Duben
ohodnotit

Rodná zem

Rok:
1953
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
26.2.1954

Obsah filmu Rodná zem

 
Film oslavuje radostné umělecké tvořivosti slovenského lidu. Vypráví příběh několika chlapců a děvčat, kteří byli objeveni v několika krajích Slovenska instruktorem profesionálního souboru lidových písní a tanců a kteří se sešli v radostném kolektivu mladých lidových umělců.

Autor/Zdroj: Bartošková Šárka/Československé filmy


Hudobno-tanečný film, ktorý oslavuje l'udovo-umeleckú tvorivosť slovenského národa. Príbeh o objavovaní mladých l'udí z roznych krajov Slovenska, ktorí sa stávajú členmi profesionálneho kolektivu v súbore lidových piesní a tancov.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj:...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 2.10.2016
Hned na začátku mne zaujaly ty děti, co   vyprovázely písní tu holčinu. Ty hlasy mi k   nim vůbec neseděly. Ale já nemám hudební   sluch. Ano, celý film je asi jedno velké   kýčovité představení o folkloru, ale to je mi   fuk. Nádherná krajina, staré zvyky, a některé   písničky se mi prostě líbily. A to tento druh   filmů nepatří zrovna mezi mnou oblíbené.   Tento však v sobě nese něco zvláštního. Snad   ducha, snad něco jiného, nevím. A autoři do   toho dostali dokonce jakous takous dějovou linii.   Bohužel, snad v rámci této, z toho udělali   místy prachsprostou agitku. Už jsem jen čekal a   začnou zpívat o Leninovi nebo Stalinovi. Což je   velká škoda zbytečně to snímek sundává o   moc níže. Prostě berte celý film s mírným   nadhledem.
Nasudr
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 4.1.2011
Veľmi pekne spracovaný film najmä po umeleckej   stránke. Krásna príroda, kroje, krásni mladí   ľudia, spev a tanec. Je to malebný príbeh o   živote chudobných mladých ľudí, ktorých   najviac zbližovali práve ľudové piesne a tance   z rôznych kútov Slovenska. Dej filmu bol pomerne   jednoduchý, avšak bola to doslova okuzlujúca   prehliadka ľudových piesní a najmä   vynikajúcich tanečných vystúpení.
Jarotinek
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 16.2.2010
Patří k našemu dětství
chodili jsem kdysi povinně na tento druh filmů,a   přesto se rád podívám na něj,pokud si   odmyslím politickou objednávku, kouřící   komíny hutí,a pod. Tradiční lidové písně   jsou hezké, horší je to to s písněmi,kde je   vsunut politický text(rudé prapory, Lenin,Stalin   a pod).Je možné vidět tradiční kroje, způsob   života horalů,lidové zvyky,svatba...Je   dobré,že ještě stále existují soubory SĽUK,   Lúčnica, kteří prezentují slovenskou lidovou   tvorbu.A cikáni tam hráli pozitivní roli   také.Škoda,že dnes se moc ve fimech   neprezentují...


Hodnocení:n12345678910
Rodná zem (1953)Rodná zem (1953)Zdroj: archív H. M. /reprofoto SME - Erika LitvákováRodná zem (1953)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697863
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10