Zari
ohodnotit

England!

Rok:
2000
Délka:
97 minut
Premiéra v ČR:
29.11.2001
„Vidět Anglii a zemřít…“
Popis / Obsah / Info k filmu England!
Emigrovat z Ruska do Německa a pak se vydat ještě do Anglie - to je počínání hodné dobrodruha. A mladý Valerij vlastně takovým dobrodruhem je. Jenomže ve skutečnosti je všechno jinak. Dávno snil, spolu se svým nejlepším přítelem Viktorem, o cestě do Anglie.Jenže vojenská služba zavedla Valerije do Černobylu, kde se s tisíci dalších vojáků zúčastnil "úklidové" operace. Jen několik z nich si uvědomilo, jakému nebezpečí jsou vystaveni. A teď se chce vydat na cestu. Jenže musí nejdříve do Berlína vyzvednout Viktora, který se sem už před časem přesunul a žije tu v prazvláštním společenství….

Film je dalším důkazem toho, jak moc je středem zájmu mladých německých filmařů problematika mladých Evropanů a jejich dědictví z nedávných dob.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu England!
Celovečerní hraný debut (a zároveň absolventský film) Achima von Borriese England! spojuje dva podstatné atributy konce minulého století: následky černobylské katastrofy a úděl postkomunistických slovanských emigrantů ve sjednoceném Německu. - Kamarádi Valerij a Viktor patřili k sovětským vojákům, poslaným po havárii černobylské jaderné elektrárny v roce 1986 do zasaženého území. Už tehdy se marně pokusili utéct do ciziny. Jejich vysněným cílem se stala Anglie. Po mnoha letech se těžce nemocný Valerij ilegálně vydá za kamarádem do Berlína. Tam však záhy zjistí, že Viktor se kvůli stejné nemoci z ozáření sám zabil. Věčně optimisticky naladěný mladík se upne na přítelova spolubydlícího, výtvarníka Pavla, který ovšem neví, co se s Viktorem stalo. Seznámí se také s partnerkou ruského mafiána Šurika, Marií. Po nedorozuměni s Pavlem začne pracovat pro Šurika a stane se Mariiným milencem. Nemoc se však projevuje stále výrazněji a Valerij se mění. Marie později řekne Pavlovi pravdu a výtvarník, který se zatím začal prosazovat, přiměje přítele, aby se s ním vydal do Anglie. Po noci, strávené na anglickém pobřeží, usmířený Valerij zemře... Realisticky podaný příběh, vycházející z osudu skutečných postav, zaznamenává především vykořeněnost emigrantů, kteří se obtížně vyrovnávají s existencí v jiném prostředí a kteří mají značné omezený výběr možností. Dílko tak zachycuje odvrácenou tvář „globalizované" berlínské metropole. Tísnivou atmosféru zvyšuje sychravé podzimní respektive zimní počasí (kontrastující s letními scénami z prologu, odehrávajícího se v roce 1986 v černobylské oblasti). Ve snímku se mluví především německy, ale také rusky. Zajímavé je herecké obsazení; většina „východních" herců, s výjimkou naší Anny Geislerové působí v cizině. Výborný ruský herec (žijící v Praze) Ivan Švedov představuje Ukrajince, Anna Geislerová zase Češku, pohybující se v berlínském ruském prostředí, a gruzínský herec Merab Ninidze hraje (pravděpodobně) bulharského emigranta Pavla Bojanova. - Film doplácí na slabší scénář, v němž je několik nepravděpodobnosti (útěk ze zakázané zóny by se jistě trestal přísněji než výhružkou dobráckého lampasáka; těžko uvěřit, že by mafiánský boss nic nevěděl o nevěře partnerky přímo ve svém domě apod) a v němž příběh plyne bez potřebných zvratů či vrcholů. Opět se tu opakuje motiv nových německých filmu, v nichž umírající hrdina směřuje k moři (srv. Klepání na nebeskou bránu - 1997).
Tomáš Bartošek Filmový přehled 2001/11/13

Autor/Zdroj: Bartošek Tomáš/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

7 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

ČT2 - Odysea: Mýtus nebo realita?

17:35 - 18:30

32 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

37 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

12 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Reklama