Duben
ohodnotit

Šestý batalion

The Great Raid

Další název:
6. Batalion, Šiesty prápor
Žánr:
Rok:
2005
Délka:
133 minut
Premiéra v ČR:
3.6.2004
Popis / Obsah / Info k filmu Šestý batalion
Z kraje roku 1945 se na pobřěží Calasio Luzon na Filipínách formuje 6. armádní velitelství. Podplukovník Henry Mucci a kapitán Robert Prince mají za úkol osvobodit se svým šestým praporem rangerů 511 zajatců v japonském zajateckém táboře Cabanatuan. Ke splnění tohoto úkolu jim pomáhají filipínské partyzánské jednotky a také domácí odboj v Manile. V čele odboje stojí zdravotní sestra Margaret, která se svými přáteli tajně shání léky a jídlo pro zajaté vojáky. Přípravy záchranné akce vrcholí. Šestý prapor rangerů se dostává přímo k zajateckému táboru, vše musí být přesně načasováno. Největší americká záchranná akce může začít. Akce je nakonec provedena bez větších problémů a ztráty na životech jsou minimální. Američtí vojáci jsou po třech letech osvobozeni a mohou se vrátit zpět domů.

Zdroj: TV Barrandov


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šestý batalion
Skutečný příběh elitního 6. praporu pod velením podplukovníka Henryho Mucciho, který podniká odvážnou záchrannou misi. Vojáci cestují 30 mil za nepřátelskou linii aby osvobodili přes 500 amerických válečných zajatců z nechvalně proslulého japonského zajateckého tábora.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šestý batalion
Film je natočen podle skutečných událostí. Po nuceném útěku generála MacArthura z Filipín na Austrálii tam zůstalo 10 tisíc amerických vojáků a 60 tisíc Filipínců, kteří ustoupili na poloostrov Bataan, aby se po čtyřech měsících bojů bez zásob vyhladovělí vzdali japonské císařské armádě. Je to největší a ojedinělá porážka v historii amerického vojenství.

Japonci nebyli na ubytování a nakrmení 70 tisíc vězňů vybaveni a tak zesláblé vojáky donutili ke krutému 100 km pochodu. K tzv. Battanskému pochodu smrti, při němž zemřelo 15 tisíc vojáků. Ti,co přežili, byli nahnáni do různých táborů (O´Donnel, Cabanatuan, Palawan). Japonští strážci považovali zajetí za zneuctění a tak s nimi zacházeli velmi surově. Tisíce jich zemřelo na nemoci, hlad a následky týrání.

Nicméně roku 1944 se válečné štěstí obrátilo a generál MacArthur začal pomalu plnit svůj slib, že se na Filípíny vrátí. Japonci jsou nuceni ustupovat a přitom, podle rozkazu japonské vlády, likvidovat válečné zajatce, aby nezůstala ani stopa. V táboře Palawan tak upálili a zastřelili 150 Američanů. Asi 30 mil od amerických linií je další tábor Cabanatuan s dalšími asi 500 americkými válečnými zajatci, které Japonci zřejmě raději zabijí, než by je propustili.

Zajatce v táboře Cabanatuan udržuje při životě (díky pašování léků, hlavně chininu) filipínský odboj působící v Manile, jehož hlavou je krásná Margaret (Conie Nielsen). Ta je zamilovaná do majora Gibsona (Joseph Fienes) trpícího v táboře malárií a dělá to všechno hlavně kvůli němu. V táboře se o nemocného majora stará jeho přítel Red (Marton Csokas), který jen díky němu zatím neutekl. Což bohužel později udělá a zemře.

Velení armády rozhodlo, že zajatce osvobodí. Tímto úkolem pověřili podplukovníka Henrci Mucci (Benjamin Bratt) a kapitána Roberta Prince (James Franco) s jejich 6. praporem, který je nejlépe vycvičenou, ale nejmíň využitou jednotkou armády. Pomáhají jim také filipínští partyzáni kapitána Pajoty.

Celá záchranná mise, která trvala jen 5 dnů od 27. do 31.ledna 1945, nakonec dopadla úspěšně a všech 511 věznů bylo po třech letech zachráněno. Zemřel jen jeden, major Gibson a to až po útěku na malárii. Během akce byli zabiti dva příslušníci 6. praporu a 21 filipínských partyzánů.

Útok na Cabanatuan zůstává nejúspěšnější záchranou misí v historii amerického vojenství.



Pozn. autora: Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

70 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoké světy

13:05 - 13:50

35 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

13:35 - 14:35

5 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

15 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190599
Osobností: 697908
Fotografií: 764246
Plakátů: 376770
Obsahů a biografií: 178331

Poslední komentáře

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Strážmistr Topinka (2019) [TV se...

Aj na konci sveta sa niečo deje

Strážmistr Topinka
Seriál vychádza z Doktora   Martina, ktorý sa tu   sporadicky mihne. A aj keď v   origináli Topinka nebola moja   najsympatickejšia postava,   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 7 / 10

Ukradené auto (1999) [TV epizoda...

Ukradené auto
Otec Ericoj veme klíčky od   auta kvůli škrábanci a že   není zodpovědný a tak Kelso   sežene jiné auto, ale to je   údajně kradené, tak celá   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10