Duben
ohodnotit

Křest ohněm

American Soldiers

Další název:
American Marines - Die Elite Einheit; American Soldiers - Ein Tag im Irak
Žánr:
Země:
Rok:
2005
Délka:
110 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Křest ohněm
Film je natočen podle skutečných událostí. Americká armáda zaznamenala nejvíce obětí od dob, kdy válka v Iráku oficiálně skončila. Toto je jeden příběh z oněch dubnových dní.

Irák, 12.duben 2004
1. obrněná jednotka seržanta Delvecchia (Zan Calabretta) je na obvyklé hlídce před konvojem, když je napadnou povstalci, kteří Delvecchia zraní. Jeho muži je zlikvidují a dopraví Delvecchia do irácké nemocnice, kde prodělá víceméně úspěšnou operaci. Poté jedou dál ulicemi směrem k základně, ale povstalci je znovu pronásledují a pak jich zaútočí tolik, že se musí opevnit v jedné zrušené továrně.

Tady umírá i přes velkou snahu doktora Cohena (Jordan Brown) druhý seržant Stalker (Shaun Garett). Velení jednotky prozatím přebírá Jackson (Curtis Morgan). Vojáci jsou obklíčeni a pomoc nepřichází. Až jim pomůže jednotka irácké policie pod vedením poručíka Ahmeda (Vince Salonia), která je slyšela ve vysílačce. Díky nim prorazí obklíčení a spolu s policisty jedou na jejich stanici, kde se všichni opevní.

Jsou zde svědky sebevražedného atentátu na civilisty a potom i několika útokům na ně samotné, které vždy odrazí. Vysílačkou marně volají o pomoc, až jim velitelství pošle na převoz vrtulník. Rozloučí se tedy s Ahmedem a jeho policisty a jedou na místo přistání. Tady zjistí, že byl vrtulník sestřelen a jeho posádka je mrtvá. Navíc je znovu přepadnou povstalci.

Zachrání je jednotka národní gardy z Ohia nadporučíka Banningse (Jim Gilbert), která je zároveň vojenskou policií a právě převáží vězně. Delvecchio a spol., jejichž náklaďák je nepojízdný, pokračují dál s nimi až do neoficiální věznice CIA jménem Tábor Zebra, kterou vede drsný vyšetřovatel comandant Frederico Cruz de La Rocha (Sergio de La Rocha).

Zde probíhají tvrdé výslechy a brutální mučení vězňů. Jackson a ostatní jsou znechuceni a chystají se zakročit. Nadporučík Banning a jeho muži se k nim přidají, odzbrojí strážce CIA, seberou vězně a odjedou.

Na cestě ale padnou do pasti, která je donutí ukrýt se v nějakém starém skladišti a odtud se bránit. Je spousta raněných a mrtvých. Z Delvecchiovy jednotky umírá Carver (Philippe Buckland). Po boji Cohen stabilizoval raněné a konvoj se vydal znovu na cestu. Seržant Delvecchio nařídí Cohenovi, aby mu píchl adrenalin, který ho postaví na nohy. Jedno z aut naneštěstí najede na minu. Banning je zoufalý, v autě byli převážně jeho muži a vězni.

Je to vskutku nekonečný příběh. Vojáci jsou zoufalí a ztrácejí sebevědomí. Vědí, že jim na pomoc nikdo nepřijde a oni se z toho musí dostat sami. Jejich konvoj pokračuje dál.

Za nimi jede velká přesila iráckých povstalců, kteří je rychle dohánějí. Američané jim tedy přichystají past a v jedné pískovně si na ně počíhají. Nastává boj a jim rychle dochází munice, až jim dojde úplně. Tehdy se palba zastaví a povstalci jdou okrádat mrtvé. Američané na ně však zaútočí s noži v rukou. Nastane boj muže proti muži a Američané nakonec proti přesile zvítězí. Seržant Delvecchio je mrtvý, zemřel hrdinskou smrtí a zachránil přitom ostatní.

Nadporučík Banning zanechá Jacksonovi a zbytku mužů z Delvecchiovy jednotky jeden vůz. Rozloučí se, rozdělí a odjedou.
Toho dne už nikdo z těchto dvou jednotek nezemřel.


Pozn. autora: Popisek vznikl za spolupráce Hortensie.


Autor: M.A.G.

Popis / Obsah / Info k filmu Křest ohněm
Mezinárodní teroristická organizace se pokouší unést letadlo s rukojmími. Mezi rukojmí se náhodně připlete manželka bývalého odborníka na protiteroristický boj, jistého Breda Kartovského, který byl při jedné záchranné akci zraněn. Teroristé vymění rukojmí za svého vězněného velitele. To se nelíbí kpt. Grenatovi, agentovi, kterému se jej pracně a za jistých obětí podařilo dopadnout. Spojí se svým přítelem Bredem a společně odjedou na ostrov, na který se teroristé s rukojmími ukryli. Snaží se rukojmí osvobodit, což se jím nedaří, a tak si přizvou na pomoc CIA a americké námořní síly, které operaci dokončí.

Erkul


Autor: Erkul

Popis / Obsah / Info k filmu Křest ohněm
Devatenáctiletý vojín Aikens slouží v misi v Iráku. Jako nastávající otec natáčí pro svého nenarozeného syna video deník, v němž se setkáváme s jeho jednotkou vedenou náročným, ale oblíbeným seržantem Delvecchiem. Při rutinní průzkumné akci padne jednotka do léčky a ocitá se pod palbou. Seržant je těžce zraněn a vojáci se musí rozhodnout, zda počkají na vrtulník, nebo ho přepraví do místní nemocnice. Ukáže se však, že záchrana života jejich velitele znamená ohrožení jejich vlastních životů. Navíc pro některé z nich je to první zkušenost se zabitím člověka.
(oficiální text distributora)


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190604
Osobností: 697946
Fotografií: 764379
Plakátů: 376814
Obsahů a biografií: 178343

Poslední komentáře

Kapitán Fracasse (1961)

Kapitán Fracasse
Pěkná francouzská   historická romantika s   nezbytnou dávkou   dobrodružnosti a krásnou   výpravou. Typický film pro   Jeana Maraise v roli více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Svatyně (2022) [TV epizoda]

Svatyně
Pustil jsem se do sledování   druhé série seriálu HALO,   ačkoliv první řada byla pro   mně spíš lehký   nadprůměr. První díl   druhé série se více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Školní ples (1999) [TV epizoda]

Školní ples
Tenhle díl byl dle mého   spíše méně vtipný a o   něco vážnější. Blíží   se školní ples, Eric jde s   Donnou, Fez plánuje tanečky   a více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Fakjů pane učiteli 3 (2017) [DCP...

Fakjů pane učiteli 3
Jednoznačně nejslabší díl   a doufám, že je poslední.   Že to bude přehnaná   nereálná ptákovina člověk   čekal, ale že to bude až   takhle špatný, to jsem   nečekal....

Autor: Máša13 | Hodnocení: 3 / 10

Tři muži a nemluvně (1987)

Tři muži a nemluvně
Celkem příjemná rodinná   komedie, kde člověk nesmí   moc přemýšlet nad naivitou   a kýčovitostí, které   snímek doprovází od   začátku do konce.

Autor: Máša13 | Hodnocení: 6 / 10