Duben
ohodnotit

Medvídek

Rok:
2007
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
6.9.2007
„O světě, ve kterém je ženský princip mocnější než mužský, měkké je mocnější než tvrdé a voda je mocnější než kámen.“
Popis / Obsah / Info k filmu Medvídek



Bývalé spolužáky z gymnázia zavál život každého jinam. Jirka je majitelem galerie a jeho žena Vanda vede cukrárnu. Ivan je ambasador v Itálii a je ženatý s nenápadnou Johankou. Roman je gynekolog a manžel zdánlivě ušlápnuté Anny, která ráda peče dorty s medvídkem. Postupně se ukazuje, že každý před ostatními něco tají. Například Vandina plachá sestra Ema by chtěla dítě, ale bojí se navázat vztah, a tak přemlouvá nejprve Jirku a poté Romana. Slovenka Jutka udržuje několik let milenecký poměr s Romanem a má s ním dceru Natálku. Situace se vyhrotí, když navštíví Annu a vyjde najevo, že jim oběma Roman osm let lhal. Obě ženy ho vyhodí a totéž vzápětí potká i Jirku. Zdá se, že jen Ivan je v pohodě, i když zjistí, že jeho děti nejsou jeho, ale řidiče limuzíny Dina. Mrzí ho však, že mu to nikdo z přátel neřekl. Když partnerské krize vyvrcholí, ukáže se, že silnější a odolnější jsou v krizových situacích ženy.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Medvídek



POZOR SPOILER

Jirka je nájemce galerie a zrovna vítá hosty. Má zde i svou ženu Vandu. Ivan je zase diplomat v Itálii. I on má ženu a to Johanku. Ta je v jiném stavu. Roman je gynekolog, jeho žena je Anna, která ráda peče dorty. Na nich figuruje motiv medvídka. Jirka je v kině se sestrou své ženy a ta mu sdělí, že s ním chce mít dítě. Pak má Vanda narozeniny a na této oslavě požádá Ivan Jirku, aby mu šel za kmotra. Johanka se svěří Vandě, že dítě není Ivanovo, ale někoho zcela jiného. Jirka Vandě vyčítá nepořádek. Za Romanovou ženou přichází jeho milenka a vyzradí jejich vztah. Z čehož Roman nemá vůbec radost, a když jej vykopne i milenka, končí u svých rodičů. I zde vyjde najevo nevěra Romanova otce. Rovněž Jirka má sbaleno. Johanka hlásí manželovi druhé těhotenství. Zhrzené manželky se dají dohromady a začnou pokračovat v provozu mini občerstvení, kam dříve nepáchla ani noha. Nakonec se všichni tři kamarádi sejdou po koncertě, aby si některé věci ujasnili. Otázka zní, zda se jim to povede nebo zda se k tomu vůbec dostanou.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Medvídek



Příběh ze současné Prahy vypráví o osudech tří přátel, kteří se znají ze školních let. Jejich vztahy se zdají idylické, málokdo z jejich okolí však tuší, že všichni z nich mají tajemství, které ovlivní jejich další osudy. Název vychází z pojmu, který vyjadřuje roztomilého plyšového medvídka, ale i dravou šelmu.
Filmová ročenka 2007


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Medvídek



Příběh zasazený do současné Prahy vypráví osudy tří kamarádů, kteří se znají už od školních let. Mají k sobě velmi blízko, vzájemně se se svými rodinami navštěvují a jejich vztahy se zdají být idylické. Málokdo z jejich okolí, včetně jejich žen, však tuší, že všichni z nich mají tajemství, která zásadně ovlivní jejich další směřování. Co se stane, když přetvářky, tajnosti a lži vyjdou na povrch? Vydrží jejich přátelství a manželství? A existuje takové kamarádství i mezi ženami?
Medvídek vypráví skutečné příběhy skutečných lidí. S lehkostí komedie nám ukazuje různé způsoby řešení manželských kotrmelců, vzpour a rozletů. A navíc pro ženy má Medvídek významné poselství shodné s mottem v titulcích: „voda je mocnější než kámen, měkké je mocnější než tvrdé a ženský princip je mocnější než mužský“. Ženy mají prostě navrch!


Autor: hejtman

Popis / Obsah / Info k filmu Medvídek



Stálý tvůrčí tým, scenárista Petr Jarchovský, režisér Jan Hřebejk a producent Ondřej Trojan, vsadili i v hořké komedii Medvídek na osvědčený model, jejž si během let vypracovali a jenž zaručuje velkou diváckou odezvu. Opět se zabývají manželskými a přátelskými vztahy v různých peripetiích, přičemž akcentují jak humorné situace, tak závažné mezilidské problémy (nevěra, neplodnost, podvádění, lži). Sledují osudy trojice přátel z gymnaziálních let, neúspěšného galeristy Jirky, sukničkářského gynekologa Romana a ambasadora Ivana, a jejich manželek, energické a nepříliš pořádné majitelky cukrárny Vandy, zdánlivě ušlápnuté a čistotné Anny a jemné a tiché Johanky. Ačkoliv se všichni často scházejí při různých společenských příležitostech, skrývají před sebou různá tajemství. Není proto divu, že se rodinné vztahy Jirky a Romana zhroutí, zatímco Ivan přijímá manželčinu nevěru (s následkem tří dětí) jako „drobnou krizi“, kterou úspěšně překonali. Silnější než muži se nakonec ukážou právě jejich partnerky: Vanda, Anna a Romanova dlouholetá milenka a matka jeho dcerky založí prosperující podnik na výrobu dortu Medvídek a Johanka se emancipuje jako letuška. Do hry ještě zasahuje Vandina patologicky úzkostná sestra Ema. – Postavy, epizody i dialogy jsou nesporně odpozorovány ze života a jsou začleněny do reálného, byť poněkud apartního prostředí. Jenže děj se až příliš soustřeďuje na charakterizaci hrdinů a méně na „příběh“; závažnější motivy s morálními aspekty se tak ztrácejí v podružnostech. Nemohou to zachránit ani oblíbení herci, jejichž hrdinové vesměs přebírají jejich vlastní jména.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/9


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Medvídek



Přes poetický název půjde opět o tragikomedii sázející především na skvěle napsané postavy a jejich dialogy. „Pokud bychom měli žánrově film přirovnat k některému dílu světové kinematografie, mohla by to být Americká krása nebo Hana a její sestry. Je to hodně konverzační film, který zkoumá z mnoha úhlů fenomén manželství a vše, co k němu patří. Tedy mateřství, otcovství, nevěry… To, jak je někdy manželství rozkládáno plíživě, nebo naopak, jak i velké zásahy zvenčí ho nerozklíží. Těžiště je tedy v postavách a jejich psychologii,“ vysvětluje Jan Hřebejk. Petr Jarchovský k tomu podotýká, že kdyby neexistoval film Tajnosti a lži, jeden z jejich nejoblíbenějších filmů, nynější Medvídek by se takto mohl jmenovat. „Zajímají mě příběhy, ve kterých věci nejsou pod povrchem takové, jaké se jeví navenek,“ dodává Jan Hřebejk.

V příběhu o trojici kamarádů a jejich partnerkách se opět sešlo několik herců, se kterými režisér již spolupracoval: Nataša Burger, Jiří Macháček a také Aňa Geislerová a Roman Luknár. Ti budou stejně jako v Krásce v nesnázích hrát partnery. Autoři ovšem pro ně vymysleli naprosto odlišné postavy, a tak bude pro diváky jistě velice zajímavé sledovat, jak se může vztah mezi dvěma herci na plátně vyvíjet. Šestici uzavírají Táňa Vilhelmová a Ivan Trojan.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Stíny v mlze (2021) [TV seriál...

20:10 - 21:20

10 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

ČT2 - Hrabě Monte Christo (1980) [TV...

20:00 - 21:40

20 minut již uběhlo
80 minut zbývá do konce

NOVA - Specialisté (2017) [TV seriál]

20:20 - 21:25

0 minut již uběhlo
65 minut zbývá do konce

Prima - Lež na pláži

20:15 - 21:30

5 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190596
Osobností: 697902
Fotografií: 764097
Plakátů: 376753
Obsahů a biografií: 178322

Poslední komentáře

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Strážmistr Topinka (2019) [TV se...

Aj na konci sveta sa niečo deje

Strážmistr Topinka
Seriál vychádza z Doktora   Martina, ktorý sa tu   sporadicky mihne. A aj keď v   origináli Topinka nebola moja   najsympatickejšia postava,   více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 7 / 10

Ukradené auto (1999) [TV epizoda...

Ukradené auto
Otec Ericoj veme klíčky od   auta kvůli škrábanci a že   není zodpovědný a tak Kelso   sežene jiné auto, ale to je   údajně kradené, tak celá   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

O těle a duši (2017)

O těle a duši
Musím se přiznat, že v   maďarské kinematografii mám   určité (a ne malé) mezery,   ale tuhle podívanou bych si   troufl doporučit každému   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10