Duben
ohodnotit

Tulák z širých plání

High Plains Drifter

Další název:
Tulák z horských plání; Ein Fremder ohne Namen
Žánr:
Rok:
1973
Délka:
101 minut
„Clint Eastwood jako režisér a představitel hlavní role v příběhu osamělého pistolníka, který přijíždí do města plného falše a nenávisti.“

Obsah filmu Tulák z širých plání

 
Do malého městečka v poušti přijíždí záhadný cizinec. Nikdo neví, co ho sem přivedlo - a to nevěstí nic dobrého. Mezi místními lidmi se začíná šířit strach a panika, kterou každým okamžikem zesiluje jejich černé svědomí...

Cizinec přijíždí do městečka Lago, kde ho všichni pozorují. V saloonu se ho jeden z mužů snaží vyprovokovat k přestřelce, ale on odejde. Jde se nechat oholit, ale muži ze saloonu jdou za ním a on je všechny zastřelí. Na ulici se na něj osopí žena, kterou odvede do stodoly a znásilní. Pak se ubytuje v hotelu a zdá se mu o muži, kterého v Lagu před zraky spousty lidí ubičovali k smrti. Ráno si jde dát k lazebníkovi...
 
Související odkaz
 
Recenze: Tulák z širých plání

Ještě se vrátíme ke Clintu Eastwoodovi a přiblížíme si výborný western Tulák z širých... číst dál

 
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Clint EastwoodClint Eastwood  
hraje:
Clint EastwoodClint Eastwood.....Cizinec [42]   
Verna BloomVerna Bloom.....Sarah Belding [33]   
Marianna HillMarianna Hill.....Callie Travers [32]   
Mitchell RyanMitchell Ryan.....Dave Drake [39]   
Jack GingJack Ging.....Morgan Allen [41]   
Stefan GieraschStefan Gierasch.....Jason Hobart [47]   
Ted HartleyTed Hartley.....Lewis Belding [37]   
Billy CurtisBilly Curtis.....Mordecai [63]   
Geoffrey LewisGeoffrey Lewis.....Stacey Bridges [37]   
Scott WalkerScott Walker.....Bill Borders   
Walter BarnesWalter Barnes.....šerif Sam Shaw [55]   
Paul BrinegarPaul Brinegar.....Lutie Naylor [55]   
Richard BullRichard Bull.....Asa Goodwin [48]   
Robert DonnerRobert Donner.....kazatel [42]   
John HillermanJohn Hillerman.....obuvník [40]   
Dan VadisDan Vadis.....Dan Carlin [35]   
scénář:
Ernest TidymanErnest Tidyman  
Dean RiesnerDean Riesner.....NEUVEDEN [54]   
hudba:
Dee BartonDee Barton  
kamera:
Bruce SurteesBruce Surtees  
střih:
Ferris WebsterFerris Webster  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Tulák z širých plání >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

POlYEKRAN
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 9.1.2021
Western a námět
U westernů se často stávalo, že původní   verze se stala námětem, pro jeho nové   natočení- jeho ,,ideovým rámcem" se stal   filmový western..resp. povýšení události na   vyšší rovinu, aby mohla být lépe viděna a   pochopena(jezdec, který vykonává svojí osobní   pomstu
celému městu, za to, co se zde   přihodilo). Archaické naladění mysli
zde - je   kodifikuje konstrukty, které jsou pro western   charakteristické: vztah jednotlivce a komunity,   specifickou identitou, jak každá generace   přijímá tuto identitu nebo odmítá
a   interpretuje podle svých potřeb nebo když s   ním bývá konfrontována..
mates05
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 5.10.2019
Opět Clint jako neznámí cizinec, ta role mu   padne jak jinak.
Není vítán obyvateli a je   jasné že tam není něco V   pořádku.
Přestřelky ušli a hudba byla   pěkná a konec se mi líbil.
Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 13.4.2019
Ono se to sice táhlo, ale dalo se to vydržet.   Konec se dal odhadnout už v polovině, takže   překvápko se nekonalo. Lehce nadprůměrný   western s několika dobrými okamžiky. Ten konec   byl příliš rychlý.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 11.4.2019
Tulák z širých plání představuje zřejmě   jeden z morálně nejspornějších filmů Clinta   Eastwooda. Mnozí měli, mají a nepochybně i   budou mít problém si určit, kdo tady ve   skutečnosti představuje zápornou postavu? A   hlavně kdo kladnou, když ani muži, a vlastně   ani ženy z Laga nejsou zrovna vzorem všech   ctností? Ve finále se tedy asi stejně většina   diváků ztotožní s oním tulákem, jenž   všechno, co dělá, dělá z nějakého důvodu,   a třebaže to tak na první ani druhý pohled   nemusí vypadat, většinou to myslí v dobrém.   Tato role Clintovi ve westernech maximálně   seděla, a tak nepřekvapí, že si ji zopakoval   vícekrát, byť musel tušit, že Hodný z   „dolarové trilogie“ a tulák se budou   překonávat složitě. Ale o tom třeba někdy   příště.
FrankieOndatra
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 5.1.2015
Film je jednou z prvotín Clinta Eastwooda čoby   režiséra a nedá sa mu uprieť, že námet   čerpal z diel Serga Leoneho (veď v niektorých   napokon aj hral !!!). Od svojho priateľa sa veľa   naučil, čo prejavil najmä typickými znakmi   Leonových westernov - dlhými statickými   scénami a detailným vyobrazením prostredia. Do   hlavnej úlohy obsadil sám seba, čo sa dalo aj   čakať, pretože v tej dobe ho každý poznal ako   neohrozeného málovravného pištoľníka, ktorý   svojim koltom prederavý každého nepriateľa. Tu   sa mu podarilo rozšíriť rozmer svojej dnes už   kultovej postavy o tých pár centimetrov naviac.   K svojej prirodzenej surovosti a sebavedomiu   pridal i pochmúrnu tajomnosť a výraz   "diabolského" vykonávateľa osobnej   pomsty.
Dá sa povedať, že Clintovi sa podaril   veľmi dobrý kúsok. Až doteraz stále   nechápem, prečo to všetko ten samotár   stváral. Kvôli tomu, že chcel v obyvateľoch   vyvolať výčitky svedomia za dehonestáciu   tamojšieho šerifa, alebo išlo len o obyčajnú   pomstu a potrestanie troch vinníkov ? Atmosféra   je veľmi pochmúrna, čo nezmení ani pár   hlášok alebo zopár vtipných scén, čím sa   potvrdilo, že zámer filmu je vyvolať v   divákovi pocit neistoty a aktívne ho zapojiť do   deja.
prvosenka
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.4.2012
TULÁK Z ŠIRÝCH PLÁNÍ

Film z režisérské   dílny Clinta Eastwooda. Jde o western s poněkud   netypickými prvky. Přestože jde teprve o druhý   Eastwoodův režijní počin, nezapře se už jeho   nezaměnitelný projev. Film se odvíjí v   pomalém vypravěčském stylu, proto pro někoho   může působit nudně, ale to není pravda. Je to   jen přesně a umně vykreslený život v malém   městečku, jehož obyvatele sužuje strach z   vlastního špatného svědomí, který se   neodbytně blíží. Všichni vědí, že jejich   vinou byli odsouzeni za smrt jednoho z nich   nepraví viníci. Jejich trest pomalu končí a do   městečka se vkrádá strach. Strach z jejich   pomsty. Tulák se objevil zcela nečekaně a v   pravý čas. Zdá se, že pro městečko bude   pravým požehnáním. Jenže on pomalu mění   město v peklo a to vše s tichým souhlasem   místních obyvatel. Ano, postava Cizince působí   jako záporná, nedělá podstatě nic hezkého,   ale už od počátku je jasné, že postavy,   kterým ubližuje, si jeho trest zasluhují.   Myslím si, že komentáře s nelichotivým   hodnocením jen potvrzují, že film není   obyčejným příběhem z divokého západu.   Diváci možná očekávají plytký a jasný   příběh s černobílým dějem, ale to Tulák z   širých plání opravdu není. Pointa příběhu   tak zůstala zřejmě mnohým divákům ukryta.
dobes.pavel
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 22.7.2011
Tulák z širých plání
Celkem dobrý western s Clintem Eastwoodem v   hlavní roli. Abych pravdu řekl, tak mi hlavní   hrdina přišel spíše jako záporák, který   využil, či zneužil koho potkal, nicméně   nebudu říkat, že se mi to takhle nelíbilo. Na   druhou stranu s koltem uměl taky obstojně   zacházet, což předvedl v nejedné scéně.   Závěrečný souboj mě ovšek nijak výrazně   neoslovil.
Erkul
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 25.4.2011
Bohužel, tento film si mnozí zaměňují se   standartním westernem typu Johna Wayna a pod.   Velký omyl, protože Eastwood má svůj styl,   své diváky, kteří jeho filmům rozumí, a okud   se někomu nelíbí, tak je to jeho právo, ale   rozhodně by neměl třeba z tohoto filmu dělat   šmíru.
mildaaxe
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 10.5.2010
Tenhle film je spaghetti western jako vyšitej –   nejenže hlavní hrdina(opět bezejmennej cizinec   v podání Clinta Eastwooda) se s ničim nepáře   – tady je to spíš záporák než cokoliv   jinýho, psanec, kterej využije beznadějný   situace zbabělých lidí v jakýsi osadě a   nakonec kouká jenom na svůj prospěch.Jeho   příjezd do městečka začíná veskrze klasicky   – začnou se do něj navážet tři týpci, tak   je oddělá…Do tý doby nic novýho, ale už v   další scéně znásilní místní holku(co si   budeme povídat, řikala si o to, ale…), což   nejni u hlavní postavy westernu zrovna obvyklý.I   zbytek filmu se táhne v podobnym duchu a   nezřídka mi těch ušlápnutých civilistů bylo   až líto, jenže…Eastwood je sympaťák i   přesto co tady provádí a vzhledem k tomu, jaký   sou ty tři hlavní záporáci   neschopný(povšimnul sem si obzvlášť toho   individua s koňskym xychtem, ten se opravdu   vyved:-), nepřekvapilo mě nic moc finále, ale   ten bordel co tam cizinec způsobil během   předchozí hodinky stál za to.Mít to trochu   lepší scénář s osmičkou bych neváhal, ale i   takhle je to zajímavá nevšední podívaná…se   slušnou hudbou.75%.
satyr
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 19.4.2010
Další velmi dobrý western s Clintem Eastwoodem   v hlavní roli.Jako neznámí cizinec,který má   chránit obyvatele malého městečka je plný   tajemství.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih49589minih49589Díra (1960) 
Le trou n
minih41323minih41323Varan vs. Kobra (2005) [TV film] 
Komodo vs. Cobra n
minih48980minih48980Vražda před večeří (1972) [TV inscenace] 
Vražda před večeří n
minih32049minih32049Ti druzí (2001) 
The Others; Los otros n
minih154205minih154205The Evil Within (2017) 
The Evil Within n
minih163790minih163790Jedna za osmnáct, druhá bez dvou za dvacet (2018) 
Nobody's Fool n
minih20754minih20754Ten kluk je postrach (1990) 
Problem Child n
minih24287minih24287Želví nindžové 2 (1991) 
Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Secret of the Ooze n
minih72312minih72312Agenti v sukních: Jaký otec, takový syn (2011) 
Big Mommas: Like Father, Like Son n
minih141089minih141089Villmark 2 (2015) 
Villmark 2 n


Hodnocení:n12345678910

Tagy

Tulák z širých plání (1973)Tulák z širých plání (1973)Tulák z širých plání (1973)Tulák z širých plání (1973)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10