Zari
ohodnotit

Fast Food Nation

Další název:
Coyote
Žánr:
Rok:
2006
Délka:
114 minut
Premiéra v ČR:
18.1.2007
„Pravda se blbě polyká. Americko-britský film, po kterém vás přejde chuť na hamburgery.“
Popis / Obsah / Info k filmu Fast Food Nation
Reklamní manažer fast-foodového řetězce Mickey’s Don Henderson se na šéfův příkaz vydá do Colorada prověřit hygienické podmínky u dodavatele hovězího masa, používaného v hamburgerech. V mleté směsi, která je mimo jiné součástí oblíbeného sendviče Obr (Big One) se totiž vyskytly bakterie fekálního původu. Don podnikne exkurzi ve sterilně čistém prostředí masokombinátu Uniglobe a nenajde nic závadného. Nedá se však odradit a kontaktuje lidi, kteří mu mohou povědět víc o skutečných podmínkách na jatkách i v balírnách masa, jež zůstávají mimo dohled veřejnosti. Mezitím do Spojených států riskantně pronikne další z mnoha skupinek chudých mexických utečenců, hledajících jakoukoliv práci. Několik z nich v Uniglobe na vlastní kůži pozná, jak mizerně se tu dodržují bezpečnostní a hygienické předpisy. Mladá americká dívka Amber, pracující v Mickey’s u pokladny, se pod vlivem rebelského strýce rozhodne proti fast-foodům bojovat a podnikne „teroristickou“ akci. Mašinérie, udávající styl života většiny Američanů, však funguje s děsivou dokonalostí…

Britsko-americký snímek režiséra Richarda Linklatera vznikl podle úspěšné stejnojmenné knihy Erica Schlossera, vydané v roce 2001.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Fast Food Nation
Big One“ je nejnovější hamburger fast-food řetězce Mickey´s a stává se z něj jejich nejúspěšnější produkt všech dob. Jenže v tom mase je něco divného. Z toho důvodu je Don vyslán do Cody v Coloradu, kde se „Big One“ vyrábí. Jeho kontrola však odkrývá pouze nádherně čistý a vysoce výkonný masokombinát. Nemá ani tušení, co se za tím vším skrývá. Zaměstnanci jsou zde vykořisťováni takovým způsobem, jakým je dobytek zpracováván do hamburgerů.
Raul, Coco a Sylvia ilegálně překročili mexicko-americké hranice s nadějí, že zažijí americký sen. Shodou okolností seženou práci právě v tomto masokombinátu.
Amber pracuje v místní pobočce Mickey´s, aby finančně vypomohla své matce a s nadějí, že ušetří dostatek peněz a vypadne z téhle díry. Vzhledem k tomu, že ví, jak to skutečně ve fast-food řetězcích chodí, rozhodne se vymyslet plán, jak zničit tuto mánii a ušetřit Ameriku, aby se nestala Fast Food Nation.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Fast Food Nation
Zatímco nedávno se úspěšný dokument Super Size Me (2005, FP 3/2006) zabýval marketinkem fast foodových řetězců a děsivými důsledky nesprávné životosprávy, na nichž mají velký podíl, hraný snímek nezávislého filmaře Richarda Linklatera Fast Food Nation (tedy Národ rychlého občerstvení) se věnuje především velkovýrobě těchto produktů a problémům s ní spjatých. Přitom vznikl podle stejnojmenného knižního bestselleru Erica Schlossera s podtitulem Odvrácená strana všeamerického stravování, jenž je publicistickou analýzou zmíněného tématu a zajímavým investigativním dílem. Režisér a autor předlohy spolu napsali scénář, v němž prezentují své závěry prostřednictvím příběhů typizovaných postav z různých vrstev. Mozaika osudů několika protagonistů se však nesplétá v nový celek, jako je tomu u podobně laděných filmů, nýbrž je tvořena paralelními liniemi. Snímek prezentuje širokou škálu témat či postojů. Na prvním místě jsou mexičtí imigranti, přicházející do Spojených států nebezpečnými cestami. Překonají-li první překážku, čeká je těžká dřina v často nelidských podmínkách. Druhý motiv představuje manažer fiktivního fast foodového řetězce Mickey’s, Don Henderson, přijíždějící na kontrolu do obrovského masokombinátu ve (fiktivním) coloradském městě Cody. Muž je nejdříve ohromen dokonale propracovaným systémem v moderních aseptických provozech, avšak mění svůj názor po rozhovorech s několika lidmi, kteří ho upozorní na nekalé jevy. Nicméně si netroufne šťourat do nebezpečných věcí a pokrytecky mlčí. Don se v Cody setká ve fast foodu Mickey’s s mladičkou brigádnicí Amber. Dívka se pod vlivem svého strýce, bývalého vysokoškolského rebela, pokusí s několika uvědomělými vrstevníky "osvobodit" krávy, připravené na porážku, ale zvířata odmítají opustit ohradu. - Film je natočen v paradokumentárním duchu a místy působí spíše jako dosti schematické politické školení. S proklamovanou dokumentaristickou rovinou příliš nesouzní překvapivě hvězdné obsazení menších rolí, v nichž se objevují např. Bruce Willis, Kris Kristofferson, Ethan Hawke nebo Patricia Arquetteová. - Očekávaný obraz odvrácené strany přípravy "masné hmoty", tedy porážku a vyvrhávání zvířat si tvůrci nechali až na konec. - Není bez zajímavosti, že amerického problému se ujali britští producenti, ani to, že režisér je už léta vegetarián.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2007/2


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Studio 6 (1993) [TV pořad]

05:59 - 09:00

156 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

08:30 - 09:25

5 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

08:35 - 09:35

0 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

08:20 - 08:50

15 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Magdana Mčedlidze

Mčedlidze Magdana

Erna Berger

Berger Erna

Naposled navštívené:
Magdana Mčedlidze

Mčedlidze Magdana

Erna Berger

Berger Erna