Duben
ohodnotit

Únos domů [DVD kinodistribuce]

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
103 minut
Premiéra v ČR:
18.4.2002
„Ztratí všechno, i své vlastní jméno, ale to, co může získat, je pro něj natolik přitažlivé, že neváhá riskovat.“
Popis / Obsah / Info k filmu Únos domů
Nový český film režiséra Ivana Pokorného a scénáristky Ivy Procházkové vychází z příběhu, který si v knižní podobě našel cestu ke čtenářům v Holandsku, Německu, Dánsku i České republice, získal literární ocenění a překládá se do dalších jazyků.
Napínavé vyprávění o dospívajícím Liborovi, který se během několika krátkých minut dostává z exkluzívního prostředí dnešní bohaté vrstvy, prostředí honosných vil, snobských večírků, drahých soukromých škol a vozů s osobním řidičem do situace, kdy musí bojovat o holý život. Z cesty, na kterou se dostane, není návratu. Ztratí všechno, i své vlastní jméno, ale to, co může získat, je pro něj natolik přitažlivé, že neváhá riskovat.
Film sází na silný příběh, výrazné charaktery dospívajících i dospělých postav, na napětí a na mimořádné představitele jako je Radek Holub, Barbora Hrzánová, Hana Maciuchová, Vojtěch Kotek, Marek Vašut, Pavel Landovský, Hana Kusnjerová a další.
Film vznikl za přispění Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Únos domů
Dospívající Libor vzpomíná na osudné červnové ráno, které změnilo jeho život. Těsně před začátkem prázdnin citlivý student prestižní soukromé internátní školy neochotně navštíví bohaté, ale nepříjemné příbuzné, kteří za něj po smrti rodičů převzali zodpovědnost. Cestou zpět je unesen dvojicí vyděračů, kteří však zjistí, že strýci a tetě na chlapci vůbec nezáleží. Když se Liborovi podaří utéct, rozhodne se využít situace a zmizet. Bezpečné útočiště nachází na idylické venkovské samotě u rodiny Erika a Blanky, kteří si k vlastní dceři ochotně přibírají další adoptované děti. Libor se vydává za zmizelého uprchlíka z dětského domova a jeho dvojí hra mu prochází. Cítí však, že musí své nové rodině říci pravdu. Iva Procházková napsala podle své mezinárodně úspěšné knihy scénář, podle nějž natočil režisér Ivan Pokorný psychologicky laděný filmový příběh o hledání skutečného domova a pravých hodnot.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Kidnapped Home is the exhilarating story of a boy who must quickly grow up. It deals with his struggle to hold onto courage even when he is alone. Kidnapped Home takes viewers into a world in which love, friendship, and family still retain their truer meaning.

Autor/Zdroj: /anglicky


Popis / Obsah / Info k filmu Únos domů
Podnětem k napsání příběhu o nelehkém dospívání byla rozhlasová zpráva o pátrání po třináctiletém chlapci. Spisovatelka a scenáristka Iva Procházková zpracovala téma pod názvem Únos domů nejdříve do knižní podoby a později i jako scénář ke stejnojmennému celovečernímu filmu. Realizace se ujal televizní režisér Ivan Pokorný, který má zkušenosti s dětskými a rodinnými látkami. Ve vyprávění o problematickém dětství osiřelého Libora nescházejí akční a dramatické momenty, okořeněné špetkou humoru. - Dospívající Libor žije po smrti rodičů u strýce Michala a tety Jolany. Zámožní příbuzní chlapci platí exkluzivní soukromou školu i prominentní internát. Libor je obklopen drahými věcmi, ale schází mu pochopení a láska. Je unesen dvojicí vyděračů, ale podaří se mu utéci. Dostane se do rodiny Erika a Blanky, kteří mají vlastní dceru Marcelu a dvě adoptované děti, ale také otevřenou náruč pro nalezence. Považují chlapce za uprchlíka z dětského domova Gustava. Libor hraje dvojí hru, pravda však nakonec vyjde najevo. Mladík ovšem zůstává v nové rodině… - Film je určen nejen mládeži, ale i dospělým. Potvrzuje triviální pravdu, že svět materiálních hodnot nemůže nahradit cit a vřelé lidské vztahy. Sirotek Libor bojuje se svým osudem a nalézá novou rodinu, zatímco jeho vrstevník Gustav, kterého ovšem ve filmu nespatříme, podlehl depresi v dětském domově a skončil život sebevraždou. - Film ulpívá na povrchu při prvoplánovém protikladu mezi světem bohatých a “těch druhých“. Dodržuje klišé programově „bezcitných“ zámožných lidí a absolutně kladných a bezproblémových „lidiček“ se srdcem na pravém místě, idylicky žijících v zapomenutém koutě světa.
-zz- Filmový přehled 2002/4

Autor/Zdroj: -zz-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Svědkyně (1991) [TV inscenace]

14:55 - 15:55

43 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Polsku

15:15 - 15:40

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Tajemství hradu v Karpatech (1...

14:10 - 16:20

88 minut již uběhlo
42 minut zbývá do konce

Prima - Polda (2016) [TV seriál]

15:25 - 16:40

13 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190577
Osobností: 697880
Fotografií: 764048
Plakátů: 376690
Obsahů a biografií: 178304

Poslední komentáře

Romantický víkend (1999) [TV epi...

Romantický víkend
Jede se na chatu, ale Kelso se   líbá s jinou holkou a tak ho   tam sebou Jackie nechce, ale   potom jí Kelso chybí. Eric   se dává dohromady více s více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Vánoce (1998) [TV epizoda]

Vánoce
Správně "praštěnej" díl,   jede to vpřed, střídají se   situace a hlášky a scénky   jsou některý mimořádně   povedený, bavěj všichni,   ale super je Kelso hlavně u   kradení stromečku:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Bílý lotos (2021) [TV seriál]

Bílý lotos
Celkem zajímavý počin,   plný osobitých osůbek a   rádoby překvapivých   závěrů (které jsou ale   poměrně dost dobře   předvídatelné). V druhé více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10

Alenka v říši divů (1999) [TV fi...

Alenka v říši divů
Chtěl jsem si na stará   kolena rozšířit vědomosti   a poprvé v životě vidět   "nějakou Alenku". No vybral   jsem si toto dílko a čert   ví, více >

Autor: Máša13 | Hodnocení: 5 / 10

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10