Duben
ohodnotit

Dokonalý smysl [DVD kinodistribuce]

Perfect Sense

Další název:
Dokonalý soulad; Dokonalý smysl; Dokonalý cit (SK); Dokonalý zmysel (SK)
Rok:
2010
Délka:
88 minut, + znaková řeč
Premiéra v ČR:
2.2.2012
„V chaosu, způsobeném virem, se dva lidé snaží sblížit...“
Popis / Obsah / Info k filmu Dokonalý smysl
Zatímco Susan a Michael objevují nové a nepředvídatelně hluboké city, lidé na celém světě se začínají cítit divně, jako by něco ovlivňovalo jejich emoce. Je to proto, že jsou zamilovaní, nebo se svět citově rozpadá?

Už jsme si zvykli na filmy o globálních katastrofách z americké produkce podle dějové dramaturgické šablony obvykle diktované právě původem těchto filmů. Toto je neamerický film, který k žánru přistupuje z jiného úhlu. Má dvě navzájem provázané dějové linie: první je milostný příběh mezi mladým šéfkuchařem a dívkou ze sousedství, která je epidemioložka; druhou je propuknutí záhadné nákazy v různých částech světa, která způsobuje, že postihnutí lidé ztrácí nejprve čich, poté chuť a nakonec i sluch. Film zároveň podává subtilní, avšak velmi důležité sociální poselství prostřednictvím vnitřního hlasu kombinovaného s dokumentárními záběry z různých částí světa, který naznačuje, že možným důvodem této globální katastrofy je to, že lidé zanedbali své životní prostředí a následně i sami sebe.

Film Europe CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Dokonalý smysl
Vědkyně Susan se snaží najít odpovědi na velmi důležité otázky. Tak důležité, že se vzdala všeho ostatního, včetně lásky – tedy jen do chvíle, než pozná talentovaného kuchaře Michaela. A náhle se vše mění, jako mávnutím kouzelného proutku. Zatímco Susan s Michaelem zažívají novou a nepředvídatelnou lásku, začínají se podivně cítit další a další lidé po celém světě – cosi ovlivňuje jejich emoce. Michael a Susan prožívají smyslné dobrodružství, plné točení hlavy a šimrání v břiše, pramenící z čistého spojení. Je to láska? Anebo je se světem něco špatně? Přinášíme vám tvrdý pohled na to, co v těchto bouřlivých časech znamená milovat a být milován.

Zdroj: HBO Europe


Popis / Obsah / Info k filmu Dokonalý smysl
Zatiaľ čo Susan a Michael objavujú nové a nečakane hlboké city, ľudia na celom svete sa začínajú cítiť podivne, akoby niečo ovplyvňovalo ich emócie. Je to preto, že sú zamilovaní, alebo sa svet okolo nich citovo rozpadá?

Už sme si zvykli na hollywoodske filmy o globálnych katastrofách s opakujúcou sa dramaturgickou šablónou a so šokujúcimi počítačovými špeciálnymi efektmi. Mackenzieho Dokonalý zmysel je však neamerický film, ktorý k tomuto žánru pristupuje úplne z iného uhla pohľadu. Má dve navzájom previazané dejové línie: prvou je milostný príbeh mladých ľudí – šéfkuchára a epidemiologičky zo susedstva. Druhá dejová línia sleduje prepuknutie záhadnej nákazy v rôznych častiach sveta, ktorá spôsobuje, že postihnutí ľudia postupne strácajú najskôr čuch, potom chuť a nakoniec sluch. Film prostredníctvom vnútorného hlasu kombinovaného s dokumentárnymi zábermi z rôznych častí sveta zároveň podáva veľmi dôležité sociálne posolstvo, ktoré naznačuje, že možným dôvodom tejto globálnej katastrofy je to, že ľudia zanedbali svoje životné prostredie a následne i sami seba.

Dokonalý zmysel sa vyznačuje zaujímavými štylistickými prostriedkami filmu, vďaka ktorým divák nadobúda dojem, že spoločne s postavou stráca sluch, a súčasne je výnimočne intímnym spracovaním postapokalyptickej témy. O soundtrack sa postaral Max Richter a stvárnenia hlavných postáv sa brilantne zhostili Eva Green a Ewan McGregor.

Tento výnimočný film získal v roku 2011 cenu Best New British Feature na MFF v Edinbourghu, Cenu divákov na Filmovom festivale vo Philadelphii a na MFF v Bratislave.

Film Europe SK


Popis / Obsah / Info k filmu Dokonalý smysl
Michael je dobrý kuchař a velký sukničkář. Epidemioložka Susan se vzpamatovává ze zklamání v lásce a do dalšího vztahu se jí nechce. A ve světě se objeví údajně nikoliv nakažlivá nemoc, jejímž prvním příznakem je ztráta čichu. Zatímco se Susan a Michael opatrně sbližují, záhadná choroba pokračuje: postižení ztratí chuť a pak další smysly... - Snímek Davida Mackenzieho (nar. 1966) Perfect Sense (česky tedy Dokonalý smysl) se odvíjí v několika liniích. Milostným příběhem prolínají autentické záběry nepokojů, bídy a ekologických zvěrstev ze zemí třetího světa (mj. z Indie, Mexika a Keni) i popis toho, jakým způsobem se lidé se ztrátou smyslů vyrovnávají a čím se je snaží nahradit vzhledem k tomu, že smysly ovlivňují také vzpomínky a paměť. Právě jejich ztráta je podle Susan nejbolestnější. – I když je hlavní hrdinka epidemioložka, nejedná se tu primárně o pátrání po vzniku onemocnění či o nalezení protilátky (jako třeba ve snímku Nákaza – FP 12/2011). Tvůrce, pohybující se mezi žánry love story, psychologického dramatu a katastrofického filmu, zajímají více vztahy zpočátku citově vyprahlých a bezradných protagonistů, traumatizovaných svou minulostí, ale i davovou psychózou. Popisují i rozdílné reakce lidí, kteří chtějí přežít; zatímco jedni rabují, druzí se snaží pracovat. Depresivní atmosféru snímku podtrhují sychravé, větrné počasí a pochmurné industriální reály Glasgowa. Jak jednotlivé smysly odumírají, vytrácí se i jejich evokace z plátna: kuchaři při práci přestanou prověřovat suroviny čichem, mizí obrazy vzpomínek, zvuk a nakonec s poslední ranou zůstane na plátně jen tma.

–kat-, Filmový přehled 2012/4


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

18:05 - 19:00

27 minut již uběhlo
28 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

37 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190601
Osobností: 697912
Fotografií: 764336
Plakátů: 376775
Obsahů a biografií: 178335

Poslední komentáře

První večeře (2018)

První večeře
Tedy, na to, že jde o   krátkometrážní studentskou   záležitost se stopáží   necelé čtvrthodinky, musím   smeknout před nápaditostí a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Hlasy mrtvých (2023)

Hlasy mrtvých
Slečna so zdedenou   nehnuteľnosťou, čarodejnica   Vrecohlavová v suterénnych   priestoroch, a zopár   hereckých poskokov to majú   marné, keď více >

Autor: horribile_dictu | Hodnocení: 5 / 10

Pilulka (1999) [TV epizoda]

Pilulka
Kelso se dozví, že Jackie je   těhotná a je z toho hotovej,   Donna proto radši objednává   v lékárně antikoncepci, v   lékárně se sejdou Eric,   jeho ségra a Bob Piciotti a   dál docela švanda:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

První rande (1999) [TV epizoda]

První rande
Konečně první rande Erica s   Donnou a právě na   Valentýna. Hyde jim to chce   zhatit, ale moc se mu to   nezdaří a Kelso chce stále   další sex s Jackie, ta mu ho   odpírá, ale nakonec?:-))

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Young Catherine (1991) [TV film]

Young Catherine
Legendární historie o   mladičké pruské princezně,   která se měla stát   manželkou šíleného   následníka ruského trůnu a   nakonec se stala více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10