Zari
ohodnotit

Příběh kriminálního rady [TV film]

Další název:
Případ kriminálního rady
Žánr:
Rok:
1994
Délka:
97 minut
„Napínavý příběh, který odhaluje nejen několikanásobného vraha dětí, ale i neobvyklý vztah otce a syna.“
Popis / Obsah / Info k filmu Příběh kriminálního rady
POZOR, SPOILER

Dětské ruce drží hračku s kuličkami uvnitř a nakresleným vánočním stromkem. Najednou zazní výstřel…

Pan Josef dělá hned po ránu humbuk a hlásí, že někdo zabil další dítě. A on to musí hlásit panu policejnímu radovi Rudi Heumanovi. Jenže probudil i jeho syna Vikiho. A také pana Seibta. To je plukovník, který zde také bydlí.

Pan rada podezřívá nejvíce nějakého Anatola Brikciuse, který byl viděn na místě v době vraždy.

V laboratoři zjistili, že vražedná zbraň měla levotočivou hlaveň.

Viky sedí se sourozenci Piretovými v nějakém podniku a baví se mimo jiné i o těch vraždách. Také si dávají vánoční dárky.

Pan rada přichází domů a vzpomíná, že zbraně s levotočivou hlavní dostal on a spolužáci po maturitě. Takže je podezřelá i pistole pana rady samotného.

Barry Piret zve Vikiho do Istanbulu. Vše je placeno. Pak jdou ještě k někomu na večeři, takže se Viky vrací hodně pozdě. A je načapán otcem. Ten mu vytýká že přijal dárek, hodinky od Barryho. A výlet do Istanbulu mu zakáže.

Plukovník byl také obeslán, aby dal svou zbraň ke kontrole. Vysvětluje Vikimu, jak se zbraň kontroluje. Ten pak z otcovy pistole vystřelí. Později ještě debatuje s Josefem. A zatímco pan rada uvažuje i s kolegou nad těmi vraždami, je zabito další dítě, chlapec.

Po příchodu domů pozná pan rada, že bylo se stříleno z jeho zbraně. Sluha Josef mu vše poví.

Rodiče zavražděného by rádi poznali Vikiho. Seznámí se a paní se Viky zamlouvá. On také vyslechne otcovu přednášku, co vše dokáže moderní elektronkový mikroskop. A že právě s jeho pomocí mohou odhalit původ bavlněných vláken nalezených na místě vraždy. Následně vidíme Vikiho, jak v noci tajně jak pálí v krbu bavlněné rukavice. Pak přichází kolega pana rady a seznamuje ho s dalšími nálezy z místa činu. Výborný otisk bot a pan rada ví, komu patří. Vikimu.

Ten se prohrabuje v popelu z krbu.

Rada odvolává pátrání po Brikciovi a syna bere s sebou autem. Sdělí mu mu, že budou chytat a zatýkat Brikciho. Usednou spolu a to, co následuje, bude velké překvapení pro všechny zúčastněné…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh kriminálního rady
Rada Heumann, úspěšný kriminalista, pátrá po několikanásobném vrahovi dětí. Ale to je jen jedno tajemství, které příběh spisovatele Ladislava Fukse přináší. Autor s psychologickou přesností rozehrává i Heumanmovo rodinné zázemí a otcovský despotismus, jehož obětí se stává mladší ze dvou synů. Viki, chlapec před maturitou, se cítí otcovým diktátem ponižován. Rozhodne se otci pomstít tím, že zpochybní jeho kriminalistickou neomylnost. Vztah otce a syna je také páteří televizní dramatizace B. Zelenkové, která v plné míře respektovala autorův záměr: tragickým příběhem vyjádřit naléhavé varování před odlidštěním rodinných vztahů. Režisér D. Klein svěřil hlavní roli Luďku Munzarovi, který vytvořil vynikající studii člověka, pro něhož povinnost byla vždy nadřazena osobním pocitům.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Příběh kriminálního rady
Úspěšný kriminalista Rada Heumann pátrá po několikanásobném vrahovi dětí. Ale to je jen jedno tajemství, které příběh spisovatele Ladislava Fukse přináší. Autor s psychologickou přesností rozehrává i Heumanmovo rodinné zázemí a otcovský despotismus, jehož obětí se stává mladší ze dvou synů. Viki, chlapec před maturitou, se cítí otcovým diktátem ponižován a rozhodne se otci pomstít tím, že zpochybní jeho kriminalistickou neomylnost. Titulní roli rady Heumanna jako vynikající studii člověka, pro něhož povinnost byla vždy nadřazena osobním pocitům, vytvořil Luděk Munzar.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vlak dětství a naděje (1985) [...

17:20 - 18:25

30 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

17:00 - 17:55

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

245 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Divá Bára (1948)

17:05 - 18:52

45 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

Reklama