Battle Royale (2000)

Battle Royale (Batoru Rowaiaru)
68.4 %
 
 

Batoru Rowaiaru

Další název: バトル・ロワイアル

    Žánr: drama / akční / romantický / thriller
    Země: Japonsko
    Délka: 114 min.
POZOR SPOILER!

Na úsvitu nového tisíciletí dochází ke kolapsu. Na 800 000 studentů přestalo chodit do školy, a přišla školní reforma se zákonem BR – Battle Royal.

Shuy po příchodu domů zjistí, že jeho otec se oběsil. Učitel Kitano je ve škole poraněn žákem Ununabem nožem, a školu navždy opouští.

Třída 9.B se chystá na prázdniny. Jedou autobusem na výlet, všech čtyřicet dva žáků je hrozně šťastných. Shuya Nanahara zrovna dostal od Noriko Nakagawy koláčky, když pak vjedou do tunelu. Zde se jako jediný probouzí právě Nanahara, jenže k němu přistupuje žena v masce a úderem jej opět pošle do říše snů. Následně se celá třída probouzí s bolestmi hlavy a s obojky na krku v nějaké velké místnosti. Nikdo neví, co se děje. Vrtulníkem sem přilétá Kitano a vysvětluje. Nejprve představí dva nové studenty, totiž Kavadua a Kiriama. Pak jim sdělí, že se stali obětí zákona BR. Musí se navzájem pozabíjet. Přežít a vyhrát může jen jeden. Pravidla neexistují. Kitano sám hned zabíjí studentku Fudžioši. Další oběť je Kulinobu, exploduje mu obojek za to, že vyváděl. Pak jsou všichni upozorněni, že hra musí být dohrána do tří dnů, jinak zemřou všichni. Žáci nafasují každý tašku a začíná vzájemné vyvražďování. Zabíjení pokračuje rychle, druhý den zbývá již jen dvacet čtyři studentů, jak hlášeno. Čtyři kluci se spojili a zkoušejí na hru vyzrát. Shuy a Noriko poznávají kluka jménem Kawada, který hru kdysi vyhrál, a který tvrdí, že ví, jak se odtud dostat. Pak jsou všichni tři napadáni, ale Nanahara útočníka odláká. Skáče do moře a později je nalezen Sugimurou. Tím je dopraven k majáku. Zde je dost dívek, ale ty se pak následkem nedůvěry přímo zde navzájem vybijí. Do konce hry zbývá již jen deset lidí, jak hlášeno. Ve hře se na chvilku objeví i Kitano. Dochází k boji mezi těmi, co se chtěli pokusit hru oblafnout, a údajně novým žákem. Ten zde byl samozřejmě nasazen, a to dobrovolně, stejně jako ten druhý. Tento má však neprůstřelnou vestu, takže není snadné jej sejmout. Ale v této hře je vše jinak a podle hlášení zbývají poslední tři studenti. Kawada vytahuje na Noriku a Shyava zbraň a přiznává, že je chtěl jen využít ve svůj prospěch. Oba je musí zabít…  Autor: Pitryx

režie:
Kindži Fukasaku
 
 
hraje:
Tacuja Fudžiwara (Shuya Nanahara - 15-letý chlapec), Aki Maeda (Noriko Nakagawa - 15-letá dívka), Taró Jamamoto (Shougo Kawada - 5-letý chlapec), Čiaki Kurijama (Takako Chigusa - 13-letá dívka), Sosuke Takaoka (Hiroki Sugimura - 11-letý chlapec), Takaši Cukamoto (Shinji Mimura - 19-letý mladík), Takeši Kitano (učitel Kitano), Yukihiro Kotani (Yoshitoki Kuninobu - 7-letý chlapec), Eri Ishikawa (Yukie Utsumi - 2-letá dívka), Sayaka Kamiya (Satomi Noda - 17-letá dívka), Aki Inoue (Fumiyo Fujiyoshi - 18-letá dívka), Takayo Mimura (Kayoko Kotohiki - 8-letá dívka), Jutaka Šimada (Yutaka Seto - 12-letý chlapec), Ren Matsuzawa (Keita Iijima - 2-letý chlapec), Hirohito Honda (Kazushi Niida - 16-letý chlapec), Ryou Nitta (Kyouichi Motobuchi - 20-letý mladík)
 
 
námět:
Koushun Takami (román)
 
 
scénář:
Kenta Fukasaku
 
 
kamera:
Kacumi Janagišima
 
 
hudba:
Johann Sebastian Bach ("Suite No.3 in D-major, BWV 1068: Air"), Masamichi Amano
 
 
střih:
Hirohide Abe
 
 
zvuk:
Kunio Ando
 
 
produkce:
Kindži Fukasaku, Kenta Fukasaku, Kimio Kataoka, Chie Kobayashi, Toshio Nabeshima
 
 
výprava:
Kjoko Heja
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.