Zari
ohodnotit

Duch pětačtyřicátého [DVD kinodistribuce]

The Spirit of '45

Žánr:
Rok:
2012
Délka:
99 minut
Premiéra v ČR:
30.1.2014
„Dokumentární film britského klasika Kena Loache o tom, jak zkušenosti 2. světové války pomohly v Británii vytvořit novou, spravedlivější společnost.“
Popis / Obsah / Info k filmu Duch pětačtyřicátého
Rok 1945 byl klíčovým letopočtem v britské historii. Solidarita, která pomohla Británii přežít válku, spolu s hořkými vzpomínkami na předválečné roky, přivedla lidi ke společným představám o lepší společnosti. Režisér Ken Loach použil filmy z britských regionálních a národních archivů, spolu s nahrávkami a dobovými rozhovory, aby vytvořil vrstevnatý, živý příběh vystavěný na pozadí tehdejších sociálně-politických událostí. The Spirit of 45 se snaží osvětlit a oslavit období nebývale pospolitého ducha, jehož dopad přetrval po mnoho let, a který je možné znovuobjevit ještě i dnes.
Artcam


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Duch pětačtyřicátého
Konec 2. světové války znamenal pro politickou i ekonomickou historii Velké Británie epochální zlom. Světoznámý, angažovaný režisér nám přibližuje unikátní cestu střídmého britského socialismu prostřednictvím archivních záběrů, mluvících hlav pamětníků historických událostí a citací z dobových dokumentů.

Celý Loachův film je mimo jiné naplněním požadavku, který vznáší jedna z pamětnic na konci snímku, když oslovuje své vrstevníky: „Běžte za mladými lidmi a začněte s nimi mluvit o tom, co bylo vizí roku 1945.“
MFDF Jihlava 2013


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Duch pětačtyřicátého
Válka skončila a bylo třeba obnovit zničenou zemi a začít znovu. Lidé měli v paměti předválečnou bídu a nezaměstnanost a nechtěli, aby se něco podobného opakovalo... - Britský levicový filmař Ken Loach natočil aktivistický střihový dokument Spirit of 45 (Duch roku 1945), přičemž se opírá o výpovědi pamětníků (zejména odborářů a politiků, ale i obyčejných lidí) a o zajímavé archivní materiály. Přibližuje hospodářskou krizi před druhou světovou válkou, ale zejména duch pospolitosti, který ovládl Británii v roce 1945, kdy labouristé získali rozhodující většinu ve sněmovně a začali uskutečňovat levicovou sociální politiku, znárodňovat průmysl, organizovat zdravotní péči. Bez problémů se to neobešlo a během vlády Margaret Thatcherové se karta obrátila... - Distribuční premiéra a on-line premiéra na portálu DAFilms.cz se uskutečnily ve stejný den.
kat-, Filmový přehled 2014/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Banánové rybičky (1999) [TV po...

01:50 - 02:25

4 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

94 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

59 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

84 minut již uběhlo
91 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
André Heuzé

Heuzé André

Naposled navštívené:
André Heuzé

Heuzé André