnit a výhodně jej prodat. Naschvál předvádění ruší a momentálně odradí i zájemce a investory tohoto vynálezu. Kamila je pozvána na podnikový večer, ale nemá společenské šaty. Její přičinlivá maminka si jednu toaletu vypůjčí od své zaněstnavatelky. Kamila se s inženýrem Markem seznámí právě zde, na večírku, je okouzlující a obdivovaná, ale zpěvačka Frangysová pozná své šaty a obviní ji z jejich krádeže a znemožní ji. Jak dopadne nový vynález, inženýra Marka? Pomůže někdo Kamile, která je náhle bez zaměstnání?

MartaH.claraB


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Výdělečné ženy
POZOR SPOILER

Ing. Jan Marek má vynález týkající se televizního vysílání. Toto se dozví někdo v cizině a má o věc velký zájem. Janovi je divné, odkud to vědí, když vynález ještě není dokončena a nejsou peníze.

Úřednice v rozhlase, jehož ředitelem je Dolan, Kamila Benderová, má dcerušku Helunku. Zrovna oslavují. Druhý den přijíždí sem zástupce Jiří Wellt z radia corporation. Nabízí i peníze za vynález Markův. Při předvádění však někdo nůžkami přestřihne kabel. Kamila poznává ve Weltzovi otce své Helunky. Pak zapadnou dveře s poškozenou klikou a v místnosti zůstává právě Kamila s Janem. Listonoš Burda počíná se dvořiti Kamilině mamince. A pak dostává Kamila darem pozvánku na večírek, kam přichází ve „vypůjčených“ šatech. Zde je i Wellt a nabízí Kamile peníze, když se bude podílet na krádeži vynálezu. Tedy přesně jeho dokumentace. Kamila na večírku stává se středem pozornosti a muži jsou z ní nadšení. Jenže pak se zde objeví i slavná diva a na Kamile spatří své šaty. Nařkne její matku jako zlodějku. Do toho opět přichází Wellt a opakuje svou nabídku. Opět mu není vyhověno. Matka Kamily přichází na ředitelství rozhlasu, aby se vše pokusila urovnati…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Výdělečné ženy
Rozvedená mladá matka Kamila Benderová pracuje jako úřednice a stenotypistka v rozhlase. Manžel ji před lety opustil a ona žije s malou dcerkou u své matky. Zaměstnanec rozhlasu ing. Marek jednoho dne předvádí generálnímu řediteli a dalším odborníkům svůj vynález – televizor vylepšený tak, že může na velké ploše zobrazovat nejen scény ze studia, nýbrž i z běžného prostředí s obyčejným denním osvětlením. Je tam i Kamilin bývalý muž, který pod jménem Wells předstírá zájem o koupi přístroje. Ve skutečnosti chce jen ukrást plány na jeho výrobu. Proto záměrně prezentaci překazí a odradí tak investory od toho, aby Markův vynález podporovali. Kamila se s inženýrem Markem blíže seznámí na společenském večírku, kam náhodou dostane pozvánku. Stane se díky svému šarmu středem pozornosti, avšak mondénní zpěvačka Frangysová ji přede všemi obviní z krádeže šatů. To zmaří všechny Kamiliny vyhlídky na další kariéru a společenské uplatnění. Je tu však ještě inženýr Marek, který si dobře všiml Kamiliných schopností i jejích osobních půvabů…

Pozapomenutý předválečný film režíroval populární představitel noblesních milovníků Rolf Wanka (vl. jm. Josef Rudolf Wanka) podle stejnojmenné divadelní hry Emila Synka. Ve scénách s předváděním televizního přístroje autoři pozoruhodně předznamenali využití této „futuristické“ technologie pro zábavné i bezpečnostní účely.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Výdělečné ženy
V rozhlase pracuje rozvedená Kamila Bendová, žije s dcerkou u své matky, posluhovačky u zpěvačky Frangysové. Na předváděčce nového vynálezu mladého ing. Marka - televizoru se objeví pod falešným jménem Wells i bývalý manžel Kamily. Jeho zájem o koupi je pouze předstíraný, chce jen ukrást plány ba výrobu. Televizor při zkoušce způsobí zkrat,jehož následkem se přeruší vysílání. Ředitel rozhlasu odmítne koupi pro jeho nedokonalost. Kamila od vedení rozhlasu obdrží pozvánku na večírek. Její přítomnost na večírku je ohrožena, protože nemá večerní šaty. Matka si proto potají vypůjčí róbu ze skříně zpěvačky. Kamila oslní celou společnost, ale pouze do příchodu zpěvačky, která ji obviní z krádeže šatů. Zahanbená kamila odchází z rozhlasu a nastoupí místo v laboratoři img. Marka. Protože oba k sobě cítí sympatie, je Kamila ráda, že Markovi může pomáhat. Při zkušebním vysílání jsou svědky loupežného přepadení, kdy Wells chce ukrást plány a v potyčce s Kamilou jí postřelí. Marek však přijde včas a Kamilu zachrání. O úspěchu jeho vynálezu již není pochyb.

Autor/Zdroj: /Popis


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190575
Osobností: 697870
Fotografií: 764026
Plakátů: 376658
Obsahů a biografií: 178301

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10