Duben
ohodnotit

Fanatik tvořivosti [TV film]

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
57 minut
„Dokumentární film o Emilu Františku Burianovi a jeho hudební tvorbě.“
Popis / Obsah / Info k filmu Fanatik tvořivosti
Jméno Emila Františka Buriana si většina lidí spojuje s avantgardním divadlem předválečného Československa a konkrétní činností Burianova Déčka. Jen zasvěcení tuší, že Burian nebyl umělcem jednoho oboru. Kromě toho, že byl dramatikem, režisérem, příležitostně také scénografem, byl také spisovatelem, etnografem, jazzmanem, ale původně, i svým vzděláním, byl především hudebním skladatelem.
Dokumentární film režisérky Jany Hádkové Fanatik tvořivosti se pokouší zachytit právě tuto stránku jeho umělecké činnosti. Mapuje jeho hudební vývoj, připomíná jeho známé i neznámé skladby z oblasti populární i vážné hudby a všímá si i jeho kompozic pro film a divadelní scénu.
Burian napsal od svých šestnácti let přes dvě stě hudebních děl – byly mezi nimi sonáty, suity, kvarteta, opery i kantáty, jazzové skladby, orchestrální skladby a v padesátých letech pak i oslavné písně.
Protože se v současné době hrají jeho skladby velmi zřídka – jedním z důvodů je i nesnadná dostupnost jeho hudebního odkazu – a rovněž není k dispozici mnoho použitelných nahrávek, nechali autoři dokumentu některé skladby nastudovat přímo pro film. Živě tu zazní například Americká suita pro dva klavíry z roku 1926, Sonata C dur pro klavír v podání Tomáše Víška nebo árie z Burianovy opery Před slunce východem, které nastudoval přední český pěvec Ivan Kusnjer s klavíristou Jiřím Pokorným. Po více než sedmi desetiletích má tak divák příležitost udělat si představu o Burianově prvním operním díle, které v roce 1925 uvedla opera Národního divadla.
Kromě muzikologa dr. Josefa Beka, který provází celý film jako zasvěcený badatel a znalec Burianova hudebního díla, vystupují v dokumentu i osobnosti, které Buriana zažily ještě při jeho umělecké činnosti ve třicátých a čtyřicátých letech – herečka Milena Vildová-Caltová, která začínala v Burianově voicebandu v roce 1939, skladatel Jiří Sternwald, člen Burianova jazzového orchestru v pražském Mánesu a později jeho spolupracovník v Déčku nebo Božena Brodská, která tančila u Buriana koncem čtyřicátých let. Skladatel Jan Klusák se tu vyznává z obdivu k Burianovým operám, muzikolog Josef Herman hodnotí jeho scénickou hudbu a hudební publicista Jan Šmolík se zamýšlí nad Burianovým poválečným lidským i uměleckým extempore.
Filmový dokument Fanatik tvořivosti si nedělá nárok na vyčerpávající přehled Burianovy skladatelské činnosti – v hodinovém dokumentu zazní jen fragmenty z řady jeho hudebních děl. Přesto může být Emil František Burian-skladatel pro mnohé milovníky české hudební kultury dvacátého století zajímavým objevem.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Stařeček vavříny vídeňské sláv...

09:30 - 10:15

25 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázraky techniky

09:20 - 10:10

35 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Na vodě (2016) [TV seriál]

09:45 - 10:55

10 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

09:50 - 11:40

5 minut již uběhlo
105 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178298

Poslední komentáře

Konec rozkvětu (1972)

Konec rozkvětu
Povedená gangsterka v čele s   L.Marvinem .který má dostat   peníze s gangstera který   prodává jak drogy tak holky   a když odmítne L.Marvin si   to s ním vyřídí po svém.

Autor: PORTER | Hodnocení: 8 / 10

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10