Duben
ohodnotit

G.I.Joe

G.I.Joe: The Rise of Cobra

Další název:
Dark Sky: First Strike
Rok:
2009
Délka:
118 minut
Premiéra v ČR:
13.8.2009
„Jsou tam, kde všechny ostatní možnosti selhaly.“
Popis / Obsah / Info k filmu G.I.Joe
POZOR SPOILER

Ve středověku, v roce 1941 je ve Francii James McCullen potrestán za to, že prodával zbraně nepřátelům Ludvíka XIII, ale také jemu. Není zabit, ale je mu nasazena železná maska.
Z tohoto století se přesuneme do blízké budoucnosti. McCullen, potomek toho z roku 1641, též zvaný Destroy, předvádí účinek své nové zbraně a prohlašuje, že zítra budou první hlavice převáženy z Kirgizstánu. Ochranu tohoto kufru zajišťuje Duke se svým kamarádem a celým týmem. Na 41. kilometru dojde k přepadení a Duke málem o kufr přijde. Vlastně je skoro poražen, ale zjeví se tu dívka s mužem a na poslední chvíli pomohou. Ukáže se, že jsou to lidí generála Hawka, který vede speciální tajnou jednotku s názvem G.I.Joe. Ta má základnu uprostřed pouště a říká se jí doupě. Duke i jeho kamarád projdou testy a stanou se také členy.
Původce přepadení je žena. Bývalá Dukeho milenka. Nyní je vdaná a jmenuje se Ana De Cobray. Ta dělá pro svého milence a šéfa, jímž není nikdo jiný než právě McCullen. Ten nyní přišel do Doupěte, aby zkontroloval obsah svého kufru. Hawk netuší, že to je on, kdo zorganizoval přepadení. A také netuší, že při kontrole to McCullen zařídil tak, aby bylo zařízení možno vystopovat. Tak se i stane a kufr je Anou ukraden.
Následně jsou hlavice aktivovány s pomocí barona de Cobraye, který je hned poté zavražděn. Nebezpečná zbraň je odvezena do Paříže. Jednotka z Doupěte ví kde je a dochází k boji, který jednotka nezvládne. Jedna z hlavic je vypuštěna na Eifelovu věž a ta se jejím vlivem kácí. Duke je navíc při akci zajat. Jeho lidé také. Ovšem on je zajatcem Destroe, kdežto oni zajatci francouzské policie.
Dukemu se podaří podobná věc jako tehdy u nich Destroyovi, totiž zapne na kufru ukazatel jeho polohy. Jednotka je policií propuštěna a ihned spěchá ke kufru. Zjistí, že Destroy má podvodní základnu přímo pod ledem Antarktidy.
Zrovna když chce Destroy udělat z Dukeho bezduchého androida, začíná masívní útok. Nu a Duka už čekají jen samá překvapení, jedno větší než druhé. A jednotka G.I.Joe útočí na všech frontách...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu G.I.Joe
Na začátku filmu se ocitáme v 17. století za doby krále Ludvíka třináctého. Na mučidla je přiváděn skotský obchodník se zbraněmi McCullen, který ale své zboží neprodával jen králi, nýbrž i jeho protivníkům. Za to ho stihl krutý trest, král mu na obličej nechal přiškvařit kovovou masku. Celá McCullenova rodina se pak rozhodne králi a vládám v budoucnosti mstít tím, že budou prodávat zbraně všem znepřáteleným stranám. Pak se přesouváme do nedaleké budoucnosti, kdy největší světový výrobce zbraní James McCullen představí ničivou nanobotickou zbraň. Když ji jednotka NATO převáží, neznámé supermoderní komando se ji pokusí ukrást. Ještě že na místo dorazí mezinárodní tajná elitní jednotka G. I. Joe, ti nejlepší z nejlepších, která zachrání situaci. Jediní dva vojáci, kteří útok přežili, teď stojí před otázkou, kdo byli tajemní útočníci, ale také, kdo jsou vlastně jejich zachránci.

Zdroj: Nova


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu G.I.Joe
Režisér Múmie je späť a prináša ukážkový letný popcorn!

V súčasnosti nájdete v Hollywoode málo pravých režisérov popcornových blockbustrov a tých posledných mohykánov značne ubúda. Ešte M. Bay a R. Emmerich dokážu zrovnať pol planéty a diváci na nich húfne prídu, no ostatní borci zlyhali a zobrali ku dnu aj svoje série. To Stephen Sommers, známy vďaka dvom Múmiám i Van Helsingovi, sa po päťročnej pauze vracia skutočne svojským spôsobom – peknou ukážkou typického letného akčného megabijáku.



Hollywood totiž dokáže preniesť na plátno už čokoľvek a keď na ňom skončili piráti z turistickej atrakcie, či skladajúci roboti, musia uspieť aj akčné figúrky. G.I. Joe sú vojaci z parádneho tímu bojujúceho proti zlu – tentoraz majú náročných súperov, a to organizáciu COBRA, kde figuruje napríklad sexi Barónka, nebezpeční ninjovia a mlátia sa v uliciach Paríža či vo vzduchu.

Dej filmu nie je podstatný a viacerým divákom vyšumí hneď po skončení filmu. Počas sledovania je však stále jasné, kto za koho kope, na akej strane bojuje a s kým. Pretože Paramount pristupuje k G.I. Joe Rise of Cobra ako k prvému dielu potenciálnej série, scenáristi šikovne využívajú duo nováčikov (Dukea a Ripa) na introdukciu s organizáciou, ich začiatky, prvé akcie, zoznamovanie sa so zbraňami či špeciálnymi oblekmi. A je to skutočne bláznivá hodinka, ktorá neberie sama seba vážne, Rip vtipkuje ostošesť a Sommers servíruje jednu akciu za druhou. Po polovici zostrí akciu nadobro a boj so zlom vrcholí v neskutočných parodických akciách vykrádajúcich celý akčný žáner za posledných dvadsať rokov, až to nie je pekné – ale rozhodne zábavné.




Sommers totiž pochopil jeden podstatný fakt, ktorý mu sčasti ušiel pri Van Helsingovi a osobne mi pri ňom vadil najmä v závere. Letný blockbuster môže mať dve podoby – buď berie svoj svet vážne, vysvetľuje ho a ukazuje morálne či iné poslanie hrdinu a jeho dopady (Spider-Man, X-Men). Alebo rezignuje na vážnu nôtu a sústredí sa na akciu a zábavu. Toto je prípad G.I. Joe, ktorý vie, že pracuje de facto iba s plastovými hračkami a nemá moralizovať, ale zabávať, rúcať Eiffelove veže, mlátiť sa pod vodou a nebyť príliš vážny (žiadne slzičky a la Van Helsing).

Ďalšia nástraha letného hitu, ktorú Sommers vždy zvláda, je kadencia akčných scén. Bežne sa do rozpočtu a stopáže zmestia tri-štyri veľké a pár malých, no G.I. Joe ju ukazuje non-stop. A tam, kde napríklad Rob Cohen (Stealth, Múmia 3) ponúka iba nudné remeslo, je Stephen šikovnejší. Nedokáže veľa originálneho vymyslieť – na druhej strane sa tým ani netají, a tak sa rád inšpiruje inde. A v tomto smere prispôsobuje akcii aj ďalšie zložky: strih, hudbu a triky. Nie sú dychberúce či najlepšie v roku, ale potešia a dokáže si s nimi opäť posunúť ďalej latku svojich detských snov.



A tie tu plní Sommers znamenite, pričom na rozdiel od iných majstrov a očakávaných hitov roka ponúka finálny pozitívny element – vyváženosť. Michael Bay ju prepískol, McG sa k nej ani nedostal a Sommers ju ukazuje v plnej kráse. Sú tu dobrí i zlí bojovníci, mastia sa medzi sebou v neskutočných prostrediach, majú supermoderné zbrane, lietadlá, rakety. Vojaci sú poriadne hrdinskí, ženy neskutočne príťažlivé vo vojenských oblekoch s puškou v ruke a ninjovia zvládajú bojové umenia a radi si to rozdajú s hrdinami na férovku. G.I. Joe má pritom všetko – naháňačky, pästné súboje, malé boje i veľké bitky. Mnohé ste už možno videli, no ich variácie fungujú dobre.

Herecké výkony sú pomerne nevýrazné, čo nie je zápor, pretože všetci zúčastnení svedčia svojmu účelu ako jasné prostriedky. Zhasnite svetlá v sále, zoberte obrovský popcorn a liter coly, lebo až teraz prichádza tá pravá letná zábava. Wolverine, Terminator i Transformers sklamali – G.I. Joe nečakane potešil, čo po prvých reakciách netipoval asi nikto. Dosť bolo experimentov a vážnych etúd, americký prostý blockbuster je späť – a konečne si ho môžeme užiť v horúcom auguste!
Autor: Michal Korec, kinema.sk


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu G.I.Joe
Poslední velký zahraniční projekt natáčený v České republice zná konečně své celé jméno. K už dříve známému G. I. Joe se totiž na prvním oficiálním plakátě přidal správně cheesy podtitulek Rise of Cobra, odkazující na zločineckou organizaci, proti níž musí elitní tým amerických vojáků G. I. Joe bojovat.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu G.I.Joe
Herní série G.I. Joe firmy Hasbro se na americkém trhu objevila v roce 1964. Jednalo se o bojové figurky určené pro chlapce. V 80. letech, kdy se velikost těchto akčních figurek zmenšila, je děti začaly sbírat do sérií. Jejich obliba vedla ke vzniku populárního komiksu i animovaného TV seriálu. Nyní se tyto figurky (podobně jako Transformeři) stávají hrdiny hraného snímku Stephena Sommerse G.I. Joe (název je odvozen od obecného označení amerického vojáka, původně pěšáka). Americkým divákům, kteří na těchto hračkách vyrostli, jsou povahy jednotlivých bojovníků a vztahy mezi nimi dostatečně známé, tvůrci filmu se však snažili, aby jejich dílo bylo srozumitelné i ostatnímu publiku. - Děj se rozvíjí kolem únosu a použití nebezpečných moderních zbraní, nanomitových hlavic, jejichž pomocí chce majitel největší světové zbrojařské firmy Destro ovládnout svět. Tomu se snaží zabránit elitní vojenská organizace G.I. Joe, působící ve službách americké vlády. Náhodou se mezi její členy dostanou nováčci Duke a Ripcord, kteří společně s ostatními bojují o nanomitové hlavice s organizací Kobra, v jejímž čele stojí krásná Ana. Když se ukáže, že Kobra je ve službách Destra, vojáci G.I. Joe pochopí, že proti nim stojí silný protivník vybavený nejmodernějšími technologiemi. Akční snímek se odehrává v nedaleké budoucnosti, je plný bojových scén a digitálních efektů; místy připomíná počítačovou hru. Problematická je dramaturgie: autoři se snaží jen logicky pospojovat a motivovat dlouhé bojové scény, což se jim místy nedaří. Ve snímku nechybí ani klasická (a pro hollywoodské filmy téměř „povinná“) milostná romance. Natáčelo se s vysokým rozpočtem v mnoha zemích, mj. i v České republice.
–mat-, Filmový přehled 2009/10


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

G.I. Joe 2: Odveta (2013)

 G.I. Joe 2: Odveta (2013)
G.I. Joe 2: Odveta n
G.I.Joe: Retaliation
Žánr: akční / dobrodružný / sci-fi / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: Jon M. Chu

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Bydlet jako... na houbách

17:00 - 17:30

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

ČT2 - Kouzlo Velké Británie

16:35 - 17:25

25 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

NOVA - Odpolední Televizní noviny (20...

17:00 - 17:30

0 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito

16:40 - 17:55

20 minut již uběhlo
55 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178295

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10