Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Síla lidskosti - Nicholas Winton
Mináčův předchozí snímek Všichni moji blízcí vyprávěl příběh české židovské rodiny, jež padla za oběť holocaustu, s výjimkou syna, zachráněného spolu s dalšími dětmi před jistou smrtí z rukou nacistů. Následující režisérův počin, dokumentární film Síla lidskosti, představuje iniciátora akce Angličana Nicholase Wintona, jemuž se podařilo v období od března do srpna roku 1939 vyjmout 669 dětí převážně židovského původu z transportů smrti a nalézt jim nové rodiny ve Velké Británii. Po vypuknutí druhé světové války vstoupil Winton do služeb Britského královského letectva, aniž by komukoli řekl o svém činu. Teprve v roce 1988 objevila jeho manželka materiály dokumentující celou událost. Došlo ke zveřejnění faktů a Winton se nakonec setkal s některými ze „svých“ dětí. Mináčův strhující film podává za použití archivních záběrů, fotografií a zpovědí svědectví o odvaze jedince, jehož odhodlání pomohlo zachránit mnoho lidských životů. "Příběh Nicholase Wintona je obdivuhodným symbolem lidské solidarity, obětavosti a odvahy. Vyzařuje z něho naděje, že i v nejtěžších chvílích, plných beznaděje, je stále ještě možno vykonat mnoho dobrého" (Pozdrav prezidenta Václava Havla u příležitosti vyznamenání Nicholase Wintona, Los Angeles, 9.4. 2002).

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


V prosinci 1997 našel režisér Matej Mináč v knize Věry Gissingové Perličky dětství zmínku o záchraně českých dětí, které byly v průběhu 2. světové války odvezeny do Anglie a vychovány adoptivními rodiči. Organizátor záchranné akce Nicholas Winton Mináče zaujal natolik, že o něm netočil dokumentární film.
*****
Motiv Wintonova čini využil již ve filmu Všichni moji blízcí, k němuž napsal scénář Jiří Hubač a produkovali ho Jiří Bartoška a Rudolf Biermann. Film byl dosud uveden na 42 filmových festivalech, získal deset prestižních ocenění a připravuje se jeho distribuce ve Spojených Státech. Zároveň s natáčením hranného filmu Všichni moji blízcí začal režisér pracovat společně se střihačem a producentem Patrikem Paššem na dokumentárním filmu o této záchranné misi.
V roce 1939, těsně před vypuknutím Druhé světové války, se podařilo devětadvacetiletému anglickému burzovnímu makléři Nicholasi Wintonovi a jeho spolupracovníkům vypravit z Prahy z Wilsonova nádraží 6 vlaků, a zachránit tak 669 českých dětí z rodin komunistů, sociálních demokratů, spisovatelů a židů. Ne všechny děti tedy byly židovského původu. Téměř žádný z jejich rodičů válku nepřežil. Panu Wintonovi je dnes už 92 let a žije v Maidenheadu poblíž Londýna. Žije celkem obyčejným životem. Nejvíce ho baví práce na zahradě, výborně vaří a i dnes sám cestuje. Nicholas Winton padesát let o své záchranné misi v Praze mlčel. Pomoc dětem pro něj byla pouhá epizoda v jeho životě. Ani samotné děti nevěděly komu vděčí za svou záchranu. Až v roce 1988 Wintonova manželka Greta našla na půdě knihu dokumentů pocházejících z doby před začátkem války. V knize byly nalepené fotografie dětí, naléhavé dopisy jejich rodičů a telegramy, které tehdy pan Winton rozesílal. Greta snesla svazek dolů a zeptala se manžela, co s tím má udělat. ˝Co by, vyhodíme to. Jsou to jen staré papíry,˝ odpověděl Nicholas. Greta ale poznala, že drží v rukou velkou vzácnost. Kniha, která je dnes uložena v památníku v Yad Vashem v Jeruzalémě, se dostala do rukou historičky Elisabeth Maxwellové, vdovy po tiskovém magnátu Robertu Maxwellovi. Té se podařilo najít desítky tzv. Wintonových dětí a tím to celé začalo…
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Popis / Obsah / Info k filmu Síla lidskosti - Nicholas Winton
Historicky významnému dokumentárnímu filmu režiséra Mateje Mináče Síla lidskosti - Nicholas Winton předcházel hraný snímek Všichni moji blízcí (FP 11/99), inspirovaný skutečným příběhem, zmíněným v knize Perličky dětství od Věry Gissingové, o záchraně českých dětí, které byly před druhou světovou válkou odvezeny do Anglie a vychovány náhradními rodiči. Ojedinělá záchranná mise, již podnikl třicetiletý burzovní makléř Nicholas Winton, tvůrce natolik zaujala, že se rozhodli zachytit ji i prostřednictvím dokumentárního filmu. – Nicholas Winton přijel v roce 1938 zcela neplánovaně do Prahy a začal okamžitě organizovat emigraci pro ohrožené děti. Do začátku války uskutečnil osm transportů, celkem se podařilo zachránit 669 dětí. O své akci řadu desetiletí mlčel. Až v roce 1988 náhodou našla jeho manželka knihu dokumentů a předala ji historičce Elisabeth Maxwellové. Ta vyhledala desítky „Wintonových dětí“, které se až tehdy dozvěděly, díky komu přežily. Patřil mezi ně i reportér kanadské televizní stanice CBC Joe Schlesinger, který je průvodcem filmu. Kromě mnoha vzácných archivních záběrů a dokumentů tvůrci využili i emotivní záznam TV show That’s Life, kde je zachránce nečekaně konfrontován s kdysi zachráněnými „dětmi“. - Nicholas Winton se zúčastnil v roce 1999 premiéry hraného filmu, později pražského uvedení dokumentu a letos byl hostem 37. MFF v Karlových Varech.
-kk- Filmový přehled 2002/8

Autor/Zdroj: -kk-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Na forbíně TM (2012) [TV pořad...

03:30 - 04:10

35 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

ČT2 - Duchovní kuchyně

03:50 - 04:20

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - O Rampelníkovi (2007) [TV film...

03:35 - 04:55

30 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Prima - Paul (2011)

03:30 - 05:35

35 minut již uběhlo
90 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190576
Osobností: 697871
Fotografií: 764035
Plakátů: 376670
Obsahů a biografií: 178302

Poslední komentáře

Vše, co jste kdy chtěli vědět o ...

Vše, co jste kdy chtěli vědět o vztazích, ale báli jste se (zeptat)
Red Forman prodává v   obchodě, ale ještě nic   neprodal, Kitty ho naučí jak   být milej k zákazníkům a   Eric má nového kamaráda, ze   kterého se vyklube gay,   docela dobrej díl, pár frků   výbornejch.

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Chobotnice (1998)

Chobotnice
Tak nějak nevím... nechala   jsem se zlákat jmény, která   znám, ale vůbec mě to   nezaujalo. Příšery byly jak   z loutkového divadla,   více >

Autor: peginka | Hodnocení: 4 / 10

Střílejte na měsíc (1982)

Střílejte na měsíc
Jen zdánlivě úplně   banální rodinné drama o   jednom rozpadajícím se   manželství, protože   režisér Parker to dost   chytře natočil, použil více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Útěk do bezpečí (1955)

Útěk do bezpečí
Průměrná westernová   podívaná s né moc   výrazným hereckým   obsazením,na začátku   krátká přestřelka a potom   už nijak zvlášť záživná   podívaná.

Autor: PORTER | Hodnocení: 5 / 10

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10