Duben
ohodnotit

V zajetí rychlosti

The World's Fastest Indian

Další název:
V zajatí rýchlosti (SK); Mit Herz und Hand
Rok:
2005
Délka:
127 minut
Premiéra v ČR:
22.6.2006
„Natočeno podle zatraceně pravdivého příběhu“
Popis / Obsah / Info k filmu V zajetí rychlosti
Životní příběh Novozélanďana Burta Munroa (Anthony Hopkins), který strávil 40 let upravováním svého motocyklu Indian z roku 1920, aby s ním překonal světový rychlostní rekord na solných jezerech v Utahu.

V zajetí rychlosti je inspirující příběh mimořádného muže, který se nikdy nevzdal svého snu. Po letech úprav a zdokonalování svého milovaného motocyklu se Munro prakticky bez peněz vydal na dobrodružnou cestu přes půl světa, aby naplnil své celoživotní ambice. Závodit na proslulých solných pláních (Bonneville Salt Flats) v Utahu. Nejen že vytvořil světový rekord se stařičkým strojem, ale navíc se stal legendou.

Film proslulého režiséra Rogera Donaldsona (Bounty, Koktejl, Test) je hereckým koncertem Anthonyho Hopkinse.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu V zajetí rychlosti
Životopisným snímkem V zajetí rychlosti (původní název The World’s Fastest Indian - Nejrychlejší indián na světě) o svérázném novozélandském motorkáři Burtu Munroovi (vl. jm. Herbert J. Munro; 1899–1978) si australský režisér Roger Donaldson splnil takřka třicetiletý sen. Poprvé se setkal s tímto motocyklovým nadšencem v roce 1971 při práci na dokumentu Offerings to the God of Speed (Oběti bohu rychlosti) a čilý dvaasedmdesátiletý pán a jeho neustále zdokonalovaný stroj Indian Scout z roku 1920 ho tak okouzlili, že se rozhodl natočit o něm a o jeho posedlosti rychlostí film. – Stárnoucí Burt Munro žije v novozélandském městečku Invercargill a nedělá nic jiného, než že „vylaďuje“ svoji starou motorku. Jeho snem je zúčastnit se slavných rychlostních závodů na solných pláních v Utahu. Jen tam může zjistit, co jeho mašina dokáže. Cesta do utažského Bonneville není jednoduchá, ale v situaci, kdy by jiný důchodce složil ruce do klína, se Burt nevzdává. Díky posedlosti, entuziasmu, věčnému optimismu, osobnímu kouzlu i manuální zručnosti a hlavně díky přátelským a chápavým lidem starý muž dosáhne svého cíle. Vyprávění, odehrávající se v roce 1967, se po prologu z Nového Zélandu a po krátkém líčení cesty přes oceán (již si nemajetný muž odpracuje jako lodní kuchař) soustřeďuje na Munroovo putování Amerikou do Bonneville. Až na pár zmínek neobsahuje žádné podrobnosti o jeho dřívějším rodinném životě. - Režisér Donaldson našel ideálního představitele v Anthonym Hopkinsovi, s nímž se sešel v roce 1984 při natáčení snímku Bounty (FP 9/87) a jenž dodal postavě přesvědčivost a lidskou vřelost. Jen díky němu působí věrohodně i zjevný záměr tvůrců dokázat, že lidé jsou v podstatě dobří a ochotní pomáhat. Hopkins měl ostatně se stejnou závodnickou posedlostí zkušenosti: v televizním filmu Napříč jezerem (TV-1988, FP 4/95 – V) představoval Donalda Campbella, držitele několika rychlostních rekordů v jízdě na motorovém člunu, který však při pokusu o zdolání další hranice zahynul.
-kat-, Filmový přehled 2006/7


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - O ševci Matějovi (1973) [TV in...

06:00 - 07:10

36 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky lidského génia

06:00 - 06:50

36 minut již uběhlo
14 minut zbývá do konce

NOVA - Země dinosaurů: Putování state...

05:55 - 07:30

41 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - ZOO (2022) [TV seriál]

06:20 - 07:40

16 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190603
Osobností: 697936
Fotografií: 764352
Plakátů: 376796
Obsahů a biografií: 178338

Poslední komentáře

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10