Zari
ohodnotit

Ecce Homo Kardinál [TV film]

Žánr:
Rok:
2002
Délka:
58 minut
„Neobvyklý pohled na životní příběh prvního pražského arcibiskupa doby postkomunismu“
Popis / Obsah / Info k filmu Ecce Homo Kardinál
Už dvanáct let je kardinál Vlk v čele pražského arcibiskupství. Je symbolem katolické církve u nás. Jak žije v soukromí? Jak obstál arcibiskup pražský v době postkomunismu? Kardinál Miloslav Vlk má své příznivce, ale i řadu nepřátel. Nastoupil do své funkce v době převratné jak pro českou společnost, tak pro římskokatolickou církev. V květnu roku 2002 slavil své 70. narozeniny. Při této příležitosti režisérka Angelika Hanauerová natočila hodinový dokumentární film, který se snaží o nový pohled na vysokého církevního hodnostáře. Uvidíme kardinála Vlka v atypických situacích, někdy s humorným nadhledem. Poznáme ho především jako člověka. Svěří se nám i s nejintimnějšími zkušenostmi, které ovlivnily jeho život a povahu. I se svým hledáním, jakou pozici by měl zaujmout kardinál v dnešní době.
Ve filmu jsou použity četné archivní materiály z jeho života, které nebyly doposud zveřejněny. Spolu s Miloslavem Vlkem prožijeme druhou polovinu 20. století a díky tomu se tento film stává i svědectvím o postavení věřícího křesťana na konci druhého tisíciletí.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Ecce Homo Kardinál
Dokumentární snímek Ecce homo kardinál natočila režisérka Angelika Hanauerová u příležitosti sedmdesátých narozenin kardinála Miloslava Vlka. V portrétu vysokého církevního hodnostáře se snažila o všestranný, lidský a otevřený pohled na osobnost prvního pražského arcibiskupa doby postkomunismu. Na pozadí oslav Miloslav Vlk rekapituluje své dětství, školní léta, cesty hledání víry, teologická studia a první kroky v církvi, uvedení do arcibiskupského úřadu a vše, co je s touto funkcí spjato. Neostýchá se poodkrýt své soukromí, záliby, ale i slabosti a obavy; sám některé epizody komentuje s humorným nadhledem. Ve filmu jsou použity četné soukromé archivní materiály a publicistické TV šoty od kardinálova nastoupení do funkce, jež shrnují porevoluční vývoj v církvi a jež jsou doplněny jeho osobním komentářem. Snímek přináší zároveň svědectví o postavení věřícího křesťana na konci druhého tisíciletí. Část názvu Ecce homo pochází z Evangelia (Ejhle člověk) a podle tvůrců záměrně upomíná na úspěšnou komedii Ecce homo Homolka.
-kk- Filmový přehled 2003/2,

Autor/Zdroj: -kk-/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama