Zari
ohodnotit

Hlídač mrtvých

Nightwatch

Žánr:
Rok:
1998
Délka:
98 minut
„Policie jej obvinila z několika vražd a teď je mu v patách. Skutečný vrah však bohužel také…“
Popis / Obsah / Info k filmu Hlídač mrtvých
Chudý student práv Martin, sdílející byt se svou přítelkyní Katherine, si našel práci nočního hlídače. Bohužel pro něj si vybral čas nástupu v době řádění sériového vraha prostitutek. Pro upřesnění: jedná se o nekrofila. Krásně to do sebe zapadá...
Svým dílem přispěl i Martinův životem znuděný kamarád James. Aby opět získal sladkou chuť chlapecké zábavy, zatáhl nevědomky Martina i sebe do smrtelné hry. Mladá prostitutka Joyce jí také neunikla.
Martin cítí čím dál více strach z nočních směn v novém zaměstnání a na klidu mu rozhodně nepřidá přivezení další oběti sériového vraha a její noční procházka. Naštěstí se v jeho blízkosti pohybuje uznávany detektiv Cray a Martin se cítí znatelně lépe. Přesto se vzápětí Martin stává podezřelým z vražd prostitutek po té, co byla nalezena poslední oběť–ehm-znásilněna.
Může být Martin nekrofilní maniak?
Jestliže si klademe tuto otázku, znamená to, že thriller zapůsobil perfektně! Vyřešení se sice může zdát trochu průhledné a laciné, ale na druhou stranu je vymyšleno lépe, než kdyby se to hodilo na úplně neznámého plešatého maniaka.
Jistě, pár chyb se objeví. Pro představu upozorňuji na to významné závěrečné ohlédnutí na budovu, v níž se odehrálo všechno zlo, poučná průpovídka rovněž na konci a nějaké to filmové klišé. Možná by to celé snímek zničilo, kdyby začátek nezanechal tak silné emoce.
Proč Martina tak fascinuje ta fotografie na stěně, červené poplašné světlo, zakryté jehličnany před márnicí a co znamená zvyšující se počet nočních můr poletujících v lampě? Některé úseky filmu prolínané živou hudbou, aby byly zastrašeny obavy z ticha a tmy, velice překvapují. Neobvykle a nečekaně!
Ewan McGregor opět exceloval v celé kráse svého hereckého talentu a dodal postavě Martina to, co potřebovala. Z Nicka Nolteho šel strach a nejistota, rovněž zvládl svou úlohu.


Autor: charlie

Popis / Obsah / Info k filmu Hlídač mrtvých
Mladý student práv si přivydělává v nemocnici, kde pracuje jako noční hlídač. K jeho smůle se jeho nástup do práce kryje se dnem, kdy neznámý sériový vrah začne terorizovat město...

V hlavních rolích napínavého thrilleru o pátrání po masovém vrahovi uvidíme Ewana McGregora (Mělký hrob, Trainspottingl, Patricii Arquetteovou (Pravdivá romance, Lost Highway), ve vedlejší roli exceluje Nick Nolte (Mys hrůzy).


Popis / Obsah / Info k filmu Hlídač mrtvých
Mladý student práv si přivydělává v nemocnici, kde pracuje jako noční hlídač. K jeho smůle se jeho nástup do práce kryje se dnem, kdy neznámý sériový vrah začne terorizovat město. Všechny stopy totiž vedou právě k němu. Policie stahuje smyčku a on se stává hlavním podezřelým. Aby očistil své jméno, musí si zachránit život: pravý vrah je mu totiž v patách.

Zdroj: SPI International


Popis / Obsah / Info k filmu Hlídač mrtvých
Americký thriller Hlídač mrtvých je remakem dánského snímku Noční hlídač, který v roce 1994 zaznamenal doma značný komerční úspěch. Zajímavostí je, že na nové verzi pracovali ve Spojených státech nejen stejný producent, scená-rista a režisér, ale také kameraman a hudební skladatel. Na scénáři se s režisé-rem Olem Bornedalem však tentokrát podílel Steven Soderbergh. Podle recen-zenta časopisu Variety se však při „překladu" vytratila lidskost a sarkastický humor. - Student práv Martin Bells nastupuje jako noční hlídač v městské márnici právě v době, kdy policie vyšetřuje případ neznámého masového vraha prostitutek. Martin je proti své vůli stále více vtahován do vyšetřování a nako-nec je ze zločinů obviněn právě on. V dramatickém finále, odehrávajícím se v prostorách pochmurné nemocniční budovy, však vejde najevo, kdo je skutečně vraždícím psychopatem. - Tvůrci zručně pracují s letitými atributy žánru. Do-vedně manipulují s napětím, naznačují falešné stopy (podezřelými jsou Marti-nův cynický přítel James a narkomanský doktor) a dovedně těží z atmosféry nočních reálů pustých prostor márnice. Nevyhýbají se ani drsnějším scénám, jež však k thrilleru patří. Zajímavou složkou je „napovídající" hudba, zjevně odvo-zená ze soundtracků Hitchcockových filmů.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2000/6/17

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Otázky Václava Moravce (2004) ...

12:00 - 13:00

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

ČT2 - Cesty víry (2005) [TV cyklus]

12:45 - 13:10

0 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

50 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

12:00 - 13:00

45 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Fantom hlubin (Phantom Below)

Fantom hlubin
Phantom Below

Laterna Magika: Noční zkouška

Laterna Magika: Noční zkouška

Naposled navštívené:
Fantom hlubin (Phantom Below)

Fantom hlubin
Phantom Below

Laterna Magika: Noční zkouška

Laterna Magika: Noční zkouška